Jarzębina to starożytne drzewo owocowe o właściwościach leczniczych. Ma także własne muzeum na Słowacji

Być może nigdy nie słyszałeś o agrescie, ale to wspaniałe drzewo owoców leczniczych jest jednym z najstarszych, najpiękniejszych i największych w Europie. Posiada również własne muzeum w Tvarožnej Lhocie. Owoce, zwane tarniną lub tarniną, zbierane jesienią wyglądają jak małe jabłka lub gruszki i mają kolor od żółto-zielonego do pomarańczowo-czerwonego. Mają gorzki smak i dlatego należy pozwolić im zgnić, czyli położyć się.

), w skrócie wiśnia, należy do starych europejskich drzew owocowych. Jest to najpotężniejszy typ żurawia z największymi owocami. Masywne drzewo liściaste dorasta do wysokości do piętnastu metrów, w lesie do trzydziestu metrów. Jest trwały i żyje kilkaset lat. Jedno dojrzałe drzewo może wydać nawet kilkaset kilogramów smacznych owoców. Ale drzewa nie wydają owoców co roku. Większe zbiory mają zatem miejsce zwykle raz na dwa do trzech lat.

W naszym kraju żuraw krzykliwy występuje głównie w Slovácku od Vizovická vrchoviny po Pálavské vrchy, można go spotkać także w Český středohoří. Mówi się, że w Strážnicku rosną największe na świecie jeżyny. a dwa razy w roku odbywają się tu Blackberry Festival (kwiecień) i Blackberry Defense (wrzesień).

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jak wyglądają wiśnie?

Jeżyna kwitnie wiosną białymi kwiatami, a jesienią podczas zbiorów obsypuje się owocami różnej wielkości, koloru i kształtu – malvici. Jeżyny przypominają małe jabłka lub gruszki i mają kolor od żółto-zielonego do pomarańczowo-czerwonego. W jednym owocu znajdują się zwykle dwa nasiona, podobnie jak nasiona jabłek. Jeżyny mają wielkość około 3 cm i wagę do około 18 g.

Jak smakuje jeżyna

We wrześniu wiśnie stopniowo opadają na ziemię. Smak świeżo opadłych jeżyn zwykle nie jest wcale przyjemny, jest gorzki i gorzki. Wiele zależy od etapu dojrzałości, w którym owoc spada z drzewa. Twarde, zielone owoce są prawie niejadalne.

Smak owoców jest słodko-kwaśny, gorzki ze względu na garbniki, gorzki do cierpkiego, dlatego owoce przeznaczone do bezpośredniego spożycia i konserwacji pozostawia się do zgnicia, to znaczy do momentu, aż staną się brązowe. Są wtedy przyjemnie słodkie, aromatyczne, soczyste.

Jak przetwarzać wiśnie

W pełni dojrzałe owoce można jeść bez dodatkowego przygotowania po odłożeniu. Robi się z nich kompoty, dżemy, syropy, likiery czy słynny sznaps oskerušovice. Jest to jeden z najcenniejszych i najdroższych destylatów, gdyż drzew owocowych jest stosunkowo niewiele, a jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne.

Dojrzałe wiśnie w suszarce lub piekarniku z termoobiegiem, lekko uchylone. Nawet po wysuszeniu owoce jeżyny pozostają w środku lekko giętkie, ale po rozbiciu nie widać wolnego płynu. Suszone owoce posłużą jako baza do herbaty. Możemy je zmielić lub zmielić i wykorzystać do aromatyzowania potraw

Działanie ściągające

Owoce żurawiny są bogate w białka, witaminy (głównie A i C) oraz minerały, kwasy organiczne, pektyny i garbniki (garbniki). „Ich właściwości lecznicze wykorzystuje się głównie w medycynie ludowej – w czasie wojen napoleońskich wiśnie stosowano na problemy żołądkowe i jelitowe, suszone owoce głównie na biegunkę, świeże zaś odwrotnie, bo mają działanie przeczyszczające. wprowadzony przez zielarza Martina Kolára.

Wiśnie sprawdziły się także na reumatyzm i gorączkę, są dobrym lekarstwem na przeziębienia. „Macerowane przez noc (używamy 1 łyżeczkę trzy razy dziennie) są świetnym pomocnikiem w leczeniu przeziębień, przy problemach z trawieniem polecam zażywać nalewkę po 1 łyżeczce (czyli około 20 kropli) trzy razy dziennie przed posiłkami.” zielarz radzi.

Nalewka z jeżyn

Składniki

  • w pełni dojrzałe jeżyny

  • wódka, śliwowica lub inny sznaps owocowy

metoda

Rozgniecione wiśnie przełożyć do zamykanej szklanki, zgnieść i zalać alkoholem tak, aby zanurzyły się co najmniej 0,5 cm pod powierzchnią. Zamykamy i pozostawiamy do maceracji na około miesiąc, co drugi dzień potrząsając. Następnie przecedź przez grube sito, szmatkę lub filtr do kawy.

Używać

W przypadku problemów trawiennych stosujemy 20 kropli trzy razy dziennie przed posiłkami.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Dżem jeżynowy

Składniki

  • około 1 kg dojrzałych jeżyn

  • skórka z 1 cytryny

  • około 700 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka mielona

  • 2 łyżki rumu

metoda

Dojrzałe, posiekane wiśnie umyj, pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody na miąższ. Przecedzić mieszaninę przez drobne sito. Dodać cukier puder (gotowane wiśnie i cukier puder w proporcji 1:1), skórkę z cytryny i gotować przez 3 do 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj skórkę z cytryny i rum. Gorący dżem wlej do podgrzanych szklanek, załóż pokrywkę i odstaw do ostygnięcia. Nadaje się do deserów, naleśników, lodów lub jako nadzienie do bułek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *