Naukowcy twierdzą, że mrożony czosnek jest nawet zdrowszy niż świeży – powinny to udowodnić eksperymenty na myszach. Przechowywanie czosnku w zamrażarce to coraz popularniejsza metoda zachowania jego świeżości i poprawy jego właściwości zdrowotnych. Jednak ostatnie badania sugerują, że mrożony czosnek może być jeszcze bardziej korzystny niż świeży.
Eksperyment naukowy z mrożonym czosnkiem
Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym czosnek przechowywali przez dwa miesiące w zamrażarce w temperaturze -60 stopni Celsjusza. Po tym czasie czosnek usunięto, rozdrobniono i zmieszano z określonymi związkami, tworząc mieszaninę znaną jako LTAG. Z analiz wynika, że zapewniał on znacznie lepsze działanie niż zwykły świeży czosnek.
Przeprowadzono eksperymenty na myszach, aby sprawdzić skuteczność tej mieszanki czosnku. Testy te wykazały, że myszy spożywające LTAG wykazały zwiększoną wytrzymałość i poprawę kondycji fizycznej, co sugeruje, że mrożony czosnek pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie fizyczne. Oczywiście były też grupy kontrolnektóre spożywały mniej czosnku lub w ogóle go nie jadły – a te nie dawały takiego efektu.
Zdjęcie: Pixabay
Jak zamrozić czosnek
Jeśli więc do tej pory baliście się zamrażać czosnek, nie musicie – wręcz przeciwnie, śmiało to zróbcie. Upewnij się jednak, że ząbki czosnku są świeże i nieuszkodzone. Nie powinny być atakowane przez pleśń, zgniliznę ani szkodniki. Następnie posiekaj lub zmiażdż czosnek i przechowuj w szczelnych pojemnikach lub specjalne torby do zamrażania. Pamiętaj, aby oznaczyć torby datą zamrożenia i aby uzyskać najlepszą jakość, wykorzystaj je w ciągu sześciu miesięcy. Niezależnie od tego, czy dodasz go następnie do gulaszu, czy może do letniej marynaty do grilla, z pewnością stanie się uniwersalnym i zdrowym dodatkiem do Twojej kuchni.
Wybór odpowiednich pojemników
Wybierz także odpowiedni pojemnik do mrożenia – najlepiej sprawdzą się specjalne woreczki do zamrażania, pojemniki szklane lub inne pojemniki nadające się do mrożenia. Upewnij się również, że pojemniki są zawsze szczelnie zamknięte, aby zapobiec przedostawaniu się wilgoci, która może bardzo szybko pogorszyć przechowywane warzywa.
Zamrożony czosnek można następnie z łatwością wykorzystać w potrawach, bez konieczności obierania i krojenia za każdym razem.
Ponadto mrożenie zachowuje smak czosnku – jak widać z poprzednich badań, w pewnych okolicznościach może nawet zwiększyć zawartość zawartych w nim przydatnych substancji. Chociaż korzyści zdrowotne wynikające z czosnku są obiecujące, ważne jest, aby spożywać go z umiarem, ponieważ spożywanie go w zbyt dużych ilościach może być szkodliwe.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay