Kupujemy ziemię: Poznaj nazwy i oznaczenia poszczególnych gatunków, nie wydasz niepotrzebnie

Podstawą sukcesu każdego hodowcy owoców, warzyw i roślin jest wybór odpowiedniej gleby uprawnej. I że jest w czym wybierać! Dlatego dzisiaj przeprowadzimy Cię przez rodzaje gleby, które możesz napotkać.

Gleba jest materiałem składającym się z różnych składników nieorganicznych i organicznych różnego pochodzenia. Jednocześnie poszczególne rodzaje gleby są modyfikowane w taki sposób, aby spełniały warunki niezbędne do pomyślnej uprawy danego rodzaju roślin.

Gleby ogrodowe możemy dzielić na kilka sposobów. Jedną z możliwości jest podział ze względu na zawartość składników odżywczych, następnie ze względu na zawartość surowej próchnicy, właściwości fizyczne i pochodzenie.

Rodzaje gleby

Rodzaje gleby są naprawdę błogosławione. Jednocześnie każdy gatunek charakteryzuje się pewną specyfiką. Można je stosować samodzielnie, ale można je również mieszać w różnych proporcjach i wzbogacać różnymi innymi składnikami (takimi jak perlit czy keramzyt itp.). Ogólnie rzecz biorąc, możesz wybierać spośród następujących typów.

Ulotka

Gleba powstająca z gnijących liści. Najlepszy jest buk, ale liście drzew owocowych też są dobre. Stosowany jest głównie do ochrony przed mrozem. Jest to bardzo drobny, sypki i lekki materiał o neutralnym pH. Drzewa owocowe, byliny, cebulki wiosenne, ale także rośliny doniczkowe je lubią.

Wrzos

Powstaje w wyniku rozkładu roślin wrzosowatych. Gleba charakteryzuje się gruboziarnistą strukturą i dlatego ma dużą zdolność pęcznienia. Wrzos to gleba o odczynie kwaśnym do silnie kwaśnego, o pH od 4 do 5. Jest silnie spulchniona, dobrze przepuszczalna i uboga w składniki odżywcze.

Roślina iglasta

Gleba ta powstaje głównie w wyniku rozkładu igieł sosnowych i resztek roślin z runa leśnego. Gleba charakteryzuje się kwasowością, która waha się w przedziale pH 3,5-5,5. Początkowo jest bardzo pieniący, jednak po dłuższym przechowywaniu traci swoje pierwotne właściwości pieniące. To najlepsza gleba dla rododendronów. Grabie świerkowe nie nadają się jednak do stosowania w ogrodnictwie, gdyż są zbyt gęste i szybko się rozkładają.

Źródło: YouTube

Torfowiec

Powstaje w wyniku obumierania torfu roślinnego. Gleba charakteryzuje się grubymi włóknami, dużą chłonnością i niską zawartością składników odżywczych. Gleba nadaje się do uprawy bromeliad i storczyków. Można go sztucznie zastąpić np. pianką.

Miechy

Mech wyróżnia się dobrą absorpcją wody. Nadaje się również do uprawy bromeli i storczyków. Najlepiej rosnącym mchem jest mech biały.

Torf

Torf to gleba powstająca z martwych roślin. Ma znacznie gorszą strukturę z dużą zawartością cząstek pyłu. Jakość torfu zależy od jego pochodzenia, sposobu jego pozyskiwania i późniejszej obróbki. Najlepszą jakość uzyskuje się metodą tzw. borkingu. Najniższą jakość i jednocześnie najtańsze torfy uzyskuje się poprzez przemiał. Można także mieszać torfy na różne sposoby.

Cumować

Powstaje w wyniku rozkładu substancji organicznych i nieorganicznych. Ta gleba jest bogata w składniki odżywcze. Każdy błoto pośniegowe zawiera jednak nieco inną ilość substancji.

Slatinka (borówka)

Jest to gleba torfowa zawierająca węglan wapnia. Jego pH waha się w granicach 4-7. Charakteryzuje się mniejszą zdolnością pęcznienia. Gleba jest odpowiednia dla kamelii i hortensji.

Ciepła gleba

Jest niezastąpiony w przypadku sadzonek rosnących wcześniej. Zarówno warzywa, jak i kwiaty uprawiane w szklarniach i szklarniach nie mogą się bez tego obejść. Gleba powstaje poprzez kompostowanie obornika w palenisku. Charakteryzuje się mniejszą pęcznieniem, chłonnością i przepuszczalnością. Gleba jest bogata w składniki odżywcze i ma pH 7. Może jednak zawierać pozostałości pestycydów, nawozów oraz patogenów i szkodników.

Nawóz

Powstaje poprzez kompostowanie obornika. Stosowany jest jako nawóz. Niestety, nie jest już jednak zbyt często używany.

Kompostowana kora

Możesz także znać tę glebę pod nazwą humus z kory. Jest bardzo wysokiej jakości, wytwarzany w kontrolowanym procesie głównie z kory drzew iglastych (świerk, modrzew, sosna), która jest najpierw dokładnie mielona, ​​nawilżana, a następnie poprzez dodatek składników odżywczych uruchamiane jest życie mikrobiologiczne.

Darń

Powstaje poprzez kompostowanie darni. Produkuje się go z darni trawiastej przeplatanej obornikiem i podlewanej mocznikiem. Do mieszaniny zwykle dodaje się superfosfat i sól potasową. Darń z gleb bardziej kwaśnych jest dodatkowo wzbogacana mielonym wapieniem.

Kurkuma ma neutralne pH 7,5. Stosuje się go tam, gdzie wierzchnia warstwa gleby nie jest odpowiednia. Świetnie przyspiesza wzrost ogórków. Nadaje się jednak również do innych kwiatów i roślin szklarniowych, takich jak goździki, pelargonie i chryzantemy.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *