Za oknem sezon na świeży zielony szczypiorek dobiega końca. Ale ci, którzy chcą mieć pod ręką własny świeży szczypiorek nawet zimą i w swoim mieszkaniu, mogą jesienią wykopać z ogrodu pęczki szczypiorku i przygotować je do domowego ożywienia. Doradzimy jak i kiedy stosować popularną zieloną przyprawę i zioło lecznicze zimą.
potocznie schnytlík, shnytlink, shnytlich, shnytloch, schnytlok, schnitlink, schnitlík, schnydlink, schnytlik, vošlejch lub ošlejch, dotarł do Europy z okolic syberyjskiego Bajkału, gdzie uznawany był za potężny afrodyzjak. W naszym kraju stanowił istotną część tzw. bukietu ziół usypiających, które w kuchni staroczeskiej dodawano do zup, sosów, a w święta nawet do mięs. Poprawiły smak potraw, nadawały im świeży aromat i ważne witaminy.
Szczypiorek to przyprawa lecznicza
to nieoceniona zielona przyprawa w zimnej kuchni, siekany szczypiorek dodaje się do smarowideł, sałatek i maseł ziołowych, służących do dekoracji potraw. Charakterystyczny aromat szczypiorku pochodzi od allicyny, która jest uwalniana z alliny glikozydowej. Olejki eteryczne połączone z siarką nadają mu typowy smak. Szczypiorek wspomaga apetyt i produkcję soków trawiennych, działa przeciw pasożytom jelitowym i obniża ciśnienie krwi. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, dezynfekujące i immunostymulujące.
Zimowe przyspieszenie szczypiorku
„Jesienią liście szczypiorku obumierają, a dzięki częściom korzeniowym roślina przetrwa aż do wiosny. Jeśli damy szczypiorkowi chwilę odpocząć, dzięki przyspieszeniu będziemy mogli cieszyć się owocami pełnymi witamin, znacznie wcześniej, niż wykiełkowałyby wiosną w kwietnikach. Do przyspieszania szczególnie nadają się wczesne, wysokowydajne odmiany Erecta, Praga (dawniej Pražská) lub Bohemia, które mają mocną i wyprostowaną łodygę – ta pozornie nieistotna cecha jest istotna przy przyspieszaniu szczypiorku w doniczkach.„ polecany przez hodowcę i hodowcę Jana Prášila.
7 wskazówek, jak prawidłowo przygotować szczypiorek na zimowe przyspieszenie
-
Przygotowanie szczypiorku na zimowe przyspieszenie możemy zacząć już od początku października. Najpierw wybieramy ładne i zdrowe grona do kwietnika.
-
Przed nastaniem pierwszych przymrozków ostrożnie usuwamy wybrane grona z gleby za pomocą wideł kopiących, dzielimy je na mniejsze części i strząsamy nadmiar ziemi.
-
Dzieląc grona należy uważać, aby nie uszkodzić pojedynczych cebul. Usuwamy nawet najmniejsze uszkodzone żarówki.
-
Pęczki sadzimy w doniczkach o średnicy od 10 do 12 cm i przykrywamy je wysokiej jakości ziemią lub podłożem ogrodniczym, tak aby roślina mocno się zakotwiczyła. Nie tnijmy tego teraz.
-
Nie możemy sadzić głębiej niż szczypiorek pierwotnie rósł w grządce.
-
Następnie pozwalamy pęczkom stopniowo wysychać i zamrażać na zimno. Rośliny powinniśmy wystawiać na działanie ujemnych temperatur przynajmniej przez 3 dni! Doniczki ze szczypiorkiem zwykle umieszcza się w zimnej szklarni lub innym chłodnym pomieszczeniu.
-
Dajmy roślinom odpocząć przynajmniej miesiąc i dopiero wtedy zaczniemy przyspieszać.
Zasady zimowego przyspieszania szczypiorku
-
Aby przyspieszyć wzrost, należy umieścić doniczkę ze szczypiorkiem w łaźni wodnej o temperaturze od 26 do 30°C.
-
Szybko rosnące rośliny potrzebują wystarczającej ilości światła i ciepła, ale nie są przystosowane do ostrego słońca na południowym parapecie. Idealne jest miejsce z wystarczającą ilością rozproszonego światła i temperaturą pomiędzy 15 a 22°C.
-
Zbiór szczypiorku możemy rozpocząć, gdy rośliny osiągną wysokość 10 cm, czyli około 4 tygodnie od rozpoczęcia szybkiego wzrostu.
-
Pęczki rosnącego szczypiorku podlewamy regularnie i odpowiednio, nadmierne podlewanie jest szkodliwe dla ziela. Szczypiorek lepiej znosi suszę niż długotrwałe podlewanie.
-
Jeśli mamy więcej pęczków, możemy stopniowo przyspieszać wyrabianie szczypiorku, nieużywane doniczki ze szczypiorkiem zostawiamy na zimno i stopniowo przyspieszamy.
-
Wiosną pozbywamy się roślin szybko rosnących lub sadzimy je w kwietniku. Jeśli zdecydujemy się na sadzenie, nie powinniśmy zbierać szczypiorku przynajmniej przez jeden sezon, aby nabrał sił.
Przyspieszenie pietruszki
„Podobnie możemy przyspieszyć uprawę zarówno pietruszki gładkiej, jak i kędzierzawej. Nie wolno zbierać wybranych roślin od końca września. Wygrawerowane zioła przesadzamy do doniczki o średnicy od 10 do 15 cm lub do skrzynki na zimę. W zestawie znajduje się wysokiej jakości podłoże, idealne do uprawy ziół. Podlewamy i zostawiamy na zewnątrz do nadejścia pierwszych przymrozków. Następnie przenosimy pietruszkę do chłodniejszego pomieszczenia i stopniowo przyzwyczajamy się do temperatury pokojowej,” radzi Jan Prášil.
Mogą Cię zainteresować także zielone przyprawy: