Najbogatsza i najbardziej pożywna dieta to taka, która uwzględnia jesienne owoce i warzywa. Jest to sezon obfitości, a rynki są pełne pysznych warzyw i owoców, pełnych smaku i zdrowia.
Korzystajmy z najlepszych jesiennych owoców i warzyw w najbogatszym sezonie. Kompletna i zdrowa dieta powinna obejmować co najmniej dwie porcje dziennie surowych warzyw i owoców.
To pora obfitości na stole, kiedy z łatwością możemy przygotować sałatki z wszelkiego rodzaju smacznymi warzywami, od pomidorów i papryki, po ogórki, kapustę i kapusta włoską, ale także słodkie przekąski z jabłkami, gruszkami, winogronami, orzechami włoskimi, porzeczkami, śliwki lub pigwa
Top 7 najbardziej złożonych jesiennych warzyw
Kapusta
Surowa i delikatna sałatka z kapusty jest pyszna z oliwą z oliwek i cytrynami. to warzywo bogate w witaminę C, witaminę K, foliany, przeciwutleniacze, polifenole, związki żelaza, magnezu i siarki. Kapusta jest doskonała na trawienie i zdrowie żołądka, czerwona kapusta polecana jest na serce, ma właściwości przeciwzapalne i idealnie nadaje się do spożywania posiłków.
kalafior
Podobnie jak kapusta, kalafior jest pysznym warzywem bogatym w składniki odżywcze i witaminy. Spożywa się go gotowanego w piekarniku, do zup i sałatek lub marynowanego. Ma korzystny wpływ na trawienie, na wątrobę i serce, na odporność i odporność organizmu. Jednocześnie odkryto, że warzywo to zawiera składniki odżywcze o silnym działaniu przeciwnowotworowym i zwalczającym powstawanie nowotworów.
papryka
Jeśli przez całe lato lubiłeś pomidory i paprykę, jesień to pora na smaczne, mięsiste, kwaśne i pyszne pączki w zalewie. Wielu z nas uwielbia pączki marynowane, ale dobrze byłoby jeść je na surowo w sałatkach. Pączki są bogate w witaminę C, beta-karoten i likopen, witaminę B6 i witaminę E. Są bardzo dobre dla serca i krwi, odporności, skóry, metabolizmu i diet odchudzających.
Jarmuż
Pachnąca, chrupiąca i lekko pikantna gulia powinna częściej pojawiać się w sałatkach warzywnych. Jest podobna do rzodkiewki, ale ma słodszy smak. Gulia wzmacnia odporność, wspomaga serce, wspomaga trawienie i nerki, ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne, przeciwutleniające i rewitalizujące. Bogata w żelazo i potas gulia zapobiega anemii.
Buraczany
Burak zapobiega chorobom serca i wątroby. Buraki ze swoim czerwonym miąższem i rubinowym sokiem są spożywane w sałatkach, zupach, jako sok lub jako pikantne pikle. Jest bogaty w witaminy, przeciwutleniacze, mangan, potas, żelazo i składniki odżywcze, które pomagają dotlenić mózg i krew.
cukinie
Delikatne dynie z miękkimi pestkami można jeść na surowo, grillować przez kilka minut lub piec. Dynie gruboskórne należy oczyścić i można je jeść nadziewane warzywami lub grzybami, do zup i gulaszy, do różnych gulaszów i pieczonych dodatków. Dynie są bogate w witaminę A, witaminę B9, fosfor i potas, zawierają enzymy i flawonoidy, które korzystnie wpływają na rozwój serca, mózgu i kości. Dynie polecane są także w walce z nowotworami, krótkowzrocznością i stwardnieniem.
Seler
Jak najczęściej przygotowuj sałatki z surowych warzyw z selerem i wykorzystuj aromatyczne liście w barszczu. Seler jest pyszny na surowo, a także gotowany w zupach lub dodatkach warzywnych z dużą ilością sosu. Seler jest bogaty w witaminę C, K, potas, wapń, żelazo i przeciwutleniacze. Seler chroni wątrobę i żołądek, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, zapobiega niektórym chorobom neurologicznym, łagodzi zgagę i zwalcza stany zapalne.
Zobacz też:
Top 7 jesiennych owoców
gruszki
Dzięki różnym teksturom, bardziej miękkim i słodszym lub twardszym i chrupiącym, gruszki są pachnące i smaczne. Każdy je lubi i są bardzo dobrze tolerowanym owocem przez osoby z problemami żołądkowymi. Mówi się również, że są owocem kobiet, ponieważ zawierają przeciwutleniacze zapewniające piękną skórę oraz dobroczynne kwasy i witaminy, które dbają o zdrowie układu płciowego i rozrodczego. Gruszki są bogate w błonnik i składniki odżywcze korzystne dla serca i układu nerwowego.
Jabłka
Można je kupić o każdej porze roku, ale jesień wydaje się słodsza i lepsza. Świeże jabłka należy spożywać ze skórką, aby były jak najbardziej bogate w witaminy i sole mineralne. Są to owoce bogate w witaminę C, witaminę A, przeciwutleniacze, pektyny, sole żelaza i magnezu, sole wapnia. wspomaga odporność, pomaga sercu i nerkom, ma właściwości rewitalizujące, energetyzujące, wzmacnia mięśnie oraz zwalcza stany zapalne i przeziębienia.
Winogrona
czarni są zdrowsi dla serca, biali zdrowsi dla wątroby i nerek. Ale winogrono musi zawierać różnorodne odmiany. Winogrona to pyszne i słodkie owoce posiadające liczne właściwości zdrowotne. Nawet jeśli zawierają dużo cukru, dostarczają organizmowi energii, nie powodując odkładania się cukru u osób aktywnych. Winogrona aktywują mózg, zwalczają zmęczenie i migreny, chronią oczy i wzrok oraz utrzymują piękną skórę.
dynia
Miąższ złotej dyni doskonale nadaje się do słodkich zup oraz do placków i strudla. Jest to jeden z najbardziej reprezentatywnych pokarmów wśród najlepszych jesiennych owoców i warzyw. Choć uznawana jest za warzywo, spożywana jest bardziej jak owoc, w słodkich potrawach. Jest bogaty w beta-karoten niezbędny dla wzroku, mózgu i skóry. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające i ma bardzo mało kalorii.
Śliwki
Jesienią należy je spożywać jak najczęściej, nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale także ze względu na korzyści. Śliwki są ważnym źródłem witaminy C, witamin A i K, błonnika, potasu i magnezu. Owoce te stymulują pracę mózgu, pobudzają pamięć, chronią serce, zwalczają anemię i różne rodzaje nowotworów.
Pigwa
Bardzo aromatyczny, gdy jest dobrze dojrzały, kolcolist to złote owoce dla zdrowia. Są to owoce bogate w witaminę C, beta-karoten, sole żelaza, potas i magnez. Jelita wskazane są na trawienie, na potencję, w przypadku osłabienia, problemów kardiologicznych i oddechowych. Gutuli mają działanie przeciwzapalne, ściągające, przeciwbólowe, zmiękczające, tonizujące i wykrztuśne. Polecane są przy przeziębieniach i wzmacniają odporność organizmu.
Nakrętki
Orzechy są pożywne, sycące, bogate w minerały i dobre tłuszcze, które wspomagają mózg i serce. Orzechy to pożywna i zdrowa przekąska, która pomoże Ci w diecie. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu we krwi i pomagają wzmacniać kości, ale także przyczyniają się do utrzymania potencji. Orzechy włoskie mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.