Jeśli masz winorośl w swoim ogrodzie, jesteś bardzo szczęśliwym człowiekiem: powód

Od uprawy po właściwości, winorośl jest nie tylko jedną z najpopularniejszych, ale także najbardziej poszukiwanych roślin. Posiadanie winorośli w ogrodzie przynosi same korzyści: oto wszystkie powody.

Winorośl jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i pospolitych roślin. Wspinacz należący do rodziny Witowate, winorośl znana jest głównie z owoców, a mianowicie winogron. Jak każda roślina, winorośl również ma swoje składniki, którymi są liście, kwiaty i owoce. Podobnie jak winogrona liście winorośli są dobrze znane, ponieważ oprócz tego, że są duże i zmieniają odcienie kolorów w poszczególnych porach roku, np. jesienią, mają w sobie szereg dobroczynnych substancji, które działają jak: przeciwutleniacze i jak ochrona na poziomie układu krążenia.

Zwykle jedną z głównych cech rośliny jest jej pochodzenie, w przypadku winorośli jest ona nie tylko bardzo stara, ale należy do tych drzew, które można uprawiać na całym świecie. W szczególności jednak to winogrona zwracają uwagę na winorośl. Tak naprawdę większość uprawa winorośli wykorzystywana jest do produkcji żywności. W przypadku gdy mówimy o plantacji winorośli, lub lepiej znanej jako winnice, wówczas mamy na myśli masową uprawę winogron, która może mieć miejsce albo przetwarzane na wino, ale spożywane także jako winogrona stołowe. W tym sensie korzyści wydają się liczne, ale przyjrzyjmy się szczegółowo, dlaczego jesteś szczęściarzem, mając winorośl w swoim ogrodzie.

Jak uprawiać winorośl: jak długo roślina rośnie

Jedną z głównych cech wyróżniających się, gdy mówimy o życiu, jest jego czas trwania w czasie. Jeśli początkowy okres uprawy jest dość powolny, przedłużona produkcja znacznie rekompensuje początkowe dwa lub trzy lata jej zatrzymania. Rzeczywiście, winorośl może produkować do 50 lat ale jak w przypadku wszystkich roślin, zawsze ważne jest, aby wziąć pod uwagę jego stabilność. Od gleby po klimat, poprzez podlewanie i przycinanie, wszystkie te czynniki wpływają na czas jego trwania, a przede wszystkim na jego długość jakość jego owoców. Uprawa winorośli, jak określa się uprawę winorośli w żargonie rolniczym, jest w dużym stopniu uzależniona od klimatu i środowiska jego rozwoju.

Ogólnie śrubę można sklasyfikować jako jedną Roślina śródziemnomorska który wymaga dość łagodnej temperatury, odpornej na słońce, ale także na zimno. W rzeczywistości z tego właśnie powodu można go dostosować do dowolnego obszaru znajdującego się w północnych Włoszech, a nie na południu. , które są znacznie bardziej odporne na zimno. W rzeczywistości tym, co pomaga winorośli przetrwać w czasie, a przede wszystkim dojrzewać dobre owoce, jest w połączeniu z odpowiednią glebą i mikroklimatemlub temperaturę środowiska wzrostu. Na przykład jednym z najbardziej niekorzystnych warunków dla winorośli jest gleba o zbyt bogatym odczynie kwaśnym lub podatna na stagnację wody. Mogą one spowodować uszkodzenie rośliny, a co za tym idzie, także plonów.

W tym sensie podlewanie winorośli w ogrodzie jest konieczne tylko w pierwszym roku życia wręcz przeciwnie, po podaniu roślinie wody może spowodować zmiany w roślinie. Posiadanie winorośli w ogrodzie pozwala korzeniom wniknąć znacznie głębiej i dzięki temu nie wymaga częstego podlewania, co miałoby miejsce w przypadku uprawy w doniczce. To samo dotyczy nawóz który przeprowadza się jesienią przy użyciu obornika lub pelletu, a więc raz w roku. który ma miejsce pod koniec zimy. Ale co z winogronami jako owocem, jak to działa? Poniżej znajdują się wszystkie właściwości tej karmy.

Wszystkie właściwości winogron: ile jest rodzajów

Jak już wspomnieliśmy, winogrona można wykorzystać zarówno do produkcji wina, jak io tym właśnie mowa zbiór, oba do spożycia jako owoce stołowe. Oprócz tej wszechstronności, winogrona są bardzo lubiane ze względu na swoje właściwości odżywcze. Składa się głównie z białka, błonnik, fruktoza i glukoza, winogrona są bogate w cukry. Jeśli ogólnie nie jest to zalecane w przypadku niektórych diet lub w niektórych szczególnych przypadkach, takich jak przebyte choroby lub patologie, takie jak cukrzyca, w rzeczywistości winogrona są również bogaty w sole mineralne, potas, fosfor, żelazo i różnego rodzaju witaminy takie jak A, B1, B2 i C. W tym sensie wszystkie właściwości winogron są zatem lecznicze i przynoszą ogromne korzyści naszemu organizmowi. Winogrona są bowiem bardzo pożywne, gaszą pragnienie i przeciwdziałają wszelkim zaburzeniom związanym z układem krążenia. Dlatego posiadanie winorośli w ogrodzie i uprawa winogron pozwala na pewnego rodzaju praktykę zajęcia terapeutyczne we własnym domu.

Jednak należy również powiedzieć, że nie wszystkie winogrona są takie same. Jeśli w każdej części świata uprawa winorośli jest za każdym razem inna ze względu na naturalne środowisko, w którym się rozwija, to samo dotyczy jej owoców. Ale przede wszystkim wiele zależy od tego, czy uprawa winorośli ma służyć winnicom, czy też produkcji wina, czy tylko winogron stołowych. W pierwszym przypadku najpopularniejszy gatunek winogron nosi nazwę naszego kraju, Włochy, i należy do najbardziej rozpowszechnionych winnic. Jego niepowtarzalny bursztynowo-żółty kolor oraz soczysty i słodki miąższ sprawiają, że jego smak należy do najbardziej cenionych. Poniżej znajdujemy nazwane winogrono Czarna Truskawka, ze względu na ciemną barwę i słodki smak przypominający truskawkę, oraz Biała Truskawka, nazywana również w ten sposób ze względu na słodki smak, podobny do truskawek, ale tym razem jej winogrona są białe.

Jednak nawet Francuzi nie żartują z winogronami. W szczególności ich najbardziej rozpowszechnioną typologią jestAlphonse Lavallee charakteryzujący się intensywnym niebieskim kolorem i słodkim smakiem. Ten rodzaj winogron jest również szeroko stosowany jako owoc stołowy, na który zwykle dzieli się owoce czarne lub czerwono-białe. Ogólnie rzecz biorąc, białe winogrona mają znacznie słodszy smak niż czarne lub czerwone winogrona, ale w obu przypadkach ich smak sprawia, że ​​winogrona są najczęściej spożywanym owocem. Jeśli jednak masz w ogrodzie winorośl i wystarczy powiedzieć, że we Włoszech rośnie ponad 540 odmian winorośli przeznaczonych na wino i ponad 180 na winogrona stołowe: wybór jest ogromny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *