Letni grill nie może obejść się bez ziół: doprawiaj jedzenie jak szef kuchni, jest najlepsze!

Chyba każdy z nas najlepiej lubi upały w przyrodzie, zwłaszcza gdy wieje przyjemna bryza i chłodzi nas cieniem liściastych drzew. A jeśli możemy sobie pozwolić na odrobinę luksusu w postaci przygotowania jedzenia na świeżym powietrzu, we własnym ogródku, grill będzie świetnym wyborem. Dzięki nim letnie dni nabierają nieodpartego smaku.

Nie ma znaczenia, jak doświadczonym „mistrzem grillowania” jesteś, zawsze pojawią się nowe inspiracje. Zaskoczą rodzinę i znajomych oraz urozmaicą wspólnie spędzony czas nieznanymi smakami i aromatami. Jedno jest pewne, żaden dobry grill nie jest kompletny bez świeżych ziół. Czy wiesz jak je uprawiać i jakich używać podczas grillowania?

W artykule przeczytasz:

Nie musisz być zawodowym ogrodnikiem, aby uprawiać zioła na grilla

Większość ich gatunków jest naprawdę łatwa w uprawie i przez cały sezon letni można je dosłownie mieć na wyciągnięcie ręki. Nnie wymagają nawet dużo miejsca. Niektórym wystarczy sama doniczka, innym miejsce znajduje się w podwyższonej grządce lub na stojaku z drewnianych palet.

Popularnym sposobem uprawy ziół stał się tzw. Aby spełniały swoje zadanie, muszą być odpowiednio zorientowane. Dolna część jest zwykle zorientowana na północ, a wyższa część na południe. Dlatego w dolnej części lepiej sprawdzi się mięta lub pietruszka, a w górnej rozmaryn, tymianek lub oregano.

Jeśli zdecydujesz się na uprawę ziół jako obramowań ścieżek lub kwietników, wybierz bardziej odporne gatunki, które wytrzymają sporadyczne deptanie. Jednocześnie nie powinny przekraczać wzrostu pozostałych roślin w grządce i nie powinny agresywnie rozprzestrzeniać się przez kłącza lub nasiona. Można w ten sposób uprawiać nagietki, serdecznik czy regularnie ścinaną lawendę.

Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca w ogrodzie, poświęć ziołom osobne grządki. Można na nim sadzić zioła według gatunku, wysokości czy cyklu życia, aby móc je jednocześnie zbierać i przetwarzać.

A jeśli zioła możesz uprawiać tylko na balkonie lub tarasie, nie musisz się martwić, że zajmą dużo miejsca. Można je także hodować w jednym pojemniku, a nie każdy z osobna. Tylko od Ciebie i Twoich warunków zależy, jaki zestaw ziół wybierzesz. Mniejsze doniczki wysychają szybciej, dlatego należy je regularnie podlewać, aby zapobiec więdnięciu.

5 najpopularniejszych i najczęściej używanych ziół do grillowania

Które zioła cieszą się największą popularnością i najczęściej po nie sięgamy, bo bez nich nie może obejść się żaden porządny grill? Istnieje niewyobrażalna liczba ziół, które można uprawiać i smakować przez całe życie. Jeśli jednak nie możesz się zdecydować, która z tych ilości będzie dla Ciebie odpowiednia, oto nasze wskazówki, jak wybrać te najlepsze.

Nie trzeba ich dodawać w dużych ilościach, aby nadać potrawie nie tylko niepowtarzalny smak, ale także pomóc w lepszym trawieniu. Wiele potraw z grilla nie jest lekkostrawnych, dlatego z pewnością docenisz działanie tych ziół. Oprócz wspomagania apetytu, stymulują także proces trawienia, poprawiają strawność i pomagają zwalczać wzdęcia.

Tymianek pospolity (łac. Thymus vulgaris)

Niezwykle popularne zioło kuchni śródziemnomorskiej charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Drobne listki łączą się podczas przygotowywania prostej marynaty z oliwy z oliwek, wyciśniętego czosnku, pieprzu i soli. Lub posyp je warzywami, serami, rybami, mięsem i połóż na grillu. Najbardziej intensywny smak mają młode liście, które należy zbierać przed zakwitnięciem.

Rozmaryn (łac. Rosmarinus officinalis)

To także zioło o wyrazistym aromacie, który nie każdemu może przypaść do gustu. Z umiarem jednak każdy rodzaj mięsa, ryb, serów, a nawet warzyw będzie dobrze smakował. Pamiętaj, że im dłużej będzie podgrzewane, tym intensywniejszy będzie smak rozmarynu. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i jest popularna w krajach nadmorskich. Ma szereg korzystnych skutków dla zdrowia, ale grillując, możesz docenić fakt, że najbardziej wspomaga trawienie.

Pietruszka ogrodowa (łac. Petroselinum chrupiące)

Pietruszka gładka lub kędzierzawa to coś, co towarzyszy nam od dzieciństwa. Pewnie każdy dostał go na talerzu z niedzielną zupą lub puree ziemniaczanym. Zioło to ma również swoje miejsce w grillowaniu. Nadaje niepowtarzalny smak marynacie, sosowi sałatkowemu, grillowanym warzywom czy rybie, ale nie należy go również długo poddawać obróbce cieplnej.

Szałwia lecznicza (łac. Salvia officinalis)

To zioło, które wyjątkowo dobrze komponuje się z tłustymi mięsami, takimi jak jagnięcina, ale także z kiełbasami, jajkami i potrawami serowymi. We Włoszech lubią przyprawiać cielęcinę szałwią. Jego gorzki i żywiczny smak doskonale komponuje się z miodem. Jeśli używasz świeżego, pokrój go lub posiekaj na mniejsze kawałki, ponieważ liście mają zwykle cienkie włoski.

Prawdziwa bazylia (łac. Ocimum basilicum)

Jest łatwa w uprawie i ma tak szerokie zastosowanie. Z tego też powodu bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół na całym świecie. Nieodparty aromat i zniewalający smak sprawiają, że jest idealnym towarzyszem zarówno dań warzywnych, jak i mięsnych. Równie dobrze smakuje na surowo, jak i po obróbce cieplnej, a połączenie z pomidorami, oliwkami, czosnkiem i mozzarellą przeszło już do legendy.


Grill ze świeżymi ziołami rządzi się swoimi prawami

Zasada łączenia ziół z daniami mięsnymi wygląda następująco:

  • rozmaryn, pietruszka, szałwia i bazylia dobrze się komponują z wołowiną,
  • estragon, bazylia, oregano i kolendra dobrze komponują się z kurczakiem,
  • Szałwia, rozmaryn i tymianek dobrze się komponują z wieprzowiną,
  • połącz oregano, tymianek, koper włoski i koper z rybami.

Jeśli wolisz grillowane warzywa, wypróbuj te zioła:

  • dla pomidorów użyj bazylii, liścia laurowego, szczypiorku, kopru, czosnku, majeranku, oregano, rozmarynu, estragonu lub tymianku,
  • dla marchewki spróbuj liścia laurowego, szczypiorku, koperku, majeranku, mięty, oregano, pietruszki, estragonu lub tymianku,
  • na słodką kukurydzę odpowiedni jest koperek, majeranek, natka pietruszki lub tymianek,
  • na grzyby użyj szałwii, tymianku, rozmarynu, pietruszki lub kolendry.

Grillowanie i TOP trendy na rok 2023 według światowych ekspertów kulinarnych

Trendy nie omijają żadnej dziedziny naszego życia i możesz się zdziwić, ale grill także za nimi podąża. Tczyli najnowocześniejszy na rok 2023 nacisk na nieznane smaki, ale także na możliwość zaoszczędzenia. Chcesz wiedzieć, które to są?

Postaw na wyjątkowe kawałki wołowiny

Jeśli wolisz wołowinę, prawdopodobnie w okresach wysokich cen masz do czynienia z jej ceną nieco bardziej niż wcześniej. Rozwiązaniem dla Ciebie może być postawienie na mniej znane i używane rodzaje wołowiny, które są tańsze. Podobnie David Guas, autor książki Grill Nation i właściciel Bayou Bakery, Coffee Bar & Eatery w Wirginii, USA.

„Jeśli chodzi o wołowinę, mogą to być mniej cenione kawałki znajdujące się w pobliżu łopatki, ukośny stek z brzucha lub tuż nad nogą. To świetna okazja, aby poznać lokalnego rzeźnika, który może doradzić Ci w sprawie nowych kawałków mięsa. Możesz je przeglądać bez niszczenia swojego konta.” mówi David Guas.

Grillowane warzywa i owoce cieszą się coraz większą popularnością

Od dłuższego czasu proces grillowania nie ogranicza się już tylko do podsmażonych kawałków mięsa i kiełbasek, coraz więcej osób na talerze wkłada głównie warzywa i dania wegetariańskie. Matt Horn jest szefem kuchni i właścicielem Horn Barbecue, Kowbird, Matty’s Old Fashioned w Kalifornii i ze swojego doświadczenia mówi: „Moim ulubionym daniem są duże kapelusze grzybowe oraz letnia dynia i cukinia. W tym roku planuję także grillować na otwartym ogniu szeroką gamę warzyw i owoców – ananasa, arbuza, brzoskwiń, cebuli i słodkich ziemniaków”.

„Uwielbiam reakcję Maillarda, która zachodzi w przypadku warzyw i owoców. Innymi słowy, tworzy zwęgloną powierzchnię, która pojawia się podczas obróbki cieplnej naturalnych cukrów. przyznał Matt Horn.

Nowe rodzaje ryb urozmaicą grillowanie

Jeśli chodzi o ryby i owoce morza, na grillu najczęściej ląduje tuńczyk, łosoś czy krewetki. Czas skupić się na nowych możliwościach. Jednym z nich jest okoń branzino, czyli gatunek białej ryby pochodzącej z zachodnich i południowych wybrzeży Europy oraz północnej Afryki. Lekko słodki smak mięsa dobrze komponuje się z różnymi smakami.

Większy popyt będzie na smaki globalne

Najwyższy czas spróbować składników inspirowanych kuchnią azjatycką, karaibską czy koreańską. Czosnek, imbir i sos sojowy zapewniają dodatkową fuzję smaków i nadają się zarówno do mięsa, jak i warzyw. Lato 2023 roku może być czasem, w którym najpowszechniej stosowane będą różne mieszanki przypraw w marynatach do nacierania mięsa i innych surowców.

Majonez powraca do łask

O przydatności i nieprzydatności masła powiedziano już wiele. Pomimo wielu sprzecznych informacji, masło stało się ostatnio jednym z najpopularniejszych składników. Szef kuchni David Guas podobnie opowiada się za powrotem majonezu jako podstawy przygotowywania dań z grilla.

Sugeruje na przykład posmarowanie świeżej kukurydzy majonezem przed włożeniem jej na grill. Majonez jest doskonałym spoiwem, które pomaga mieszankom przypraw przyklejać się do białek i warzyw. Można posmarować nim grillowane kanapki, dodać do marynaty lub aioli – zimnego sosu czosnkowego.

Śledź naszego Facebooka

Źródło:
plnielanu.sk, Theseedcollection.com.au, huetersgreenhouses.com, rgfresh.co.uk, bhg.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *