Jakie warzywa warto wysiewać na grządki w środku lata? Już za kilka tygodni będziesz cieszyć się nowymi zbiorami!

Po zbiorze pierwszego plonu masz pustą przestrzeń w ogródku gospodarczym i teraz zastanawiasz się, co warto posadzić na rabatach w lipcu? Chociaż siew jest uważany za typowo wiosenną czynność ogrodniczą, lipiec również nie jest dobrym czasem na potępianie pod tym względem. Jakie warzywa warto mieć nawet w środku lata i jak o nie dbać?

W lipcu wybierz odmiany przeznaczone do siewu letniego na rabaty

Lipiec jest zazwyczaj gorącym miesiącem letnim, który charakteryzuje się wysokimi temperaturami powietrza i gleby. To dobra wiadomość dla kiełkowania roślin, ale jednocześnie w tym gorącym sezonie rośliny będą wymagały intensywniejszego podlewania ze względu na suszę. Odmiany letnie nie są hodowane tak, aby kwitły natychmiast. Warto także siać szczególnie warzywa, które dojrzeją przed pierwszymi jesiennymi przymrozkami, aby ich nie zepsuć.

Do warzyw, które idealnie nadają się do siewu w lipcu, zdecydowanie należą sałata i warzywa liściaste (np. szpinak). Ich nasiona można wysiewać od wiosny do jesieni, dzięki czemu można zapewnić sobie świeże zbiory przez większą część roku. Wystarczy płytko je wysiać, a po wzejściu przerzedzić i posadzić.

Lipiec jest ostatnim miesiącem, w którym zaleca się wysiew marchwi na zbiór jesienny. Wysiewać cienką warstwą bezpośrednio na grządki lub w pojemnikach do sadzenia. Przygotuj żyzną glebę zmieszaną z kompostem, marchewki naprawdę to docenią.

Nawet buraki mogą zapewnić plon, jeśli zostaną wysiane w lipcu. Wysiewana o tej porze nie jest przeznaczona na zbiór jesienny, ale można też jeść z niej liście.

Niektóre rodzaje rzodkiewki mogą dojrzewać nawet po trzech tygodniach od posadzenia, dlatego lipiec jest nadal odpowiednim miesiącem do sadzenia. Rzodkiewki nie mają dużych wymagań uprawowych i doskonale rosną w towarzystwie sałaty czy marchwi.

Również w przypadku odmian fasoli francuskiej lipiec jest ostatnim miesiącem na ich siew, aby strąki zdążyły dojrzeć przed pierwszymi jesiennymi przymrozkami. Wymaga bogatego dressingu.

Wśród tych ostatnich na grządki może trafić także kapusta ozima/późna. Jest rośliną niezwykle wytrzymałą i mrozoodporną. Lepiej jest używać wcześniej wyhodowanych sadzonek i sadzić je w odległości około 45 centymetrów. Wymaga wystarczającej wilgoci.

I nasza ostatnia wskazówka: Doskonałym pomocnikiem w walce ze szkodnikami, które latem są naprawdę błogosławione, jest koper. Wystarczy zasiać ją jako dodatek do tego typu warzyw, a zadziała jak naturalny i aromatyczny repelent. Dodatkowo będziesz mógł z niego na bieżąco zbierać i zamrażać np. do przechowywania.


Śledź naszego Instagrama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *