Skorupek jaj nie warto wyrzucać. To, co dla jednego jest śmieciem, dla innego jest dosłownie skarbem. Delikatne opakowania na jajka mają wiele zastosowań w domu, ale przede wszystkim w ogrodzie. Ceny jaj biją rekordy od kilku miesięcy, ale kiedy je zużyjemy, możemy wykorzystać także ich skorupki i zyskać cenne narzędzia do ogrodu. Pokażemy Ci jak.
Skorupki jaj można wykorzystać także w ogrodzie
Wielką zaletą muszli jest to, że są materiałem naturalnym, dlatego idealnie nadają się do wykorzystania w ogrodzie. Ulegają rozkładowi i składają się głównie z wapnia, a dokładniej z węglanu wapnia. Wapń jest ważnym elementem strukturalnym roślin. Jest to podstawa, która decyduje o życiu rośliny i wzroście komórek. Bez jego wystarczającej ilości widzimy różne deformacje i choroby na roślinach.
Czystość to podstawa. Dlatego warto je umyć, pozostawić do wyschnięcia, a następnie odłożyć. Najczęściej używany jest proszek muszlowy, który jest naprawdę łatwy do wykonania. Wystarczy rozbić muszelki młotkiem, tłuczkiem kuchennym lub wałkiem do ciasta. Umieść powstałą mieszaninę proszku w zamykanym pojemniku.
Małe korzenie dla roślin
Połowę pustych łupin można również wykorzystać jako małe korzenie nasion, ale wymagają one małego otworu w dnie. Gdy wyrośnie w nich roślina, można je sadzić bezpośrednio do gleby, gdzie z biegiem czasu ulegną rozkładowi. Problemem jest mała objętość muszli, w której zmieści się tylko niewielka ilość podłoża. Z tego powodu są bardziej odpowiednie dla roślin, które szybko kiełkują.
Tworzą warstwę drenażową w doniczce
Dobry drenaż jest niezbędny dla roślin w doniczkach lub innych pojemnikach. Będą odpowiednie do tego celu większe części muszli, którymi wyłożymy dno doniczki o wysokości około cala. Następnie wylewamy podłoże i sadzimy roślinę. Skorupki ulegną rozkładowi w doniczce, dlatego przy każdym przeszczepie dobrze jest ułożyć nową warstwę.
Proszek jako część mieszanki nasion dla ptaków
Drobny proszek ze skorupek jaj można również stosować jako paszę uzupełniającą dla różnych gatunków ptaków, w tym kur. Rozdrobnione muszle dostarczają im wapnia i innych ważnych pierwiastków śladowych. Takie dokarmianie jest idealne zwłaszcza wiosną, kiedy samice w trakcie składania jaj zużywają więcej wapnia. Muszle należy wysterylizować, wystarczy je wysuszyć w piekarniku w temperaturze 100-120°C przez 15 minut.
Idealny składnik wzbogacający glebę
Jeśli wmieszamy muszle w glebę, nie tylko wzbogacimy ją w minerały, ale także pomożemy jej napowietrzyć. Łuski poprawiają przepływ wody i zapewniają dopływ powietrza do korzeni. Mniejsze lub nawet grubsze części muszli po prostu miesza się z glebą, co jest szczególnie przydatne na glebach twardych.
Mają też swoje miejsce w kompostowniku
Jeśli nie chcesz lub nie musisz wypróbować żadnej z tych wskazówek, przynajmniej włóż skorupki jaj do kompostownika. Mniejsze kawałki rozkładają się szybciej i wzbogacają kompost w większą ilość minerałów. Lub posyp je wokół klombów lub grządek warzywnych, ślimaki i ślimaki powinny ich unikać.