Chcesz być fit? Spróbuj garść jagód goji dziennie. Należy do tzw. superfoods, najczęściej spożywa się jej suszone czerwone owoce, które przypominają nieco żurawinę lub owoce dzikiej róży. W naszym kraju zyskuje coraz większą popularność, a także coraz więcej entuzjastów, którzy próbują uprawiać jagody goji we własnym ogródku.
Tradycyjnie używa się suszonych jagód goji w medycynie chińskiej i dziś słusznie należy do tzw. superżywności XXI wieku. Kustovnice są brane pod uwagę m.in za afrodyzjak i roślinę przynoszącą długowieczność i wieczną młodość. Jej owoce zawierają całą gamę witamin, aminokwasów i pierwiastków śladowych, są bezpośrednio naładowane karotenoidów, mają nawet najwięcej ze wszystkich owoców.
Dlaczego jesz jabłko kremowe?
Jest więc wiele powodów, dla których warto wybrać jabłko kremowe. Przyczynia się do prawidłowej regeneracji organizmu, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu chroni komórki organizmu, pozytywnie wpływa na stan układu krążenia, nerwowego i odpornościowego oraz pomaga w pomyślnej regeneracji. Na przykład diabetycy, astmatycy czy osoby mające problemy ze wzrokiem, a także osoby cierpiące na choroby skóry, takie jak łuszczyca, zdecydowanie powinny spróbować jagód goji.
Umieść budyniowe jabłko w bułce i herbacie
Czerwone jagody goji są powszechnie dostępne w sklepach ze zdrową żywnością, w Internecie, ale można je też kupić w supermarketach. Jeśli nie możesz pozbyć się nawyku ciągłego podjadania wieczorem podczas oglądania telewizji, polecamy spróbować suszonych owoców janowca chińskiego – Zalecana dzienna dawka dla osoby dorosłej to 30 gramów (mniej więcej jedna garść).. Oprócz dziobania istnieją inne sposoby spożywania kolcolistu, ale zawsze podawaj go podczas przygotowywania uważaj, aby owoce nie zetknęły się z metalem. Możesz na przykład wypróbować kilka przepisów na herbatę.
Herbata kremowa
Owoce zalać gorącą wodą i pozostawić na 20 minut; lub możesz je gotować przez 5 do 10 minut. Napój imbirowo-goji przyda się szczególnie zimą – posiekany imbir i jagody goji zalej gorącą wodą, dopraw łyżeczką miodu i soku z cytryny.
Możesz także wypróbować Goji wszędzie, gdzie zwykle używasz rodzynek np. do puddingów, słodkich kaszek, sałatek czy ciast, doskonale smakuje np. w strudelu jabłkowym.
Kustovnice Chińska uprawa
- Chiński janowiec (Lycium chinensis) Jkrzew z rodziny bakłażanów, występujący w Azji Południowo-Wschodniej. Rośnie także w Himalajach na wysokościach 2500 m n.p.m., jest więc rośliną mało wymagającą, a nawet mrozoodporną, dlatego nawet w naszych ogrodach można z niej „wyhodować” piękne czerwone, zdrowe jagody.
-
Wybierając miejsce dla tego ciernistego krzewu, należy pamiętać, że dorasta on do wysokości od 1 do 2,5 metra i ma zwisające gałęzie, więc zajmuje również sporo miejsca na szerokość. Zaoszczędzisz trochę miejsca, jeśli wiosną lub późną jesienią przytniesz gałęzie tak, aby utworzyły koronę, skracając gałęzie, wpłyniesz również na dalszy wzrost krzewu.
- Sadzić Kustovnicę w marcu lub kwietniu w słonecznym miejscu o dobrej jakościraczej lżejszą glebę i podlewać ją mniej więcej raz w miesiącu do końca października.
-
Sadzonki janowca chińskiego można znaleźć w Internecie lub na niektórych targowiskach hobbystycznych, jednak czasami zdarza się, że na uzyskanych w ten sposób krzewach w ogóle nie pojawiają się owoce.
-
Jeśli chcesz mieć własne jagody goji, możesz spróbować wyhodować własne rośliny z nasion przygotowanych z suszonych goji, które zwykle kupujesz do jedzenia. Wierzcie lub nie, ale ogrodnicy, którzy tak zrobili, twierdzą, że otrzymali owoce bez żadnych problemów. Na pewno warto spróbować – przy minimum wysiłku i wydanych środków można uzyskać nie tylko ciekawie wyglądający krzew, ale także czerwone jagody pełne substancji prozdrowotnych.