Dawniej prawie każda niezamężna dziewczyna uprawiała mirt w doniczce stojącej na oknie. Gdyby mirt zakwitł, młoda dama mogła wkrótce znaleźć się pod maską. Z pięknego krzewu wykonano następnie ozdoby do klap gości weselnych. Dziś mirt może kwitnąć bez obawy o całkowite strzyżenie, choć regularne przycinanie tylko poprawia jego urodę.
Stosowanie mirtu ma bardzo długą historię. Już w starożytnym Rzymie i Grecji roślinę wykorzystywano do wielu celów, m.in. jako lek i źródło aromatycznych olejków.
Mirt zwyczajny (Myrtus communis)
iw naszych warunkach uprawiana jest jako roślina przenośna, wiadro.
Latem, od lipca do sierpnia, roślina kwitnie pięknymi, 2-5 cm białymi lub różowawymi kwiatami na charakterystycznych pręcikach. Po kwitnieniu na krzaku zaczynają tworzyć się jagody, które zawierają kilka nasion. Kwiaty pachną cudownie.
Jak uprawiać mirt
Posadź mały krzew mirtu w dość dużej doniczce i przesadzaj go tylko raz na 2-3 lata, ponieważ mirt rośnie bardzo wolno. Wymaga gleby przepuszczalnej, gliniasto-piaszczystej, próchnicznej, bogatej w składniki odżywcze. Nawozić mirt płynnym nawozem od maja do lipca. Roślinę należy regularnie podlewać, bryła korzeniowa nigdy nie powinna całkowicie wyschnąć, ale uważaj na nadmierne podlewanie.
Letni pobyt na balkonie
lub taras. Należy jednak uważać na spalenie liści od silnego słońca. Choć mirt lubi słońce, południowe upały nie są dla niego dobre i mogą spalić liście. Plamy na liściach mogą również pojawić się podczas podlewania przez liść. Mirt najlepiej czuje się w lekkim półcieniu.
Na zimę mirt należy przenieść do chłodnego, ale niezamarzniętego pomieszczenia ze schodkiem o temperaturze około 6-12 °C. Nawet zimą mirt potrzebuje wystarczającej ilości światła, ale tylko minimalnego podlewania, na tyle, aby korzenie rośliny nie wyschły.
Uważaj na szkodniki
Latem czasami atakują mirt, zimą w pomieszczeniach zamkniętych, zwłaszcza jeśli w pomieszczeniu jest zbyt ciepło, ponownie świadczą o tarczkach i wełniakach. We wszystkich przypadkach należy potraktować mirt odpowiednim sprayem.
Mirt na weselach, w kuchni i w medycynie ludowej
ponieważ wierzyli, że kwiaty mirtu przepowiadały ich rychłe małżeństwo. Nie mogła to być jednak byle jaka Marta. Trzeba było wyrosnąć z pęczka ślubnego, czyli maleńkiej gałązki, o którą dziewczynki musiały dobrze dbać. Nawet dzisiaj, kiedy nie spodziewamy się już żadnych proroctw po mircie, mirt powszechnie rozmnaża się przez sadzonki, a wysiew nasion nie jest łatwy.
Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych mirt wykorzystuje się także w medycynie i przemyśle kosmetycznym, ale liście, kwiaty i jagody mirtu wykorzystuje się także jako przyprawę.
Mirt wydziela słodko-korzenny zapach i jest . Mirtu można również używać do aromatyzowania octu do sosu sałatkowego.
Liście mirtu działają antyseptycznie, dlatego przygotowuje się z nich napar, który pomaga przy stanach zapalnych dróg oddechowych i zatokach. Stosowany jest także w leczeniu łuszczycy i infekcji drożdżakowych.