Miej na to czas: kiedy wykopać marchewki i buraki, aby można je było przechowywać przez długi czas

Podpowiadamy, jak ustalić, kiedy kopać marchewki i buraki oraz co zrobić przed wysłaniem ich na zimę.

Jesień to czas kopania marchewek i buraków w grządkach. Ważne jest, aby zrobić to na czas i prawidłowo, aby rośliny okopowe były w pełni dojrzałe, ale jednocześnie nie zarośnięte. Czas czyszczenia zależy od kilku czynników. Zastanówmy się, kiedy wykopać marchewki i buraki.

W jakim terminie należy zbierać marchewki i buraki?

Niestety, nie da się dokładnie określić miesiąca i dnia zbioru buraków i marchwi – zależy to od kilku czynników:

  • odmiany;
  • klimat;
  • pogoda;
  • wygląd.

Podstawową zasadą przy zbiorze marchwi i buraków jest wykopywanie ich zaraz po dojrzeniu. Jeśli zrobisz to wcześniej czy później, warzywa korzeniowe nie zyskają ani nie stracą soczystości, stracą część składników odżywczych, a jeśli zostaną mocno rozgotowane, zaczną pękać – w efekcie otrzymamy mniej smaczny i niezbyt zdrowe warzywo.

Jak zrozumieć, że marchewka jest dojrzała i można kopać buraki

Mówimy Ci, jak ustalić, czy warzywa można wykopać.

  • Skoncentruj się na różnorodności

W zależności od terminu dojrzewania marchew i buraki dzieli się na wczesne, średnio dojrzewające i późne (późne dojrzewanie). Wczesne odmiany z reguły zbiera się wcześniej niż inne, prawdopodobnie już w czerwcu. Sezon średni – koniec sierpnia – początek września, koniec – początek końca września.

To późne odmiany najlepiej przechowywać zimą – jeśli zostaną spełnione wszystkie warunki przechowywania, spokojnie „przetrwają” do nowych zbiorów.

Czas zbiorów zależy również od klimatu. Na przykład w środkowej strefie klimatycznej późne odmiany zbiera się pod koniec września, w regionach północnych – miesiąc wcześniej, aw regionach południowych wręcz przeciwnie – już w połowie października.

Wiele zależy także od pogody. Na przykład, jeśli jesień jest ciepła, możesz wykopać rośliny okopowe tydzień lub dwa później, jeśli wręcz przeciwnie, przymrozki zaczynają się wcześnie, musisz wykopać wcześniej.

Doświadczeni ogrodnicy zalecają zbiór marchwi i buraków, gdy temperatura wynosi około 5°C – wtedy przestają rosnąć. Ale – przed pierwszymi przymrozkami, w przeciwnym razie owoce zaczną gnić i nie będą dobrze przechowywane.

Kieruj się także wyglądem roślin okopowych: jeśli dolne liście zaczną wysychać i żółkną, możesz je wykopać. Nawiasem mówiąc, ten znak najdokładniej wskazuje czas.

Przeczytaj także:

Jak prawidłowo kopać marchewki i buraki

Aby warzywa przetrwały dłużej, ważne jest również ich prawidłowe złożenie. Oto jak to zrobić:

  • Warzywa korzeniowe należy kopać przy suchej pogodzie, najlepiej wieczorem – marchew i buraki gromadzą cukier w ciągu dnia i zużywają go w nocy, dzięki czemu wieczorem będą słodsze;
  • Możesz wybierać warzywa rękami, ale jeśli gleba jest gęsta, musisz ją najpierw wykopać widłami;
  • wierzchołki należy natychmiast usunąć – przekręcić je ręcznie lub odciąć, w przeciwnym razie warzywa korzeniowe zaczną więdnąć, warzywa należy pozostawić do wyschnięcia na godzinę lub dwie, a następnie ręcznie oczyścić z ziemi.

Następnie marchewki i buraki należy rozłożyć na jeden dzień w ciemnym, ale wentylowanym pomieszczeniu, a następnie wysłać do piwnicy. Na zimowanie umieść duże i gęste owoce, bez uszkodzeń i chorób i oczywiście nie zgniłe. Przetwarzaj małe, krzywe i uszkodzone warzywa lub zjedz je tak szybko, jak to możliwe.

Wcześniej powiedzieliśmy Ci, gdzie nie możesz go przechowywać.

Być może zainteresują Cię także nowości:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *