Mirt krepowy upiększa każdą elewację. Można ją uprawiać w ogrodzie jak i w pojemniku. Mniejsze odmiany można formować w bonsai. Jak wyhodować imponujące drzewo, które zachwyca pięknem kwiatów?
Mirt krepowy pochodzi z Chin. Już na pierwszy rzut oka zachwyca dużymi, atrakcyjnymi kwiatami w starym różowym kolorze. Uprawiana jest jako roślina ozdobna. Można ją uprawiać na zewnątrz, na kwietniku, a także na balkonie i tarasie.
Drzewo dekoracyjne i mrozoodporne
Jest to imponujące drzewo dorastające do wysokości około 6 metrów, które kwitnie od lipca do października efektownymi kwiatami w kolorze różowo-czerwonym. Można jednak również uprawiać mirt krepowy jako mniejsze drzewo, z którego można dobrze uformować bonsai. Roślina ma ciemnozielone liście, które jesienią przebarwiają się na żółto, czerwono i pomarańczowo. Roślina jest odporna na mróz do 20°C poniżej zera.
Idealne jest słoneczne miejsce
Roślina rośnie na stanowisku słonecznym i osłoniętym od wiatru. Należy zapewnić glebę żyzną, najlepiej próchniczną i przepuszczalną. Należy pamiętać, że mirt krepowy źle znosi podlewanie, co powoduje gnicie korzeni. Z drugiej jednak strony źle znosi długotrwałą suszę, dlatego latem należy ją regularnie podlewać. Niezbędne jest także odżywianie. Odpowiednie jest nawożenie w sposób ekologiczny w postaci skórek bananów, nawozu drożdżowego lub innych naturalnych składników. Nawożenie sprzyja tworzeniu się kwiatów.
Zdjęcie: Pixabay
Jak sadzić mirt
Mirt krepowy idealnie nadaje się do sadzenia wiosną. Należy jednak pamiętać, że roślina jest wrażliwa na wahania temperatury i mróz. Przed siewem nasiona moczy się przez 48 godzin w letniej wodzie, a następnie stratyfikuje w lodówce na miesiąc. Tak przygotowane nasiona wysiewa się bezpośrednio na podłoże, czas kiełkowania wynosi około 6 do 8 tygodni.
Jeśli zamierzasz uprawiać mirt krepowy na zewnątrz przez cały rok, dobrym pomysłem jest pokrycie terenu wokół rośliny ściółką. Gleba powinna być stale lekko wilgotna, ale nie nasiąknięta. Roślina rośnie powoli i wymaga regularnego przycinania. Na zimę roślinę uprawianą w pojemniku należy przenieść do chłodnego pomieszczenia, w przeciwnym razie nie będzie mogła zimować na zewnątrz.
Źródło: dobrenoviny.sk, semena.cz
Zdjęcie poglądowe: Pixabay