Zielony nawóz od dawna i mocno zawładnął umysłami większości letnich mieszkańców. Niezależnie od doświadczenia i światopoglądu ogrodnicy z zainteresowaniem patrzą na te uprawy.
Po prostu nie należy czekać na cuda, siejąc wszystko i kiedykolwiek trzeba.
Ekspert z publikacji internetowej BelNovosti, agronom i projektant krajobrazu, powiedział nam, jakie rośliny nawozów zielonych należy wysiewać wiosną.
1. Owies
Nasyca glebę w ogrodzie przydatnymi substancjami organicznymi, fosforem, potasem i nie jest wybredny w stosunku do gleby.
Roślina spulchnia glebę, wypiera chwasty, chroni glebę przed rozwojem zgnilizny, grzybów i innych patogenów.
Wysiewać w połowie wiosny w ilości 15-20 gramów na metr kwadratowy.
2. Musztarda
Uprawę tę wysiewa się prawie przez cały rok, a wiosną można rozpocząć, gdy tylko stopi się śnieg.
Koszenie i zaoranie odbywa się po 1,5-2 miesiącach, a rośliny warzywne po 2 tygodniach.
Chroni także przed chwastami, a także zmniejsza ryzyko rozprzestrzeniania się parcha i zarazy późnej.
Wysiewa się je luzem w ilości 3-4 gramów na ten sam obszar.
3. Facelia
Uniwersalny nawóz zielony do wszystkich upraw owocowych i jagodowych. Wysiewać wczesną wiosną w ilości 1,5-2 gramów.
Po 45-50 dniach są one koszone i zakopywane w glebie.
Facelia spulchnia glebę, zmniejsza kwasowość, chroni przed niebezpiecznymi bakteriami, grzybami, zgnilizną, parchem i zarazą, a jednocześnie odstrasza drutowce i nicienie, mszyce i dorszowce.
4. Rzodkiew oleista
Doskonale wchłania się jako nawóz, dzięki czemu gleba nasyca się materią organiczną i próchnicą.
Wysiewać od kwietnia do pierwszej połowy września w ilości 350-400 gramów nasion.
5. Pszenica
Nasyca glebę azotem, potasem, użyteczną materią organiczną, spulchnia, regeneruje glebę po wyczerpaniu, zalecany na gleby gliniaste i gliniaste.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak to zrobić.