Najlepiej unikać kaca, nieprzyjemnego objawu nadmiernego picia, i w ogóle nie pić alkoholu, co często jest niemożliwe w ostatni dzień roku. Najczęstszymi konsekwencjami hucznego powitania nowego roku są przede wszystkim bóle głowy, uczucie odbijania się w żołądku i zmęczenie. Na szczęście natura oferuje bardzo skuteczne rośliny, które pomagają przyspieszyć rozkład alkoholu i wyleczyć kaca.
Leczenie, a raczej łagodzenie skutków nadmiernego spożycia alkoholu, to kwestia bardzo indywidualna, dlatego warto pomyśleć o tym wcześniej. – dobrze zjeść i wypić wcześniej, w trakcie imprezy spożywać alkohol i pić wodę, nie mieszać alkoholu – daje lepsze efekty niż późniejsza kuracja. Nie zapominaj, że im jesteś starszy, tym trudniej jest Ci pozbyć się alkoholu z organizmu. Alkoholu zdecydowanie powinny unikać osoby osłabione i chore, jego łączenie z antybiotykami i innymi lekami jest niebezpieczne.
Jak wygląda kac?
„Po nadmiernym spożyciu alkoholu szczególnie cierpią wątroba, nerki i żołądek” wyjaśnia zielarz Martin Kolár i kontynuuje: „Organizm jest odwodniony i nadmiernie zakwaszony. Możesz odczuwać bóle głowy i mięśni, ogólne nudności, wymioty, zgagę, zwiększone zmęczenie, spowolnienie reakcji, drżenie rąk, uczucie pragnienia, wrażliwość na światło i hałas… Zwykle zaczyna się w ciągu kilku godzin po zaprzestaniu picia. Osiąga szczyt, gdy poziom alkoholu we krwi spada do zera. Może to potrwać do 24 godzin.”
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Co pomaga na kaca
Rośliny lecznicze pomogą Twojemu organizmowi wrócić do normy. „Z mojego doświadczenia polecam trzy sprawdzone zioła: ostropest plamisty (Silybum marianum) na regenerację wątroby, korzeń mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) na żołądek i zgagę oraz korę i liście jesionu wyniosłego (Fraxinus excelsior) na odkwaszenie organizmu i uspokoić przepracowane nerki. Herbatę z tych ziół można pić dwa do trzech razy dziennie przez kilka dni.” radzi zielarzowi i dodaje: „Unikaj kawy i kwaśnych potraw, pij czystą wodę i dotleniaj swoją krew, poruszając się na świeżym powietrzu”.
Jak wyleczyć kaca
-
Podczas leczenia kaca najważniejsze jest uzupełnianie płynów, ponieważ picie alkoholu odwadnia organizm – najlepsza jest zwykła woda niegazowana, a zwłaszcza herbaty ziołowe, ponieważ alkohol zwiększa zakwaszenie organizmu, a każdy napar ziołowy działa na zmniejszenie zakwaszenia.
-
Owoce i warzywa niezawodnie zastąpią utracone witaminy i minerały, takie jak czarne porzeczki, owoce cytrusowe, kiwi, brokuły, papryka, ogórki,…
-
Wielu osobom pomagają ogórki kiszone i ocet, mocny rosół wołowy lub drobiowy lub ocet.
-
Udowodniono to zwłaszcza dzięki dużej zawartości witamin C i B oraz szeregu pierwiastków śladowych. Rokitnik to bomba witaminowa, która wzmacnia cały organizm i świetnie sprawdza się profilaktycznie.
Najlepsze zioła i przyprawy, które pomogą rozbić alkohol i złagodzić nieprzyjemne objawy kaca
Mięta wspomaga trawienie i odświeża oddech
jest bardzo skuteczny na kaca, dlatego dobrze jest uprawiać to pachnące zioło w domu na parapecie. Mięta wspomaga trawienie, uspokaja żołądek, przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie szybsze usuwanie alkoholu. Jednocześnie zmniejsza zakwaszenie organizmu, które zwiększa się wraz z alkoholem. Dodatkową zaletą mięty jest to, że odświeża oddech. Miętę (1 łyżka świeżych liści lub 1 łyżeczka suszonych) zalać 200 ml wrzącej wody, odstawić na około 5 minut i odcedzić.
Ostropest plamisty regeneruje wątrobę
zawiera wysoce skuteczną sylimarynę, substancję naturalnie regenerującą tkankę wątroby. Po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu można leczyć organizm naparem z ostropestu plamistego, nalewką lub olejkiem. Aby nasiona ostropestu plamistego dobrze się zaparzyły, należy je najpierw rozgnieść: 1 łyżeczkę nasion zalać 200 ml wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia na 10-20 minut, następnie odcedzić. Herbatę pije się ciepłą, małymi łykami.
Rumianek łagodzi żołądek
skutecznie i delikatnie działa uspokajająco na żołądek w przypadku kaca. Łyżkę kwiatów rumianku zalać 250 ml wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia na około 10 minut, następnie przecedzić. Popijaj letni napar. Pozytywne działanie rumianku możesz zwiększyć, jeśli do herbaty dodasz 1 łyżeczkę wysokiej jakości miodu. Rumianek pomoże również, gdy zaczniesz mieć zgagę spowodowaną wypiciem zbyt dużej ilości alkoholu, ale także jedzeniem zbyt dużej ilości tłuszczu.
Melisa pomaga na bóle głowy
niezawodnie uspokaja rozstrój żołądka i nerwy. Wystarczy przygotować klasyczny napar z tego aromatycznego zioła: 1 łyżkę świeżych liści lub 1 łyżeczkę suszonych liści zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić do zaparzenia na 4-7 minut, przecedzić. Nie można się pomylić, słodząc go miodem. Z reguły melisa pomaga również wyeliminować bóle głowy. Kiedy masz kaca, możesz także żuć świeże liście melisy.
Jałowiec wspomaga rozkład alkoholu
Jałowiec pospolity (Juniperus communis) przyspiesza przemianę materii, jego wpływ wykorzystuje się na gospodarkę żółcią i regenerację wątroby, co działa oczyszczająco na organizm, a tym samym wspomaga rozkład alkoholu. 1-2 rozgniecione jałówki zalać 250 ml wrzącej wody, odstawić na 5 minut, odcedzić i wypić. Wystarczy jedna filiżanka. Można też przeżuć kulkę jałowca, wypluć skórkę. Trawienie przyspieszy w mgnieniu oka.
Rozmaryn ma działanie stymulujące
poprawia trawienie, wspomaga produkcję żółci, działa przeciw wzdęciom. Napar jest szczególnie skutecznym środkiem łagodzącym bóle głowy w przypadku kaca. Ma ogólne działanie stymulujące, pomagając przezwyciężyć zmęczenie i letarg. Napar z rozmarynu: 1 łyżeczkę liści zalać 250 ml wrzącej wody, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 8-10 minut, następnie odcedzić; popijaj ciepły napar.
Pietruszka pomaga w detoksykacji
liście gładkie i kędzierzawe bardzo skutecznie wspomagają detoksykację organizmu. Najlepszy jest bulion z pietruszki: zagotuj 5–6 łodyg (lub 2–3 łyżeczki suszonej) natki pietruszki w 250 ml wody. Na koniec można dodać sól i zmiażdżony ząbek czosnku. W ten sposób dostarczysz organizmowi utraconych minerałów, dzięki czemu będzie on mógł lepiej rozkładać alkohol. Rosół z pietruszki to także dobra profilaktyka przed imprezą, zanim zaczniesz pić, ponieważ zawiera witaminy z grupy B, które pomagają organizmowi w detoksykacji.