Josta – mały owoc, który możesz sam wyhodować

Uwielbiasz agrest i czarne porzeczki? A może chciałbyś cieszyć się smakiem obu w jednym owocu? Właśnie to oferuje Ci josta, hybryda tych dwóch krzewów o pysznych owocach. Josta przynosi hodowcom wiele korzyści – owoce są nieco większe niż czarne porzeczki łagodny, pyszny smak i wysoka zawartość bioflawonoidów i witaminy C. Zachowuje zatem dobre właściwości obu oryginalnych roślin i nie posiada ich wad. Jest bardzo trwały i potrafi przystosować się do różnych warunków. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia lub do dalszego przetwarzania kuchennego na ciasta owocowe lub do produkcji dżemów, konfitur lub kompotów.

Nowoczesny krzew lub drzewo

Josta nie jest rośliną z długą tradycją. Powstała ze skrzyżowania porzeczki i agrestu w pierwszej połowie XX wieku. Częściej zaczęła pojawiać się w ogrodach dopiero pod koniec stulecia, jednak stosunkowo szybko rozprzestrzeniła się i zyskała dużą popularność. Obecnie można wybierać spośród wielu odmian. Tak odpowiedni nawet dla zupełnie początkującychpielęgnacja jest podobna jak w przypadku agrestu czy porzeczek. Można ją uprawiać jako krzew lub drzewo. Tworzysz go wycinając boczne narośla. Zostaw jeden mocny pęd, który następnie utworzy koronę. W przypadku formy drzewa należy pamiętać o podporze, najlepiej drewnianym kołku ustawionym jeszcze przed sadzeniem. Dodatkowe umieszczenie podpórki może spowodować uszkodzenie systemu korzeniowego.

Jak wygląda josta

Jeśli spojrzysz na krzak josty, będzie on bardziej przypominał czarną porzeczkę niż agrest. Gałęzie przypominające pręty są rozłożyste i nie mają kolców. Liście są zielone i klapowane. Rośnie szybko, pędy mogą osiągnąć do jednego metra w ciągu roku. Najczęstszą formą jest krzew o wysokości i szerokości do dwóch metrów. Josta najlepiej rośnie zaraz po posadzeniu. Owoce można znaleźć zarówno na młodych, jak i starszych pędach, dlatego nie ma potrzeby wykonywania cięć odmładzających, wystarczy rozjaśnienie i modelowanie. Daje wiele owoców, więc na pewno będziesz zadowolony ze zbiorów. Josta kwitnie w maju, kwiaty są drobne i wymagają zapylenia przez owady. Jest częściowo zapylana, dlatego dobrze jest posadzić kilka roślin razem. Owoce owalne rosną w pęczkach i dojrzewają stopniowo. Są czarne i bezwłose, ale większe niż czarne porzeczki. Jeśli owoce przejrzały i nie są szczotkowane, nie spadają, ale wysychają.

Josta jest odporna na choroby i szkodniki

Josta jest nie tylko mało wymagająca, ale i trwała. Potrafi bardzo dobrze bronić się przed najczęstszymi chorobami i szkodnikami, mogą one jedynie powodować problemy . Zwykle można je spotkać na młodych gałązkach, gdzie atakują głównie liście. Ochronę przed nimi można wybrać poprzez opryski – środkami chemicznymi lub biologicznymi. Ważne jest, aby użyć sprayu w odpowiednim czasie i w wystarczającej ilości. Odpowiedni może również uwolnić Cię od zmartwień opryski zapobiegawcze. Oświetlenie będzie również służyć jako profilaktyka, zbyt gęste krzewy są nie tylko niepraktyczne z punktu widzenia zbioru owoców, ale także trudne w leczeniu. Jostę można sadzić nie tylko w kwietnikach, ale także na zboczach.

Jak uprawiać i rozmnażać jostę

Jostę można sadzić jesienią i wiosną. Bardziej sprzyjającym okresem jest jesień, kiedy roślina zapuszcza korzenie zimą i szybko rośnie wiosną. Nowo zakupione sadzonki należy zanurzyć na pewien czas w wodzie w części korzeniowej, a następnie posadzić w zwykłej ziemi ogrodowej w odległości od jednego do półtora metra od siebie. Jostę rozmnaża się przez sadzonki z części zdrewniałych, najlepiej pod koniec lata lub na początku jesieni. Sadzonki ukorzenią się w luźnej glebie w ciągu kilku tygodni. Gleba gliniasta jest idealna do sadzonek. Możliwe jest także dzielenie starszych, zarośniętych krzewów lub krzyżowanie gałęzi. Inne rodzaje rozmnażania nie są odpowiednie, ponieważ sadzonki mogą nie mieć wymaganych cech. Dobrym pomysłem jest skrócenie zarośniętych krzewów, ale wycinanie tylko gałęzi znajdujących się w niewłaściwym miejscu. Opieka jest absolutnie mało wymagającawystarczy lekkie kopanie i regularne podlewanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *