Tradycyjne jesienne sadzenie czosnku powinno nastąpić możliwie najpóźniej, aby goździki jeszcze zapuściły korzenie przed przymrozkami, ale już nie rosły. Dokładny termin zależy od temperatury gleby, która powinna spaść poniżej 8°C. Doradzimy Ci, jak prawidłowo sadzić czosnek jesienią, abyś w przyszłym roku mógł cieszyć się wysokiej jakości i bogatymi zbiorami własnego czosnku.
jest popularna ze względu na wyrazisty aromat, doskonały smak i działanie lecznicze. Czosnek korzystnie wpływa na przeziębienia, wzmacnia odporność i przedłuża życie. A przede wszystkim nie wyobrażamy sobie (nie tylko) kuchni czeskiej bez czosnku. Hodowca Jan Prášil podpowiada nam, jak prawidłowo sadzić czosnek jesienią.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Czosnek możemy sadzić albo teraz jesienią (od listopada do grudnia) i zbierać od lipca, albo wiosną (od marca do kwietnia) i zbierać jesienią. Jesienne sadzenie czosnku jest w naszym kraju bardziej tradycyjne i zwykle daje wyższy plon.
Gdzie uprawiać czosnek
-
Uprawiamy czosnek w słonecznym i przewiewnym łóżku. Czosnek nie jest zbyt wymagający w stosunku do gleby, ale woli gleby lżejsze, dobrze przepuszczalne, z wystarczającą ilością składników odżywczych, nie należy go nadmiernie podlewać. Grządki należy nawozić przed sadzeniem, czosnek nie toleruje bezpośredniego nawożenia obornikiem.
-
„Nie sadzimy czosnku co roku w tym samym miejscu. Z jednej strony mielibyśmy mniejsze zbiory, a z drugiej strony wzrosło ryzyko skażenia gleby chorobami i szkodnikami. Przerwa w uprawie czosnku na jednym łóżku wynosi co najmniej trzy lata. Nie uprawiamy nawet czosnku tam, gdzie go mieliśmy w zeszłym roku radzi Jan Prášil.
-
Idealny do sadzenia czosnku jest grządka po fasoli i , ponieważ wzbogacają glebę w związki azotu, których potrzebuje czosnek. Czosnek najlepiej czuje się w towarzystwie truskawek, szczypiorku i bazylii, wręcz przeciwnie, powinniśmy go przechowywać obok koštálovów.
-
Polecam sadzić tylko zdrowe, oryginalne, czeskie sadzonki, nie warto sadzić ząbków czosnku jadalnego. Czeskie odmiany czosnku są mrozoodporne, a sadzonki posadzone jesienią nie przemarzną nawet przy silnych mrozach.
Jak prawidłowo sadzić czosnek jesienią
-
Termin sadzenia jesienią zależy od temperatury gleby, która powinna spaść poniżej 8°C. Ograniczy to atak szyszek przez grzyby (np. ). Na czas przygotujemy grządkę, ale goździki zakopiemy w ziemi tak późno, jak to możliwe, aby jeszcze przed przymrozkami zapuściły korzenie, ale już nie rosły.
- „Jesienią sadzimy czosnek stosunkowo głęboko – im wcześniejszy termin sadzenia, tym głębiej sadzimy czosnek. Średnia głębokość sadzenia powinna być taka, aby czubek goździka znajdował się pod powierzchnią około dwukrotnie większej niż wysokość goździka, tj. 6 do 8 cm. Ważne jest, aby gleba była spulchniona około 4 cm poniżej goździków. Zapobiegnie to „wyrywaniu” goździków przez mróz.” zalecane przez hodowcę.
-
Paluszki czosnku kroimy w ząbki tuż przed posadzeniem, wyrzucając uszkodzone i spleśniałe.
-
Do sadzenia zaznaczamy rzędy w odległości 25–30 cm. Pojedyncze ząbki sadzimy w odległości od 10 do 14 cm od siebie szyjką korzenia skierowaną w dół – jeśli odwrócimy ząbek do góry nogami lub ułożymy go pod kątem, czosnek nadal będzie rósł, ale będzie znacznie mniejszy.
-
Po posadzeniu grządki przykryj ziemią, następnie zwiń i podlej, aby czosnek jak najszybciej zapuścił korzenie.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Rodzaje czosnku
Zasadniczo – stickman i non-stickman. Oba gatunki są równe, w każdym występują mutacje kolorystyczne, nawet uprawa jest taka sama. Tylko zbiory są inne. Nepalice zbieramy, gdy łodyga żółknie i opada, a kielichy zbieramy, gdy liść zaczyna żółknąć, a zwinięty koniec łodygi prostuje się.
Stickman ma kulisty kwiatostan – maczugę – z pęczkami. Musimy to usunąć, gdy tylko się pojawi, aby uzyskać dobre zbiory. Cierniki mają fioletowe zabarwienie symetrycznego patyka; goździki są skierowane w stronę środka, są duże i dobrze się sprawdzają. Najbardziej znani to Karol IV, Wacław, Iwan i Otakar.
Nepalczycy są łatwiejsze w uprawie, dają większy plon i zazwyczaj zawierają więcej olejków eterycznych, gdyż nie słabną wraz z tworzeniem się kwiatostanów. Goździki ułożone są spiralnie wokół środka. Najbardziej znane odmiany to Štěpán, Matin i Venátčan.