Kiedy jesienią zbieramy plony z ogrodu, jest to dobry moment na przygotowanie ich na zimę, a także na nadchodzący sezon. W naszym praktycznym przeglądzie dowiesz się, co należy w tym okresie zrobić w ogrodzie.
Przeszczep lub posadź nowe kwiaty i warzywa
Początek jesieni to idealny czas na przesadzanie i sadzenie kwiatów lub warzyw. Po lecie gleba jest jeszcze wystarczająco ciepła, ale dzięki częstszym deszczom dostarcza roślinom więcej wilgoci.
Przed pierwszymi przymrozkami można sadzić tulipany lub żonkile, które będą miały czas na przystosowanie się do środowiska i zapuszczenie korzeni. Zasadą jest sadzenie cebul w dobrze przepuszczalnej glebie na głębokość 2–3 razy większą niż jej wysokość. Jesienią sadzi się także róże.
Można również sadzić kilka rodzajów warzyw, takich jak marchew, rzodkiewka, pietruszka, kalarepa, czosnek, szpinak, pietruszka i koper.
Zadbaj o trawnik
Nadmierna wilgotność, niskie temperatury czy brak światła słonecznego nie służą trawnikowi zimą. Można go zatem dobrze przygotować na zimowe miesiące. Zacznij od oczyszczenia opadłych liści, które nie tylko pozbawiłyby ją światła, ale także zatrzymałyby w niej nadmiar wody. Z tego powodu później rozwinął się mech lub suche plamy.
W okresie od października do listopada należy po raz ostatni skosić trawnik. Aby trawa rosła dobrze nawet przy niewielkim nasłonecznieniu, należy utrzymywać ją na wysokości co najmniej 5 centymetrów. Do nawożenia można zastosować nawóz zawierający mniej azotu i więcej potasu. Azot spowodowałby szybki wzrost trawy, która wówczas trudniej byłaby oprzeć się mrozowi.
Jesień jest zaskakująco idealna do sadzenia nowego trawnika. W tym okresie będzie miał lepszy dopływ wilgoci niż wiosną, dlatego nie trzeba będzie go obficie podlewać. Zaletą jest to, że zimą rzadziej odwiedzamy ogród, a co za tym idzie, mniej będzie spacerów po trawniku.
Przytnij żywopłoty
Przycinaj krzewy, gdy zaczną żółknąć, a na gałązkach pojawią się nowe nasiona. Bez przycinania krzew cierpiałby na brak składników odżywczych, ponieważ otrzymywałyby je nasiona, a nie korzenie. Dzięki temu roślina może być łatwiej zaatakowana przez mróz. Ogólnie rzecz biorąc, krzewy są przycinane do jednej czwartej ich wielkości, ale zależy to od konkretnego rodzaju krzewu.
W przypadku żywopłotu należy najpierw pozbyć się opadłych liści, aby krzewy mogły lepiej otrzymywać światło słoneczne i świeże powietrze. Ogrodzenie należy przyciąć tak, aby nie było zbyt gęste. Zatrzymałoby wówczas zbyt dużo wilgoci i stopniowo zaczęło gnić. Przycinać należy wyłącznie żywopłoty liściaste.
Przycinaj i nawoź drzewa i krzewy owocowe
Po zebraniu wszystkich owoców przycinaj i nawozij drzewa i krzewy owocowe. Przycinanie zimowe odbywa się w okresie wegetacyjnym od października do końca jesieni. Pestki ścina się jesienią, a rdzenie należy wycinać jedynie wczesną wiosną. Możesz ciąć na różne sposoby: płytkie i długie cięcie, krótkie i głębokie cięcie, cięcie do krzaka gałęzi lub cięcie nad pąkiem. Ogrodnicy często sami wybierają krój i kształt drzew.
Nie zapomnij o spulchnieniu i nawożeniu gleby wokół drzew i krzewów. Uważaj, aby nie kopać zbyt głęboko, ponieważ może to spowodować uszkodzenie korzeni. Drzewa owocowe zaleca się nawozić nawozami fosforowymi i potasowymi. Idealnie byłoby, gdyby były one również nawożone obornikiem lub kompostem co trzy do czterech lat.
Jeśli chcesz sadzić jabłonie, gruszki, śliwki, wiśnie, wiśnie lub kępy drobnych owoców (porzeczki, agrest), zrób to w październiku lub na początku listopada. Przygotuj dół dla sadzonek, który wypełnij do połowy ziemią zmieszaną z kompostem. Następnie wypełnij resztę dołu ziemią, od czasu do czasu potrząsając drzewem. Przestrzeń między korzeniami musi być dobrze wypełniona, dlatego dobrze ubijaj ziemię wokół drzewa. Wspieraj posadzone drzewo i regularnie je podlewaj.
Oczyść rabaty warzywne i kwiatowe
Dokładnie motyką grządki, na których uprawiano warzywa, i usuwamy chwasty. Usuń także wszystkie jednoroczne. Grządki z różami lub innymi wrażliwymi kwiatami zabezpiecz przed mrozem warstwą gałązek, liści lub trocin. Ale najpierw usuń z nich kwitnące części i dobrze przykryj je ziemią.
W październiku można zbierać cebule mieczyków i dalii. Pozostaw krótszą łodygę na cebulach i usuń stare bulwy i korzenie. Pozostaw cebulę do wyschnięcia w pudełku w ciepłym, przewiewnym miejscu. Po około dwóch tygodniach odłamujemy łodygę i umieszczamy cebulki na zimno w ciemniejszym miejscu.
Nie zapomnij także o ziołach. Przenieś bardziej wrażliwe gatunki do pomieszczeń. Te bardziej odporne, jak mięta, spadź, lawenda, oregano, tymianek, szałwia czy rozmaryn, mogą również zimować na zewnątrz. Po przetworzeniu plonów pod koniec września należy je przykryć liśćmi lub słomą, aby zabezpieczyć je przed mrozem.