Jesienią zbieramy marchew i pietruszkę, ale także je wysiewamy. Jak uprawiać warzywa korzeniowe

Warzywa okopowe zbiera się jesienią, o tym chyba nie trzeba przypominać. Oczywiście warto pamiętać o tym, aby jednocześnie siać marchewkę, a zwłaszcza pietruszkę. Dobrym powodem jest to, że marchew, a zwłaszcza pietruszka, kiełkują powoli i nawet doświadczonemu ogrodnikowi czasami nie udaje się ich wyhodować. Nie mamy cudownego i stuprocentowego przepisu, ale mamy kilka dobrych rad.

Po co siać marchew i pietruszkę jesienią

ale szczególnie często nie kiełkują tak szybko, jak byśmy sobie to wyobrażali. „Przyczyną są kumaryny zawarte w nasionach. Te naturalne substancje uwolnione do gleby uniemożliwiają kiełkowanie innych rodzajów roślin, w tym chwastów. Roślina zabezpiecza w ten sposób przestrzeń życiową do wzrostu i rozwoju. Dla nas, hodowców, oznacza to w praktyce, że grządka z pietruszką i marchewką nie wymaga tak dużego odchwaszczania.

W procesie kiełkowania kumaryny są stopniowo rozkładane z nasion, co wymaga pewnej ilości czasu, dlatego te warzywa korzeniowe (jest to typowe dla pietruszki) nie wykiełkują od razu, nawet jeśli zasiejemy je wiosną w optymalnych warunkach wilgotnościowych w wystarczająco ciepłej glebie.

Pietruszka i marchew kiełkują długo, a podczas kiełkowania są wrażliwe na mszyce i parcha znajdujące się na powierzchni gleby. Każdy hodowca ma swój własny przepis na kiełkowanie pietruszki i marchwi. Jeden podlewa, drugi nie podlewa, inny przykrywa zasiew włókniną, jeszcze inny kładzie deskę na wysianym rzędzie i pozostawia ją tam do pojawienia się pierwszych pędów. A siew jesienny jest dobrą alternatywą dla siewu wiosennego,– wyjaśnia hodowca i hodowca Jan Prášil.

Podobnie możemy postępować przy uprawie pietruszki, czyli lepsze kiełkowanie, wykorzystanie wiosennej wilgoci i wcześniejsze zbiory – to podstawowe zalety siewu jesiennego.

Jesienny siew marchwi i pietruszki

  • Zwolnione grządki po zbiorach letnich warzyw (sałatki, , , ) przygotujemy w październiku. Zbieramy, miażdżymy grudy, motykę i pozwalamy ziemi osiąść.

  • Nie spieszmy się z siewem! Zalecamy wysiew nasion tuż przed nastaniem przymrozków w listopadzie lub nawet w grudniu, w zależności od aktualnej pogody, aby nasiona nie wykiełkowały w tym roku. Nasiona pietruszki i marchwi wschodzą dopiero w przyszłym roku, wiosną, kiedy z trudem mogliśmy przygotować glebę do siewu wiosennego.

  • Marchew i pietruszkę wysiewa się bezpośrednio na grządce. Są to warzywa drugiej linii, które wymagają obficie nawożonego zagonu na rok lub dwa przed sadzeniem. Podczas uprawy nie dodajemy składników odżywczych.

  • Nie uprawiamy marchewki i pietruszki przez co najmniej dwa, a najlepiej trzy lata z rzędu w tym samym miejscu.

  • Warzywa okopowe wymagają wysokiej jakości gleby gliniasto-piaszczystej z wystarczającą ilością próchnicy. Zarówno marchew, jak i pietruszka dobrze rosną nawet na lekkich glebach piaszczystych, jeśli zapewnimy im odpowiednie nawadnianie. Nie będą rosły na glebach ciężkich, gliniastych i kamienistych.

  • Nasiona wysiewamy w rzędach oddalonych od siebie o 30 – 40 centymetrów. Po wschodach rozstaw rośliny w odległości 4–7 cm od siebie. W większości przypadków im dłużej zostawiamy warzywa korzeniowe w grządce, tym więcej miejsca potrzebują.

Wysiew warzyw korzeniowych na grobach

Ci, którzy mają w ogrodzie cięższą glebę, mają problemy z deformacją korzeni marchwi i pietruszki. Dzieje się tak dlatego, że wierzchołki korzeni ulegają uszkodzeniu, gdy dotrą do nieprzepuszczalnego podłoża lub warstwy gleby ubogiej w tlen. Uszkodzenie wierzchołka wzrostu prowadzi do deformacji i rozgałęzienia korzenia. I w tym przypadku zwykle pomagają groby, wprowadza Jan Prášil i dodaje: Groby wykonuje się poprzez zasypanie ziemią do wysokości około 15 cm, powinny mieć szerokość od 50 do 60 centymetrów i mieć prosty wierzchołek. Do przygotowanego grobu posiej podwójny rząd natki pietruszki lub marchewki. Korzenie obu upraw będą ładniejsze i bardziej zrównoważone, a ich zbiór będzie znacznie łatwiejszy. Groby przygotujemy z wyprzedzeniem, ale wysiać nasiona tak późno, jak to możliwe.

Odmiany pietruszki korzeniowej do siewu jesiennego

Korzeń pietruszki Orbis

Jedna z najpopularniejszych czeskich odmian pietruszki korzeniowej. Charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością i wysokim plonowaniem. Gładki, średnio długi korzeń jest jednolicie biały na powierzchni i w miąższu. Orbis ma wysoką, ciemnozieloną łodygę i z powodzeniem możemy go uprawiać nawet na cięższych glebach.

Korzeń pietruszki Atika

Wczesna odmiana o średniej wysokości, ciemnozielonych liściach, charakteryzująca się większą odpornością na mączniaka prawdziwego. Korzenie są mocne, długie, trójkątne. Ze względu na szybkość wzrostu korzeni można ją zbierać do bezpośredniego spożycia wcześniej niż inne odmiany. Dobrze się też przechowuje.

Odmiany marchwi do siewu jesiennego

Marchew zwyczajna Maxima F1

Bardzo duże marchewki do późnego przechowywania. Korzeń stożkowy ma długość 25–30 cm. Odmiana charakteryzuje się wysokim plonowaniem i wyrównaniem, dużą zawartością suchej masy oraz zdrowymi, niezieleniącymi wierzchołkami. Pomimo swojej wielkości ma pyszny i słodki miąższ.

Marchew zwyczajna Jitka F1

Marchew półpóźna i zbilansowana typu Berlikumer. Korzeń ma długość od 18 do 22 cm, jest masywny, ma kształt cylindryczny i tępy koniec. Odmiana nadaje się do bezpośredniego spożycia, przechowywania i przetwórstwa. Zebrane później nie pęka i nadal rośnie.

Możesz być także zainteresowany uprawą warzyw:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *