Jesienne owoce i warzywa – najbardziej pożywne owoce i warzywa, które warto jeść o tej porze roku

Najbogatsza i najbardziej pożywna dieta to taka, która uwzględnia jesienne owoce i warzywa. Jest to sezon obfitości, a rynki są pełne pysznych warzyw i owoców, pełnych smaku i zdrowia.

Korzystajmy z najlepszych jesiennych owoców i warzyw w najbogatszym sezonie. Kompletna i zdrowa dieta powinna obejmować co najmniej dwie porcje dziennie surowych warzyw i owoców.

To pora obfitości na stole, kiedy z łatwością możemy przygotować sałatki z wszelkiego rodzaju smacznymi warzywami, od pomidorów i papryki, po ogórki, kapustę i kapusta włoską, ale także słodkie przekąski z jabłkami, gruszkami, winogronami, orzechami włoskimi, porzeczkami, śliwki lub pigwa

Top 7 najbardziej złożonych jesiennych warzyw

Kapusta

Surowa i delikatna sałatka z kapusty jest pyszna z oliwą z oliwek i cytrynami. to warzywo bogate w witaminę C, witaminę K, foliany, przeciwutleniacze, polifenole, związki żelaza, magnezu i siarki. Kapusta jest doskonała na trawienie i zdrowie żołądka, czerwona kapusta polecana jest na serce, ma właściwości przeciwzapalne i idealnie nadaje się do spożywania posiłków.

kalafior

kalafior

Podobnie jak kapusta, kalafior jest pysznym warzywem bogatym w składniki odżywcze i witaminy. Spożywa się go gotowanego w piekarniku, do zup i sałatek lub marynowanego. Ma korzystny wpływ na trawienie, na wątrobę i serce, na odporność i odporność organizmu. Jednocześnie odkryto, że warzywo to zawiera składniki odżywcze o silnym działaniu przeciwnowotworowym i zwalczającym powstawanie nowotworów.

papryka

Jeśli przez całe lato lubiłeś pomidory i paprykę, jesień to pora na smaczne, mięsiste, kwaśne i pyszne pączki w zalewie. Wielu z nas uwielbia pączki marynowane, ale dobrze byłoby jeść je na surowo w sałatkach. Pączki są bogate w witaminę C, beta-karoten i likopen, witaminę B6 i witaminę E. Są bardzo dobre dla serca i krwi, odporności, skóry, metabolizmu i diet odchudzających.

Jarmuż

Pachnąca, chrupiąca i lekko pikantna gulia powinna częściej pojawiać się w sałatkach warzywnych. Jest podobna do rzodkiewki, ale ma słodszy smak. Gulia wzmacnia odporność, wspomaga serce, wspomaga trawienie i nerki, ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwutleniające i rewitalizujące. Bogata w żelazo i potas gulia zapobiega anemii.

Buraczany

Jesienne owoce i warzywa – najbardziej pożywne owoce i warzywa, które warto jeść o tej porze roku

Burak zapobiega chorobom serca i wątroby. Buraki ze swoim czerwonym miąższem i rubinowym sokiem są spożywane w sałatkach, zupach, jako sok lub jako pikantne pikle. Jest bogaty w witaminy, przeciwutleniacze, mangan, potas, żelazo i składniki odżywcze, które pomagają dotlenić mózg i krew.

cukinie

Delikatne dynie z miękkimi pestkami można jeść na surowo, grillować przez kilka minut lub piec. Dynie gruboskórne należy oczyścić i można je jeść nadziewane warzywami lub grzybami, do zup i gulaszy, do różnych gulaszów i pieczonych dodatków. Dynie są bogate w witaminę A, witaminę B9, fosfor i potas, zawierają enzymy i flawonoidy, które korzystnie wpływają na rozwój serca, mózgu i kości. Dynie polecane są także w walce z nowotworami, krótkowzrocznością i stwardnieniem.

Seler

Jesienne owoce i warzywa – najbardziej pożywne owoce i warzywa, które warto jeść o tej porze roku

Jak najczęściej przygotowuj sałatki z surowych warzyw z selerem i wykorzystuj aromatyczne liście w barszczu. Seler jest pyszny na surowo, a także gotowany w zupach lub dodatkach warzywnych z dużą ilością sosu. Seler jest bogaty w witaminę C, K, potas, wapń, żelazo i przeciwutleniacze. Seler chroni wątrobę i żołądek, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, zapobiega niektórym chorobom neurologicznym, łagodzi zgagę i zwalcza stany zapalne.

Zobacz też:

Top 7 jesiennych owoców

gruszki

Dzięki różnym teksturom, bardziej miękkim i słodszym lub twardszym i chrupiącym, gruszki są pachnące i smaczne. Każdy je lubi i są bardzo dobrze tolerowanym owocem przez osoby z problemami żołądkowymi. Mówi się również, że są owocem kobiet, ponieważ zawierają przeciwutleniacze zapewniające piękną skórę oraz dobroczynne kwasy i witaminy, które dbają o zdrowie układu płciowego i rozrodczego. Gruszki są bogate w błonnik i składniki odżywcze korzystne dla serca i układu nerwowego.

Jabłka

Można je kupić o każdej porze roku, ale jesień wydaje się słodsza i lepsza. Świeże jabłka należy spożywać ze skórką, aby były jak najbardziej bogate w witaminy i sole mineralne. Są to owoce bogate w witaminę C, witaminę A, przeciwutleniacze, pektyny, sole żelaza i magnezu, sole wapnia. wspomaga odporność, pomaga sercu i nerkom, ma właściwości rewitalizujące, energetyzujące, wzmacnia mięśnie oraz zwalcza stany zapalne i przeziębienia.

Winogrona

Jesienne owoce i warzywa – najbardziej pożywne owoce i warzywa, które warto jeść o tej porze roku

czarni są zdrowsi dla serca, biali zdrowsi dla wątroby i nerek. Ale winogrono musi zawierać różnorodne odmiany. Winogrona to pyszne i słodkie owoce posiadające liczne właściwości zdrowotne. Nawet jeśli zawierają dużo cukru, dostarczają organizmowi energii, nie powodując odkładania się cukru u osób aktywnych. Winogrona aktywują mózg, zwalczają zmęczenie i migreny, chronią oczy i wzrok oraz utrzymują piękną skórę.

dynia

Miąższ złotej dyni doskonale nadaje się do słodkich zup oraz do placków i strudla. Jest to jeden z najbardziej reprezentatywnych pokarmów wśród najlepszych jesiennych owoców i warzyw. Choć uznawana jest za warzywo, spożywana jest bardziej jak owoc, w słodkich potrawach. Jest bogaty w beta-karoten niezbędny dla wzroku, mózgu i skóry. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające i ma bardzo mało kalorii.

Śliwki

Jesienne owoce i warzywa – najbardziej pożywne owoce i warzywa, które warto jeść o tej porze roku

Jesienią należy je spożywać jak najczęściej, nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale także ze względu na korzyści. Śliwki są ważnym źródłem witaminy C, witamin A i K, błonnika, potasu i magnezu. Owoce te stymulują pracę mózgu, pobudzają pamięć, chronią serce, zwalczają anemię i różne rodzaje nowotworów.

Pigwa

Bardzo aromatyczny, gdy jest dobrze dojrzały, kolcolist to złote owoce dla zdrowia. Są to owoce bogate w witaminę C, beta-karoten, sole żelaza, potas i magnez. Jelita wskazane są na trawienie, na potencję, w przypadku osłabienia, problemów kardiologicznych i oddechowych. Gutuli mają działanie przeciwzapalne, ściągające, przeciwbólowe, zmiękczające, tonizujące i wykrztuśne. Polecane są przy przeziębieniach i wzmacniają odporność organizmu.

Nakrętki

Orzechy są pożywne, sycące, bogate w minerały i dobre tłuszcze, które wspomagają mózg i serce. Orzechy to pożywna i zdrowa przekąska, która pomoże Ci w diecie. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu we krwi i pomagają wzmacniać kości, ale także przyczyniają się do utrzymania potencji. Orzechy włoskie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *