Koper słodki lub bulwiasty: Zarówno jako smaczne warzywo, jak i roślina ozdobna

Koper słodki to pyszne warzywo, ale także roślina ozdobna, pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Jakie warunki należy zapewnić, aby uprawa była udana? Jak żniwa?

Koper słodki lub bulwiasty

Koper słodki należy do warzyw śródziemnomorskich. Już w pierwszym roku osiąga wysokość od 50 do 60 cm, ale jeszcze nie zakwitła. Rzadkie jest również charakterystyczne, ale bardzo przyjemny anyżowy smak.

Jak uprawiać aromatyczne warzywa

W naszym kraju nie jest to warzywo szeroko rozpowszechnione i uprawiane, natomiast koper włoski kwitnie w naszych warunkach. Koper słodki uprawia się głównie w basenie Morza Śródziemnego, gdzie występuje również dziko. Uprawiana jest zwykle jako poplon po grochu, wczesnych ziemniakach i sałacie liściastej. Aby zbiory były udane i obfite, należy zapewnić siedlisko ciepłe i osłonięte od wiatru. Odpowiednie jest słoneczne miejsce. Gleba powinna być odpowiednio głęboka, przepuszczalna, gliniasta i piaszczysta.

Zarówno do siewu, jak i ewentualnej przedkultury

Możesz teraz uprawiać koper słodki lub bulwiasty już w marcu. Warunkiem braku kwitnienia jest kiełkowanie nasion w tacach nasiennych w temperaturze powyżej 20°C. Sadzenie sadzonek z 3 do 4 liśćmi prawdziwymi na grządkę odbywa się po lodowcach, w klipsie o wymiarach ok. 25×45 cm. Podczas sadzenia należy uważać na tzw. zatopienie sadzonek, w wyniku czego może powstać wydłużona bulwa liściasta.

Siew bezpośredni na kwietniku odbywa się od połowy czerwca do połowy sierpnia. Po wschodach należy je złączyć w klips o wymiarach 25×45 cm. Od siewu do zbioru potrzeba około 70 dni. Do pomyślnego wzrostu i tworzenia smacznych bulw liściowych koper włoski potrzebuje temperatur od 7 ° C, ale nie wyższych niż 24 ° C, co wręcz przeciwnie nie jest korzystne dla rośliny. Gdy bulwa będzie już wielkości jajka, można nasypać na nią ziemię, aby ją wybielić. Warzywa są wtedy delikatniejsze i smaczniejsze. Koper włoski nie korzysta z okopywania i nawożenia obornikiem. Nadzienie jest ważne.

Pora odpowiednia do zbioru

Koper włoski zbiera się od sierpnia do października. Zbiór należy zawsze przeprowadzać przed pierwszymi większymi przymrozkami. Odetnij całą roślinę tuż nad powierzchnią gleby wraz z łodygą, aby zapobiec rozpadaniu się bulwy. Dobrze dojrzałe ogonki, pochodzące z późnych zbiorów w październiku, można przechowywać przez krótki czas, w okolicach Świąt Bożego Narodzenia.

słodki koper włoski

Zdjęcie: Pixabay

Koper włoski jako roślina ozdobna

Roślina pełni także funkcję ozdobną. Dzieje się tak dzięki niezwykle ukształtowanym, czystobiałym bulwom, które w połączeniu ze świeżymi zielonymi liśćmi dają ciekawy i dekoracyjny efekt. Dlatego świetnie sprawdzi się w nasłonecznionej kwietniku.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *