Zimą należy sprawdzać przechowywane warzywa. Czynność tę należy wykonywać regularnie. Tylko w ten sposób można zapobiec pogorszeniu się plonów. Na co uważać? Jakie temperatury są odpowiednie do przechowywania owoców i warzyw?
Nic nie może się równać z własnymi zbiorami. Aby właściwie się nim cieszyć, należy zadbać o odpowiednie przechowywanie, a także regularne przeglądy. Jest rzeczą oczywistą, że myszy, norniki i inni nieproszeni goście nie dostają się do obszarów przechowywania. Ślimaki, zwłaszcza te największe, mogą w styczniu spowodować wielką katastrofę. Dlatego zaleca się sprawdzanie całości ubiegłorocznych zbiorów mniej więcej co dwa tygodnie, w odpowiednim czasie usuń zaatakowane pąki, zgniłe i w inny sposób uszkodzone części. Tylko w ten sposób można chronić plony, nie można też obejść się bez utrzymania optymalnej temperatury i wilgotności powietrza.
Temperatura i wentylacja do przechowywania owoców i warzyw
Optymalna temperatura przechowywania owoców mieści się w przedziale od 4 do 5°C, a wilgotność względna powietrza wynosi od 80 do 90%. W przypadku warzyw wyższa wilgotność jest lepsza, a temperatury na ogół niższe, w zależności od konkretnego rodzaju warzyw. Dzięki odpowiedniej wilgotności i temperaturze znacząco ograniczysz straty jakościowejako ilość przechowywanych produktów.
Chrzan i warzywa korzeniowe
Podobne warunki odpowiadają większości rodzajów warzyw korzeniowych i korzeniowych. Poza tym spadki temperatur nieco poniżej zera zwykle im nie przeszkadzają. W pomieszczeniu do przechowywania cebuli i czosnku wilgotność powinna być znacznie niższa, około 60 do 70%. Cebula może wytrzymać lekkie zamrożenie, pod warunkiem, że nie będzie się z nią obchodzić. Z drugiej strony czosnek nie może zamarznąć.
Zdjęcie: Pixabay
Oddzielne przechowywanie owoców
Ważne jest nie tylko regularne sprawdzanie zbiorów, ale także ich odpowiednie przechowywanie. Owoce przechowujemy z dala od innych produktów, gdyż nabierają obcego aromatu i łatwo ulegają pleśni. Nigdy nie mieszaj jabłek i gruszek, ale zawsze przechowuj je oddzielnie. Idealnym miejscem do przechowywania są hermetyczne pudełka w piwnicy.
Zasady przechowywania warzyw
Chociaż przechowywanie warzyw jest nieco łatwiejsze niż owoców, istnieje kilka podstawowych zasad, których należy przestrzegać. Zdecydowana większość warzyw potrzebuje suchego środowiska, niższej temperatury i jak najmniejszej ilości światła. Warzywa korzeniowe zaleca się przechowywać w skrzyni z piaskiem lub torfem. Dzięki temu wytrzyma całą zimę. Czosnek najlepiej przechowywać w przewiewnym i suchym miejscu, najlepiej w pojemniku z PCV z zamykaną pokrywką.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay