Likier mandarynkowy jest powszechny w krajach, w których powszechnie uprawia się mandarynki. Jej przygotowanie nie jest trudne. Idealnie jest wybierać mandarynki, które mają cienką skórkę i prawie nie mają białych części. Jeśli masz inne mandarynki, możesz je obrać ostrą obieraczką do owoców. Starasz się przy jego pomocy uzyskać jak najwięcej części pomarańczowej i jak najmniej białej, w przeciwnym razie Twój likier będzie zbyt gorzki.
Likier wytwarzany z łusek
To świetny sposób na wykorzystanie skórki mandarynki, którą w przeciwnym razie prawdopodobnie byś wyrzucił. Jednocześnie możesz jeść mięso tak, jak jesteś przyzwyczajony. Ponieważ mandarynki można poddać działaniu środków chemicznych, aby przedłużyć ich żywotność. A te chemikalia są zawarte w skórce tego owocu. Dlatego chcemy się ich pozbyć. Można używać dostępnych na rynku preparatów do mycia owoców i warzyw (jednak w składzie niektórych z nich znajdują się inne chemikalia, dlatego zastanawiamy się, czy nie jest to sytuacja „błota w kałużę”).
Zdjęcie: Pexels
Domowy sposób na oczyszczenie skóry
Organiczne obieraczki do owoców i warzyw mogą być drogie i to nic innego jak ocet zmieszany z sodą oczyszczoną. I możesz to zrobić w domu za ułamek ceny. Wymieszaj 1 łyżkę octu i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Do miski wlewamy wodę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkiego. Do tej mieszanki dodaj mandarynki (całe, nieobrane). Odstawić na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć.
Likier mandarynkowy – przygotowanie
Na 750 do 1000 ml dobrego alkoholu (pióropusz, wino, wódka, a nawet rum) potrzeba około 20 mandarynek. Zdejmij z nich skórkę (postępując zgodnie z powyższą procedurą – celem jest pozostawienie jak najmniejszej – najlepiej żadnej – białych części). Umieść tę skórkę w alkoholu w zamykanym pojemniku, najlepiej szklanym. Pozostawić w chłodnym miejscu na trzy tygodnie. Po upływie tego czasu odcedź przez delikatną gazę. Dzięki temu płyn będzie pozbawiony kawałków mandarynki. Podziel go na dwie połowy.
Przygotowanie syropów na likier
W sumie przygotujesz dwa syropy, jeden oryginalny i jeden kremowy. Procedura jest taka sama, tylko składniki będą się nieco różnić. Na oryginalny syrop potrzeba 750 ml wody i 265 g granulowanego cukru. Na syrop śmietankowy użyj 750 ml mleka (lub śmietanki) i 265 g cukru kryształu. Podgrzej płyn z cukrem, aż cukier się rozpuści, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Do każdego syropu wlej połowę zmacerowanego alkoholu (który zawierał skórki mandarynki). Ostudzić i pozostawić na co najmniej kolejny tydzień. Możesz zacząć się cieszyć.
Zdjęcie: Pexels