Jedzenie, które nigdy nie zamarza. Czy znałeś je wszystkie?

Są produkty, których nigdy nie należy zamrażać, gdyż w przeciwnym razie mogą utracić swoje właściwości. Czy wiesz, co to jest?

Zamrażanie jest zwykle przydatne, gdy chcesz zachować określoną żywność do późniejszego spożycia. Ale są też produkty, które nigdy nie zamarzają, w przeciwnym razie tracą swoje właściwości: konsystencję, smak czy minerały i witaminy. Należy je przechowywać w lodówce lub w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, jak pokazano.

Jedzenie, które nie zamarza

Lista składników, których nigdy nie należy zamrażać, obejmuje niektóre warzywa, owoce i zboża, a także miód. Poniżej znajdziesz produkty, które nie zamrażają:

  • pomidorów nie należy zamrażać, ponieważ stracą swoją konsystencję i smak;
  • warzywa bogate w wodę (takie jak ogórki, seler, sałata) pozostając w zamrażarce tracą swoją chrupkość i smak;
  • sałatki na bazie majonezu mogą się rozdzielać, jeśli zostaną zamrożone;
  • majonez i sosy sałatkowe należy przechowywać w lodówce tylko wtedy, gdy nie chcemy, aby się rozdzieliły;
  • owoce awokado łatwo psują się po umieszczeniu w zamrażarce;
  • miód gęstnieje i krystalizuje pod wpływem temperatur poniżej zera stopni;
  • nie zamrażaj ugotowanego makaronu ani ryżu, ponieważ po rozmrożeniu będą zbyt miękkie;
  • żółtka jaj nie zamarzają;
  • całe, surowe ziemniaki stają się rozmoczone i papkowate, jeśli leżą w zamrażarce.

Przeczytaj także:

Przeczytaj także:

Przeczytaj także:

Przeczytaj także:

Zasady zamrażania

Ale jest też mnóstwo produktów spożywczych, które można bez obaw zamrozić, ponieważ dobrze wytrzymają ujemne temperatury i będą równie smaczne po rozmrożeniu. Tutaj są:

  • chleb może stać w zamrażarce do miesiąca;
  • bułeczki i ciasta bez śmietany i glazury przechowują się w zamrażarce przez sześć miesięcy;
  • świeże ryby można zamrozić, ale nie dłużej niż sześć miesięcy;
  • świeży drób, wieprzowina czy dziczyzna może przechowywać w zamrażarce do dziewięciu miesięcy, a wołowina i jagnięcina do roku;
  • produkty mleczne (od masła po sery twarde) można przechowywać w zamrażarce do sześciu miesięcy;
  • białka jaj zamraża się maksymalnie na pięć miesięcy;
  • Warzywa można zamrażać tylko wtedy, gdy zostały wcześniej zblanszowane (tj. wyparzone).

Cokolwiek zamrażasz, ważne jest, aby używać solidnego, wodoodpornego opakowania i zapisywać datę zamrożenia żywności, aby wiedzieć, które z nich możesz zjeść jako pierwsze. Ponadto zaleca się rozmrażanie żywności w lodówce. Rozmrażanie ich w temperaturze pokojowej wiąże się z ryzykiem zaatakowania ich przez mikroorganizmy. Po rozmrożeniu nadają się do spożycia maksymalnie w ciągu 24 godzin.

Zdjęcie – 123rf.com

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *