Pomimo obfitości sprawdzonych nawozów na współczesnym rynku, niektórzy hodowcy roślin nadal wymyślają nowe receptury.
Ekspert publikacji internetowej BelNovosti, agronom i projektant krajobrazu, podzielił się przepisem na jeden z nich – ocet bananowy – i opowiedział, dlaczego tak bardzo pokochali go hodowcy kwiatów.
Zatem ich zdaniem takie nawożenie stymuluje wzrost kwiatów, zwiększa ich zdolność do wytrzymywania niesprzyjających warunków, a także wzmaga tworzenie się kwiatów.
Logicznie rzecz biorąc, do przygotowania octu bananowego potrzebne będą banany, a raczej nie same owoce, ale ich skórki.
Skórek powinno być wystarczająco dużo, aby szczelnie wypełniły trzylitrowy słoik, po czym pojemnik należy napełnić wodą z rozpuszczonymi w niej drożdżami.
Szyjkę słoika należy przykryć ściereczką, po czym pojemnik należy przenieść w ciepłe miejsce na 1,5-2 tygodnie.
Po upływie określonego czasu należy dodać 1 szklankę octu jabłkowego i parzyć dalej w temperaturze pokojowej przez 3 tygodnie.
Otrzymasz w ten sposób około litra octu bananowego, który należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1 do 10 i wykorzystać do dokarmiania dolistnego.
Już wcześniej udostępnialiśmy przepis na storczyki.