Uwielbiasz grillować i chciałbyś przygotować kawałek mięsa, który będzie tego wart, a przy jego przygotowaniu nie będziesz musiał wkładać dużo pracy? Czemu by nie, przecież grillowanie nie powinno reprezentować nauki, ale wielką radość. Dlatego przygotowaliśmy świetny przepis na grillowany stek z kurczaka z tymiankiem i grillowanymi warzywami. Przekonamy Cię, że jest to bardzo proste i mamy nadzieję, że zachęcimy Cię do wypróbowania.
Marynowany kurczak: Fot. Radek Štěpán
Tylko kilka składników
Tak jest. Maksymalny sukces osiągniesz przy minimum. W szczególności będziesz potrzebować:
Aby załadować mięso:
- 400 gramów mięsa z piersi kurczaka,
- około 1,5 małych łyżeczek soli dajemy z oka,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- łyżka suszonego czosnku,
- dwie łyżki oleju.
Na grillowane warzywa:
- bakłażan,
- cukinia,
- czerwona papryka,
- grzyby,
- trochę soli
- bazylia, tymianek,
- łyżka suszonego czosnku,
- 3 łyżeczki octu balsamicznego.
Grillowany kurczak: Fot. Radek Štěpán
Proste i szybkie przygotowanie
Posolić kurczaka, dodać tymianek i czosnek. Dodajemy olej, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie grillujemy z obu stron. Aby mięso nie wyschło, wystarczy kilka minut. Kurczak jest grillowany w kilka chwil. Jeśli chodzi o warzywa, po prostu je kroimy i grillujemy z obu stron w ten sposób. Przygotujemy mieszankę składającą się z octu balsamicznego, suszonego czosnku i wspomnianych ziół. Po zgrillowaniu warzyw należy je dokładnie wymieszać z przygotowaną bazą. Otrzymasz doskonałe warzywa o doskonałym smaku. Podajemy je z grillowanym kurczakiem.
Źródła informacji: Autor
Stek z kurczaka z tymiankiem i grillowanymi warzywami: Zdjęcie poglądowe Radek Štěpán
Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.