Nie masz gdzie położyć czosnku? Zamrozić – w nagrodę zyskasz lepszy smak

Nie masz gdzie położyć czosnku? Zamrozić – w nagrodę zyskasz lepszy smak. Czosnek, aromatyczna i smaczna roślina cebulowa, zajmuje niezastąpione miejsce w kuchniach całego świata. Dzięki swojej wszechstronności i właściwościom prozdrowotnym jest podstawowym składnikiem różnych kuchni.

Jednak przechowywanie czosnku czasami może stanowić problem, zwłaszcza jeśli pojawia się kwestia jego długotrwałego przechowywania.

Sztuka zamrażania czosnku

Na szczęście zamrażarkę zawsze można zabrać ze sobą – a jak najlepiej przechowywać czosnek w tym pomocniku, aby niskie temperatury mu w żaden sposób nie zaszkodziły?

Całe nieobrane ząbki czosnku

Jedna z metod polega na dokładnym zawinięciu pojedynczych, nieobranych ząbków czosnku np. w folię spożywczą lub aluminiową. Szczelne opakowanie zapobiega poparzeniom w zamrażarce i pomaga zachować świeżość czosnku.

Zwolennicy bardziej praktycznego podejścia mogą przechowywać nieobrane ząbki czosnku w zamykanych torebkach. Torebki zamykane na zamek są idealne, jeśli chodzi o łatwy dostęp – należy jednak zawsze usunąć jak najwięcej powietrza przed ich zamknięciem, nawet jeśli zabierasz czosnek do gotowania. Jeśli tego nie zrobisz, twoje zapasy szybko się zepsują.

Czosnek

Zdjęcie: Pixabay

Alternatywą jest jednak użycie zakręcanych pojemników szklanych lub odpowiednich pojemników plastikowych istnieje ryzyko, że plastikowe pojemniki mogą wchłonąć aromat czosnku (i tylko tak nie zmyjesz ich później – często nawet w ogóle).

Korzyści z zamrażania czosnku

Zamrażając czosnek, można znacznie wydłużyć jego trwałość. Taki sposób konserwacji zapobiega kiełkowaniu i gniciu, dzięki czemu na dłużej zachowuje świeżość i smak.

Lepszy smak

Zamrożenie czosnku może zaskakująco poprawić jego smak. Zamrożenie zniszczy ściany komórkowe czosnku i uwolni enzymy, które sprawią, że będzie on naprawdę wyróżniał się w potrawach (ale nie wolno go długo gotować).

Minimalizacja odpadów

  • Zamrożenie czosnku zmniejsza prawdopodobieństwo marnotrawstwa. Świeży czosnek często może wykiełkować lub zepsuć się przed użyciem. Zamrożenie chroni jednak goździki, zmniejszając prawdopodobieństwo wyrzucenia niezużytych części z powodu zepsucia.
  • Wskazówki dotyczące zamrażania czosnku Etykietuj pojemniki lub torby etykietą i datą, aby śledzić świeżość czosnku i datę ważności.
  • Rozważ posiekanie lub zmielenie czosnku przed zamrożeniem, szczególnie dla wygody gotowania.
  • Należy zachować ostrożność podczas korzystania z plastikowych pojemników, ponieważ mogą one pochłaniać zapach czosnku i wpływać na inne przechowywane produkty.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *