Imbir to cudowna roślina pełna witamin i substancji korzystnych dla naszego organizmu. Syrop z tego korzenia postawi nawet trupa na nogi. A co z nim?
Korzeń imbiru jest powszechnie i popularnie stosowany w gastronomii. Świeży i suszony imbir stosowany jest jako przyprawa w żywności. Ma bardzo wyrazisty smak, który doda ostrości i wyjątkowości każdemu daniu. Bardzo popularna jest cytryna zalana gorącą wodą i miodem. Jednak dla niektórych smak imbiru jest tak intensywny, że nie są w stanie go przełknąć. W tym przypadku idealnie nadaje się do przygotowania słodkiego syropu, który na przeziębienie jest równie skuteczny jak sam korzeń imbiru. Wiele badań klinicznych potwierdza pozytywne działanie imbiru na przewód pokarmowy.
Składniki na syrop
-
3 organiczne cytryny (jeśli nie masz organiczne, obierz je)
-
1/2 korzenia imbiru
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 łyżeczka goździków
-
0,5 kg miodu
-
pusty szklany pojemnik
Cynamon jest wojownikiem chorób
Żaden z wymienionych składników nie jest zawarty w ten sposób. Na przykład cynamon chroni układ odpornościowy, a dzięki swoim składnikom doskonale rozgrzewa zmarznięty organizm. Ponadto cynamon doskonale oczyszcza organizm, zapobiegając w ten sposób nowotworom.
Goździk jako środek dezynfekujący
służy jako środek czyszczący przeciwko bakteriom i wirusom. Dodatkowo dodaje świeżości. Jeśli nie masz pod ręką gumy do żucia, goździki będą idealnym zamiennikiem. Przyprawa ta doskonale pobudza serce.
Instrukcja przygotowania syropu
Na dnie szklanki ułóż kilka ćwiartek cytryny. Połóż na nich obrany imbir pokrojony w plasterki, cynamon i goździki. Następnie dodajemy miód tak, aby pokrył całą warstwę. Powtarzaj tę czynność aż do krawędzi szklanki. Należy zakończyć warstwą miodu. Następnie włóż słój do lodówki i odstaw na 3 dni. W szkle utworzy się masa o konsystencji. Następnie wystarczy zmieszać syrop z gorącą herbatą lub samą wodą.