Skórki cebuli zwykle lądują w koszu na śmieci. A szkoda, bo nadal można je z pożytkiem wykorzystać przy uprawie roślin ogrodowych, balkonowych i domowych. Łuski cebuli to naturalny, tani, niezawodny i skuteczny nawóz do domu. Dostarczają wielu korzystnych składników odżywczych potrzebnych roślinom do zdrowego wzrostu oraz chronią je przed wieloma chorobami i szkodnikami. Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych instrukcji, jak zamienić je w świetny nawóz.
Wszystkie rośliny, zarówno warzywa i owoce, jak i kwiaty ozdobne uprawiane na zewnątrz w ogrodzie, na balkonie czy w domu, potrzebują zbilansowanej podaży składników odżywczych, aby prawidłowo rosnąć, w przeciwnym razie byłyby słabe, niezdrowe, nie kwitłyby i nie owocowały . Ponadto byłyby bardziej podatne na różne choroby i ataki szkodników.
Zanim sięgniemy po preparaty chemiczne, warto skorzystać z doświadczeń naszych przodków i zastosować albo lub – a także skórki cebuli.
Co potrafią skórki cebuli
Skórki cebuli są bogate w cenne dla roślin flawonoidy, zwłaszcza rutynę i kwercetynę, a także karotenoidy, witaminy E i C oraz minerały takie jak magnez, potas i żelazo.
-
Łuski cebuli przede wszystkim wzmacniają i odżywiają system korzeniowy, a tym samym ogromnie wpływają na prawidłowy rozwój roślin, gdyż wzmacniają ich mechanizmy obronne i naturalne właściwości ochronne – a jak wiadomo zdrowa roślina jest bardziej odporna na różne choroby i szkodniki.
-
Działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dezynfekują korzenie, zapobiegają rozmnażaniu się grzybów i bakterii, a tym samym w naturalny sposób chronią rośliny przed
-
W postaci sprayu pomagają także zabijać szkodniki i pasożyty, zwłaszcza mszyce i muszki.
-
Ponadto poprawiają strukturę gleby i przyczyniają się do rozwoju pożytecznych mikroorganizmów glebowych.
-
Znacząco poprawiają także smak warzyw owocowych (zwłaszcza papryki, pomidorów, ogórków) i zwiększają w nich zawartość witamin.
-
Najłatwiej jest wymieszać suche łuski cebuli w kwietniku w ogrodzie, w skrzynce na balkonie lub w doniczce pokojówek, skutecznie i naturalnie zabezpieczą rośliny przed szkodnikami i chorobami oraz zapewnią ich zdrowy wzrost.
Nawóz cebulowy do ogórków i cukinii
Składniki
-
1 szklanka suchych skórek cebuli
-
2,5 litra wody
Przygotowanie
Skórki wrzucamy do wody i powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotować około 2 minuty, wyjąć i pozostawić do zaparzenia do następnego dnia. Przecedzić przez sito. Ogórki i cukinię podlewamy raz w tygodniu u korzeni wywarem rozcieńczonym w stosunku 1:5.
Ściółka cebulowa do truskawek i ziemniaków
Łuski cebuli świetnie sprawdzają się jako ściółka pod truskawki czy ziemniaki. Ich zapach odstrasza owady i inne szkodniki (mszyce, ), chroni przed grzybami i uwalnia do gleby szereg substancji aktywnych.
Proszek cebulowy na kwiaty
Zmiel idealnie suche łuski cebuli na proszek. Nawóz ten o dobroczynnym działaniu może być stosowany do kwitnących kwiatów ogrodowych, balkonowych i pokojowych. Wystarczy równomiernie spryskać nim rośliny raz na trzy tygodnie, a następnie obficie podlać. Przede wszystkim będą kwitły obficie i długo.
Środek dezynfekujący na mszyce i muszki
Składniki
-
około 4 łyżek łusek cebuli
-
500 ml gorącej wody
Przygotowanie
Skórki zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na trzy do czterech dni. Odpływ. Przed użyciem rozcieńczyć w stosunku 1:10, wlać do opryskiwacza i spryskać roślinę. Powtarzamy po trzech dniach, aż się go pozbędziemy.
Skórki cebuli najbardziej docenią: