Masz nadmiar orzechów włoskich? Możesz je spieniężyć! Zaoferuj je na wykupie lub w piekarni

Sezon na orzechy włoskie zwykle osiąga szczyt w październiku. Owoce orzecha włoskiego należą do najzdrowszych produktów spożywczych, a jednocześnie są cennym towarem, który można sprzedać za całkiem interesującą cenę. A skąd zbierać orzechy, jeśli nie masz własnego drzewka orzechowego w ogrodzie?

Jak możesz zarabiać na orzechach

Jeśli masz własne orzechy włoskie w swoim ogrodzie (Juglans regia) i masz więcej orzechów niż możesz wykorzystać i rozdać znajomym, możesz je sprzedać za przyzwoitą cenę.

  • Ceny skupu wynoszą zazwyczaj średnio około 110 CZK za 1 kg, w zależności od zakładu oraz jakości i wielkości ziaren. Dokładną aktualną kwotę można sprawdzić na miejscu lub na stronach internetowych poszczególnych firm specjalizujących się w skupie orzechów.

  • Kupowane są wyłącznie zdrowe, doskonale wysuszone ziarna, pozbawione zanieczyszczeń i resztek łupin. Jeśli masz połówki orzecha włoskiego, dostaniesz za nie znacznie więcej niż za ćwiartki czy nawet mniejsze kawałki.

  • Przez cały rok, a szczególnie jesienią i w okresie poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia, cukiernicy i piekarnie poszukują orzechów włoskich do świątecznych ciasteczek. Spróbuj więc skontaktować się z kimś w Twojej najbliższej okolicy. Cukiernicy i piekarze oferują zazwyczaj od 130 do 180 koron za kilogram, w zależności oczywiście od jakości orzechów i aktualnego zapotrzebowania.

  • Najbardziej korzystne wydaje się jednak skupienie się bezpośrednio na pojedynczych osobach, które swoje prośby publikują na różnych bazarach internetowych. Lub zareklamuj się. Zwłaszcza mieszkańcy dużych miast są skłonni zapłacić za 1 kg orzechów grubo ponad 200 CZK.

Jak suszyć orzechy włoskie

Rozłóż całe orzechy w jednej warstwie lub zawieś je w siatkach i pozostaw do wyschnięcia na 4 do 6 tygodni w przewiewnym i suchym pomieszczeniu. Idealna temperatura suszenia powinna wynosić około 25°C. Temperatury powyżej 35°C pogarszają jakość smaku.

Do suszenia obranych ziaren nadaje się piekarnik lub suszarka do owoców. Trwa 5-6 godzin w maksymalnej temperaturze 25°C. Jeśli są przechowywane w szczelnym słoiku i lodówce, wysuszone ziarna wystarczą na rok.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Samodzielny zbiór orzechów

Masywne drzewa orzechowe często rosną wokół ścieżek i dróg i bezpośrednio zachęcają do samodzielnego zbioru. Ale lepiej dowiedzieć się wcześniej. Właścicielami są najczęściej osoba prywatna, region lub gmina, która mogłaby wówczas powierzyć komuś administrację. Przywłaszczanie cudzych zbiorów jest wykroczeniem, za które grozi kara grzywny do 1000 CZK!

Jeśli nie jesteś pewien, możesz użyć np. . Wyraźnie pokazuje miejsca w miastach i na otwartej przestrzeni całych Czech, gdzie można bezpiecznie zbierać orzechy, jabłka i gruszki, a nawet zioła.

Najbardziej znane odmiany orzecha włoskiego

  • Najlepsze orzechy włoskie to te półpapierowektóre łatwo się obierają, są bardziej odporne na mróz i choroby.
  • Są mniej odpowiednie kamykiktóre tworzą bardzo mocną skorupę, która jest bardzo trudna do usunięcia.

  • Słabo się też obierają papierowe torbyktóre zwykle nie tworzą skorupy pod korą, a jeśli już ją tworzą, to jest ona bardzo cienka i łatwo uszkadzana przez ptaki i wiewiórki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *