Moringa jest często opisywana jako super roślina uprawna, którą można wykorzystać w całości – liście, kwiaty, nasiona, drewno i korzenie. Jednak w naszych warunkach jest najczęściej uprawiana jako roślina ogrodnicza oraz jako roślina domowa lub przenośna. Nasiona są łatwe do zdobycia!
Moringa oleifera (Moringa oleifera)
Moringa oleista to drzewo liściaste lub wiecznie zielone (w zależności od lokalnych warunków) pochodzące z Himalajów, które rozprzestrzeniło się w wielu regionach tropikalnych i subtropikalnych. W sprzyjających warunkach dorasta do 12 m wysokości, a pień ma średnio około 30 cm. Moringa ma zwykle zwisające gałęzie i nieuporządkowaną koronę. Rośnie bardzo szybko, do 3 m rocznie, ale w naszych warunkach można ją regularnie przycinać i utrzymywać na wysokości około 1 m, dzięki czemu można ją uprawiać w dużej doniczce jako roślinę przenośną lub doniczkową.
Moringa jako roślina doniczkowa lub przenośna
Wysiew nasion
Nasiona moringi można dość łatwo zdobyć, oferują je także czeskie sklepy internetowe. Nie należy jednak zbytnio zwlekać z wysiewem nasion, gdyż nasiona szybko tracą zdolność kiełkowania.
Najpierw namocz nasiona w letniej wodzie na 48 godzin, a następnie umieść je w tabletce do wysiewu lub w podłożu z włóknem konika polnego. W temperaturze 18-24°C nasiona kiełkują przez około 4-6 tygodni lub dłużej. Utrzymuj podłoże do siewu zawsze wilgotne, nasiona nie mogą wyschnąć.
Uprawa moringi w doniczkach
Posadź młodą roślinę moringi w dobrze przepuszczalnej glebie z lżejszym dodatkiem piasku. Wymaga regularnego podlewania, ale nie nadmiernego podlewania, a w mieszance pod doniczką nie może pozostać woda. Moringa nie wymaga nawożenia.
Moringa w miesiącach letnich
Latem moringę można uprawiać także na tarasie lub balkonie, jednak wynieść ją na zewnątrz można dopiero w drugiej połowie maja, a do pomieszczenia należy ją przenieść dopiero, gdy temperatura spadnie poniżej 8°C , ale nawet wcześniej, gdyż roślina przestaje rosnąć w temperaturze około 15°C.
Moringa jako roślina użytkowa
W regionach tropikalnych i subtropikalnych moringa jest uważana za tak zwaną superfood, a także pożyteczną roślinę i stanowi ważny element diety.
-
Liście spożywa się na surowo w postaci sałatek i gotuje w zupach, ale także suszy. Są źródłem minerałów, witamin i białka.
-
Spożywa się także kwiaty o lekko palącym smaku.
-
Niedojrzałe strąki są zjadane i.
-
Dojrzałe nasiona są prażone i smakują jak orzechy.
-
Nasiona zawierają dużą ilość oleju, który otrzymywany jest poprzez tłoczenie i znajduje zastosowanie w kuchni oraz w kosmetyce.
-
Korzenie moringi wykorzystuje się także w kuchni
-
Z kory drzewa uzyskuje się grube włókno do produkcji mat i mocnych lin.
-
Cięte gałęzie moringi służą jako karma dla zwierząt domowych.
Moringa jest również stosowana jako lek
W medycynie wschodniej wykorzystuje się głównie nasiona, liście i korzenie moringi. Jednak w Internecie można łatwo kupić u nas mielone i całe suszone liście.
-
Korzenie są skuteczne w zaburzeniach trawienia, przeciwko pasożytom i jako środek przeciwbólowy.
-
Liście działają na szkorbut, zwiększają odporność i łagodzą ból, działają na zaburzenia trawienia i wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
-
Liście wspomagają również produkcję mleka matki.
-
Nasiona działają przeciwzapalnie i obniżają gorączkę.
-
Proszek z rozdrobnionych nasion służy do oczyszczania mętnej wody.
Nawet nasze domowe drzewa potrafią leczyć. Czy wiesz, co potrafią pędy brzozy lub świerka?