Nie spieszymy się z sadzeniem czosnku jesienią. Dokładna data zależy od temperatury gleby

Tradycyjne jesienne sadzenie czosnku powinno nastąpić możliwie najpóźniej, aby goździki jeszcze zapuściły korzenie przed przymrozkami, ale już nie rosły. Dokładny termin zależy od temperatury gleby, która powinna spaść poniżej 8°C. Doradzimy Ci, jak prawidłowo sadzić czosnek jesienią, abyś w przyszłym roku mógł cieszyć się wysokiej jakości i bogatymi zbiorami własnego czosnku.

jest popularna ze względu na wyrazisty aromat, doskonały smak i działanie lecznicze. Czosnek korzystnie wpływa na przeziębienia, wzmacnia odporność i przedłuża życie. A przede wszystkim nie wyobrażamy sobie (nie tylko) kuchni czeskiej bez czosnku. Hodowca Jan Prášil podpowiada nam, jak prawidłowo sadzić czosnek jesienią.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Czosnek możemy sadzić albo teraz jesienią (od listopada do grudnia) i zbierać od lipca, albo wiosną (od marca do kwietnia) i zbierać jesienią. Jesienne sadzenie czosnku jest w naszym kraju bardziej tradycyjne i zwykle daje wyższy plon.

Gdzie uprawiać czosnek

  • Uprawiamy czosnek w słonecznym i przewiewnym łóżku. Czosnek nie jest zbyt wymagający w stosunku do gleby, ale woli gleby lżejsze, dobrze przepuszczalne, z wystarczającą ilością składników odżywczych, nie należy go nadmiernie podlewać. Grządki należy nawozić przed sadzeniem, czosnek nie toleruje bezpośredniego nawożenia obornikiem.

  • Nie sadzimy czosnku co roku w tym samym miejscu. Z jednej strony mielibyśmy mniejsze zbiory, a z drugiej strony wzrosło ryzyko skażenia gleby chorobami i szkodnikami. Przerwa w uprawie czosnku na jednym łóżku wynosi co najmniej trzy lata. Nie uprawiamy nawet czosnku tam, gdzie go mieliśmy w zeszłym roku radzi Jan Prášil.

  • Idealny do sadzenia czosnku jest grządka po fasoli i , ponieważ wzbogacają glebę w związki azotu, których potrzebuje czosnek. Czosnek najlepiej czuje się w towarzystwie truskawek, szczypiorku i bazylii, wręcz przeciwnie, powinniśmy go przechowywać obok koštálovów.

  • Polecam sadzić tylko zdrowe, oryginalne, czeskie sadzonki, nie warto sadzić ząbków czosnku jadalnego. Czeskie odmiany czosnku są mrozoodporne, a sadzonki posadzone jesienią nie przemarzną nawet przy silnych mrozach.

Jak prawidłowo sadzić czosnek jesienią

  • Termin sadzenia jesienią zależy od temperatury gleby, która powinna spaść poniżej 8°C. Ograniczy to atak szyszek przez grzyby (np. ). Na czas przygotujemy grządkę, ale goździki zakopiemy w ziemi tak późno, jak to możliwe, aby jeszcze przed przymrozkami zapuściły korzenie, ale już nie rosły.

  • „Jesienią sadzimy czosnek stosunkowo głęboko – im wcześniejszy termin sadzenia, tym głębiej sadzimy czosnek. Średnia głębokość sadzenia powinna być taka, aby czubek goździka znajdował się pod powierzchnią około dwukrotnie większej niż wysokość goździka, tj. 6 do 8 cm. Ważne jest, aby gleba była spulchniona około 4 cm poniżej goździków. Zapobiegnie to „wyrywaniu” goździków przez mróz.” zalecane przez hodowcę.
  • Paluszki czosnku kroimy w ząbki tuż przed posadzeniem, wyrzucając uszkodzone i spleśniałe.

  • Do sadzenia zaznaczamy rzędy w odległości 25–30 cm. Pojedyncze ząbki sadzimy w odległości od 10 do 14 cm od siebie szyjką korzenia skierowaną w dół – jeśli odwrócimy ząbek do góry nogami lub ułożymy go pod kątem, czosnek nadal będzie rósł, ale będzie znacznie mniejszy.

  • Po posadzeniu grządki przykryj ziemią, następnie zwiń i podlej, aby czosnek jak najszybciej zapuścił korzenie.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Rodzaje czosnku

Zasadniczo – stickman i non-stickman. Oba gatunki są równe, w każdym występują mutacje kolorystyczne, nawet uprawa jest taka sama. Tylko zbiory są inne. Nepalice zbieramy, gdy łodyga żółknie i opada, a kielichy zbieramy, gdy liść zaczyna żółknąć, a zwinięty koniec łodygi prostuje się.

Stickman ma kulisty kwiatostan – maczugę – z pęczkami. Musimy to usunąć, gdy tylko się pojawi, aby uzyskać dobre zbiory. Cierniki mają fioletowe zabarwienie symetrycznego patyka; goździki są skierowane w stronę środka, są duże i dobrze się sprawdzają. Najbardziej znani to Karol IV, Wacław, Iwan i Otakar.

Nepalczycy są łatwiejsze w uprawie, dają większy plon i zazwyczaj zawierają więcej olejków eterycznych, gdyż nie słabną wraz z tworzeniem się kwiatostanów. Goździki ułożone są spiralnie wokół środka. Najbardziej znane odmiany to Štěpán, Matin i Venátčan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *