Jakie zioła do farszu? Pokrzywa to klasyk, stokrotki też są świetne

Nadzienie wielkanocne naturalnie gości na świątecznym stole, ale można go przygotowywać przez całą wiosnę. Podstawą są zioła. Idź po nie do lasu lub na łąkę. Poszukaj dzikiego czosnku w lasach łęgowych, zbierz pokrzywy, fiołki czy stokrotki w ogrodzie. Wykorzystaj także kozią nogę, bo to zioło to bardzo smaczne zioło!

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego do farszu wielkanocnego dodaje się pokrzywy? Nasi przodkowie wiedzieli, że zioła wiosenne, w tym chwasty takie jak pokrzywa, to świetny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i pierwiastków śladowych. W czasach, gdy świeże, domowe warzywa jeszcze nie rosną, zioła, które dopiero kiełkują, są właściwym rozwiązaniem dla organizmu osłabionego zimowymi miesiącami. Młode rośliny są pełne siły, dosłownie życiodajne.

Po zioła w lesie

Zaletą jest to, że zdrowiem płynącym z natury może cieszyć się każdy, nawet ten, kto nie ma ogrodu. Wystarczy wybrać się do lasu lub na łąkę i zabrać ze sobą płócienną lub papierową torbę, w której będziesz przechowywać zebrane zioła, nie może parować. Zioła zbieraj zawsze w miejscach, gdzie nie ma zbyt wielu ludzi i spacerujących psów. Nie musisz być nawet z wykształcenia biologiem, wiosennej energii dostarczą właśnie takie rośliny, które z pewnością każdy rozpozna. Zbieraj młode rośliny najlepiej rano lub wczesnym rankiempóki są jeszcze świeże i nie zwiędły od palącego słońca.

Możesz zebrać po trochu każdego z nich do nadzienia wielkanocnego lub skupić się tylko na kilku rodzajach. Ale im więcej odmian spróbujesz, tym bogatszy będzie smak farszu. Nie ciągnij ziół zbyt daleko, zwiędłe rośliny tracą ważne substancje. Będzie Ci potrzebne na jedno nadzienie około pół szklanki na szklankę posiekanych ziół.

Pokrzywa

Najlepszym czasem na zbieranie pokrzywy są miesiące wiosenne. Podczas kwitnienia skup się na młodych pędach i wierzchołkach starszych roślin, które zawierają najwięcej korzystnych dla organizmu substancji. Jednak pokrzywa nadaje się nie tylko do farszu, można ją dodawać jako przyprawę do zup lub suszyć liście i robić z nich np. herbatę. Zaleca się stosowanie wyłącznie pokrzywy poddanej obróbce cieplnej.

Głucha dziewczyna

Jeśli nie lubisz pokrzywy, sięgnij po ich krewnych – pokrzywę. W kuchni można wykorzystać młode liście i fioletowe kwiaty janowca fioletowego i janowca plamistego. Jest również jadalny. Rośliny działają przeciwzapalnie, wspomagają oddawanie moczu, ułatwiają kaszel i rozluźniają śluz.

Kolcolist bluszczowy

Należy do tej samej rodziny co chaber. Roślina ma wiele właściwości zdrowotnych – rozpuszcza śluz, działa przeciwzapalnie, leczniczo, dezynfekująco i moczopędnie, poprawia trawienie, wspomaga przemianę materii, odtruwa wątrobę, łagodzi stany zapalne i swędzenie skóry.

Kozia noga

Innym szeroko rozpowszechnionym chwastem, z którego ogrodnicy często są niezadowoleni, ale miłośnicy świeżych ziół nie tolerują, jest. Występuje w miejscach wilgotnych i zacienionych, można ją zbierać do jesieni. Najlepszy smak mają rośliny bardzo młode, jasnozielone i z ledwo rozwiniętymi liśćmi. Jest spokrewniony z warzywami korzeniowymi i smakuje podobnie, pikantnie, pikantnie.

Można go używać zamiast szpinaku w gotowanych potrawach. Jeśli chcesz oszczędzić trochę korony, biegnij na najbliższą łąkę. Jeśli jednak naprawdę chcesz wspomóc swój organizm, dodaj go świeżego do smoothie lub sałatki. Krwawnik pospolity jest bogaty w witaminę C i zawiera szereg korzystnych substancji, które pomagają rozpuszczać sole w organizmie, dzięki czemu pomaga w leczeniu dny moczanowej czy reumatyzmu, ale także w rozpuszczaniu i wydalaniu soli z nerek.

Stokrotka

są jednymi z pierwszych kwiatów kwitnących wiosną i kwitną aż do późnej jesieni. Przez cały czas możesz je zbierać i korzystać z ich mocy. Kwiaty możesz dodawać do koktajli czy sałatek, do dań gotowanych, czyli także do farszu, zamiast tego użyj młodych, świeżych listków. Zawiera witaminę C, wspomaga odkrztuszanie i działa przeciwzapalnie.

Fioletowy

Można również łatwo zauważyć fioletowe kwiaty fiołków, ale tutaj należy raczej zrywać liście. Będą dobrze pasować do farszu. Dodatkowo roślina zawiera związek kwasu salicylowego, który jest substancją czynną acylopiryny, dzięki czemu poprawia wydzielanie śluzu i ułatwia kaszel.

Banan

Prawie każdy o niej słyszał, działa przeciwkaszlowo, ma działanie przeciwzapalne i antybiotyczne, warto więc wrzucić do farszu kilka listków. A gdy będziesz na łące, zerwij kilka listków młodego krwawnika, ma pieprzny smak.

Mniszek lekarski

Do farszu można dodać także młode listki mniszka lekarskiego (starsze są gorzkie) i gdy roślina zakwitnie, możemy cieszyć się także żółtymi główkami. Na pierwszy rzut oka smakują dziwnie, ale potem można się przyzwyczaić i można jeść zdrowie prosto na łące.

Czosnek niedźwiedzi

Czy musisz spróbować jedzenia? Nie musisz kupować czosnku, którego pochodzenie może być dość wątpliwe, wyjdź ponownie na łono natury i znajdź. Liście, kwiaty i cebule są jadalne, ale wiosną trzeba skupić się na liściach. Rośnie najczęściej w wilgotnych, bogatych w składniki odżywcze lasach, zwłaszcza lasach łęgowych.

Cała roślina pachnie czosnkiem, zawiera także witaminę C i inne substancje czynne, które regulują pracę żołądka, wspomagają trawienie, przyspieszają gojenie się ran i wrzodów oraz łagodzą skurcze. Można go wykorzystać jako przyprawę, np. do farszu, lub przygotować np. domowe pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *