Miód fermentowany – czy nadal nadaje się do spożycia? Podpowiemy, na co zwrócić uwagę i jak to rozpoznać

Miód fermentowany – czy nadal nadaje się do spożycia? Podpowiemy, na co zwrócić uwagę i jak to rozpoznać. Miód fermentowany to miód, który został poddany procesowi fermentacji. Fermentacja może wystąpić, gdy miód ma wyższą zawartość wody. Pszczoły przynoszą do ula nektar o zawartości wody wynoszącej 60-70%, który stopniowo zagęszczają.

Idealnie, zawartość wody w miodzie nie powinna przekraczać 18%. Jeśli pszczoły nie mają czasu na wystarczające zagęszczenie nektaru, miód może zawierać więcej wody i zacząć fermentować.

Jak rozpoznać miód sfermentowany?

  • Zapach i smak: Sfermentowany miód ma nieprzyjemny, ostry zapach, charakterystyczny dla fermentacji. Zamiast słodkiego zapachu miodu poczujesz ten nieprzyjemny zapach. Smak sfermentowanego miodu jest kwaśny z goryczką.
  • Wygląd: Powierzchnia sfermentowanego miodu pokryta jest cienką, cienką warstwą. Miód może również zawierać dużo bąbelków.
  • Piana: Na powierzchni szkła może tworzyć się biała piana. Trzeba uważać, żeby nie pomylić go z pianką zbudowaną z resztek białka i pyłków, która jest wręcz najzdrowszą rzeczą, jaką można znaleźć w miodzie.

Jeśli zauważysz te oznaki, prawdopodobnie masz sfermentowany miód. W takiej sytuacji najlepiej wyrzucić miód i kupić świeży od pszczelarza.

Miód pszczeli

Zdjęcie: Pixabay

Jak wykorzystać sfermentowany miód

Jeśli smak miodu nie jest wręcz obrzydliwy, możesz dać mu kolejną szansę – lub kilka, w zależności od sposobu, w jaki go przetworzysz.

  • Pierniki i pieczenie: Fermentowany miód dodaje piernikowi pysznego smaku i konsystencji. Można go stosować zamiast zwykłego miodu czy cukru w ​​przepisach na pierniki, pierniki czy inne wypieki.
  • Miód pitny: Fermentowany miód stanowi doskonałą bazę do produkcji miodów pitnych. Wystarczy wymieszać go z wodą i dodać drożdże do fermentacji. Po fermentacji otrzymujemy napój alkoholowy przypominający wino, zwany miodem pitnym.
  • Trunek: Inną opcją jest wykorzystanie sfermentowanego miodu do przygotowania domowej brandy. Na brandy można spalić miód, tworząc mocny trunek alkoholowy o wyrazistym smaku.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *