Lablab na pierwszy rzut oka przypomina trochę fasolę, jednak w rzeczywistości jest to ciekawa bylina, która jednak nie przeżywa środkowoeuropejskiej zimy, dlatego uprawia się ją tu jedynie jako jednoroczną. Kuchnia czeska nie zna swoich nasion, ale możemy je spożywać, wystarczy zwrócić uwagę na odpowiednią obróbkę cieplną. Dojrzałe nasiona są całkowicie trujące! Lepiej je odpowiednio ugotować lub upiec.
Lablab fioletowy (Lablab purpureus)
Ciekawa roślina, która na pierwszy rzut oka rzuca się w oczy wyraźnie fioletowymi, fioletowymi kwiatami, powszechnie uprawiana jest jako roślina strączkowa w tropikalnych regionach całego świata. Jest to roślina pnąca z rodziny roślin strączkowych (Fabaceae), czyli z rodziny do której zaliczają się także inne rośliny, do których zalicza się fasolę lub .
Lablab, pochodzący z tropikalnej Afryki Wschodniej i Zachodniej oraz Madagaskaru, jest wieloletnią, pnącą się pnączem o długości do 6 m, z naprzemiennymi liśćmi o trójkątnym kształcie, często czerwonawym, o wielkości około 6-15 cm.
w kształcie motyla. Kwiaty rosną w gronach po 10-30 sztuk. Pod koniec lata na roślinie zaczynają pojawiać się strąki o długości 8-15 cm z dużymi, eliptycznymi nasionami.
Uwaga, dojrzałe nasiona są trujące!
Niedojrzałe nasiona w strąku są jadalne, podobnie jak młode liście, ale dojrzałe nasiona, których kolor jest czerwonawo-brązowy do czarnego, są trujące na surowo. Można je spożywać dopiero po ugotowaniu. Nasiona są bogate w witaminy A, B1, B2 i C, ale zawierają także białka, węglowodany, tłuszcze i aminokwasy. Poduszki i .
Nasiona Lablab są również stosowane w chińskiej medycynie ludowej przeciwko biegunce, utracie apetytu i wymiotom.
Jak uprawiać fioletowy lablab
Roślina wymaga stanowiska słonecznego i gleby próchnicznej, bogatej w składniki odżywcze. Do prawidłowego wzrostu potrzebuje odpowiedniego podlewania i okazjonalnego nawożenia. Ponieważ lablab nie jest mrozoodporny, pierwsze jesienne przymrozki zniszczą roślinę.