Czy czujesz, że jedzenie na Twoim talerzu mogłoby być znacznie bardziej kolorowe i wciągające? Kolory Twoich potraw są monotonne i nudne, a Ty chciałbyś to zmienić i jednocześnie zrobić coś dla swojego zdrowia? Zatem daj się zainspirować i uzupełnij swoje kulinarne kreacje kwiatami ze swojego ogrodu, łąki czy lasu. Nie ma się czym martwić, jadalne kwiaty można dziś znaleźć na talerzach wielu znakomitych restauracji. Jednak nie są one tylko ozdobą, oczarują Cię także swoim oryginalnym aromatem i nadadzą potrawom niezwykły smak. Mogą być łagodne i aromatyczne, lekko ostre lub gorzkie. Istnieje niezliczona ilość kolorów i smaków, a Ty możesz wybierać według własnego gustu.
Kwiaty jadalne mają długą tradycję
Choć może się to tak nie wydawać, kwiaty jadalne nie są niczym nowym. Znali je już nasi przodkowie, którzy wykorzystywali pędy i kwiaty niektórych roślin do aromatyzowania i wzbogacania potraw. Kwiaty były nie tylko ozdobą świątecznych stołów, ale także składnikiem rozmaitych likierów i tajemniczych eliksirów. Kwiaty były już używane jako dekoracja i aromat w starożytnych Chinach, Grecji, Rzymie i Indiach. Współczesna sztuka kulinarna powraca do tej tradycji. Kwiaty jadalne są nie tylko piękne, ale zwiększają przyjemność ze spożywania posiłków i korzystnie wpływają na stan psychiczny człowieka. Zbierając kwiaty w naturze, jednocześnie zrelaksujesz się, wzmocnisz swoje ciało i pozwolisz odpocząć ciału i duszy.
Nie wszystkie rośliny są jadalne
Jeśli zdecydujesz się na kwiaty jadalne, miej na uwadze, że nie wszystkie kwiaty, które lubisz, nadają się do dekoracji i spożycia. Należy znać kwiaty jadalne i unikać roślin trujących, z jakiegoś powodu niejadalnych lub zbyt gorzkich. Te, które zostały poddane działaniu środków chemicznych, również nie są odpowiednie. Zawsze próbuj używać mniejszej ilości kwiatów, aby upewnić się, że nie jesteś na nie uczulony. Osoby z alergią na pyłki powinny unikać kwiatów jadalnych.
Gdzie znaleźć jadalne kwiaty?
Zdecydowałeś się na wykorzystanie kwiatów jadalnych, ale nie wiesz gdzie je kupić? Jedną z opcji jest zakup tych kwiatów, ale to nie jest tak zabawne, nawet jeśli unikniesz ryzyka użycia nieodpowiednich roślin. Sprzedawcy oferujący kwiaty jadalne w większości przypadków potrafią udowodnić, że kwiaty te nie zostały poddane obróbce chemicznej i są całkowicie zdrowe. Chociaż taniej jest uprawiać lub zbierać kwiaty, będziesz musiał sam przestrzegać zasad i podczas zbierania sprawdzić, czy wyrosły w odpowiednim środowisku. Te dekoracje na talerze możesz także wyhodować w domu, w doniczkach, na przykład za oknem.
Jakie kwiaty użyć do dekoracji lub jako aromat
To roślina uniwersalna, którą można zastosować niemal wszędzie, także na talerzu. Roślina lecznicza, baza wielu perfum, a także roślina ozdobna w suszonych pęczkach, również będzie ozdobą Twoich potraw. Może być składnikiem wypieków i przypraw, drobne fioletowe kwiatki upiększą i dodadzą smaku słodyczom i deserom. W podobny sposób można wykorzystać także chabry, na przykład w połączeniu z różnymi rodzajami mięty. Na przykład kwiaty nagietka nadają się do sałatek i pikantnych potraw. Przeciwdziałają one działaniu wolnych rodników i korzystnie wpływają na trawienie. Kwiaty bratków to klasyka dekoracji, która szczególnie nadaje się do zimnych kuchni. Oprócz pięknego wyglądu są także łagodnym afrodyzjakiem. Na talerz warto dodać np. kwiaty.
Klasyczne kwiaty w kuchni
Stokrotkę tradycyjnie wykorzystuje się w kuchni, można ją znaleźć na przykład w sałatkach, koktajlach czy lodach. Poprawi to Twój oddech i lepsze trawienie. Fiołki lecznicze stosowane są w cukierkach, można je kandyzować i działają przeciw różnym stanom zapalnym. Kwiaty begonii dobrze komponują się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi, kwiaty cukinii można nadziewać lub zawijać i smażyć. Królowa kwiatów, róża, specjalizuje się także w sztuce kulinarnej. Aromat i kolor potrafią ożywić nawet matowe dania. Goździki działają pozytywnie na nerwy, chryzantemy są bardzo smaczne. Wiśnie, pierwiosnki afrykańskie i pierwiosnki można również dobrze wykorzystać w kuchni.