Jak zrobić ketchup w domu. Przepisy na słodko-pikantny ketchup

Skorzystaj latem z dobrze dojrzałych pomidorów i dowiedz się, jak w domu przygotować ketchup na pyszne zimowe steki. Poniżej znajdziesz najlepsze triki na uzyskanie kremowego i spójnego, aromatycznego, słodkiego lub pikantnego ketchupu.

Niesamowite, jak marynowany sos rybny stał się pysznym sosem pomidorowym, który podbił cały świat! A już dziś możesz dowiedzieć się, jak zrobić ketchup w domu, o wiele bardziej aromatyczny i smaczny niż ten komercyjny. I to też nie jest trudne!

Sos ketchupowy – chińskie pochodzenie

Słowo ketchup, które od razu przywodzi na myśl pysznego amerykańskiego hamburgera, pochodzi od chińskiego słowa „ketsiap”, które w rzeczywistości oznaczało sos z marynowanego mięsa rybnego, gotowanego z różnymi ziołami i przyprawami. Wytwarzano go w taki sam sposób jak przez fermentację i często używano go do lepszego konserwowania ryb i owoców morza.

Brytyjscy żeglarze bardzo upodobali sobie ten rodzaj chińskiego sosu, zaczerpnęli z oryginalnego przepisu i przywieźli go do Anglii pod koniec lat 90. XVII w. Ponieważ nie mogli używać marynowanych ryb, tak jak przygotowywali je Chińczycy, zastąpili anchois i ostrygi

Dzięki imigrantom sos przedostaje się przez ocean do Ameryki, gdzie pozyskuje nowe składniki. Na Nowym Kontynencie ryby i ostrygi są droższe, dlatego autorka książki kucharskiej Sarah Hale zaleca używanie orzechów włoskich, orzeszków ziemnych, a nawet lokalnych warzyw, takich jak pomidory.

Portugalczycy i Włosi przekształcili sos rybny w pikantny i ostry sos pomidorowy, a pierwszy przepis opublikowano w Ameryce w 1812 roku, zawierający pulpę pomidorową, przyprawy i mocny alkohol jako środek konserwujący. W 1869 roku pojawia się sos ketchupowy Heinz, w którym zamiast alkoholu dodaje się ocet w celu koagulacji i konserwacji.

Jakich pomidorów użyć do ketchupu

Pęczek pomidorów

Jeśli chcesz zrobić ketchup w domu, zaleca się stosowanie pomidorów możliwie jak najbardziej dojrzałych, ogrodowych, o słodkim i jędrnym miąższu. Im bardziej mięsiste pomidory, tym łatwiej uzyskać kremowy, spójny keczup.

Polecane są pomidory śliwkowe, które mają mniej wody, lub rumuńskie pomidory wołowe. Dla słodyczy można dodać najmniej soczyste pomidorki koktajlowe.

Inne warzywa nadające smak i aromat

Głównym składnikiem jest pasta pomidorowa, ale smaku pysznego keczupu nadają także inne warzywa czy przyprawy.

Do ketchupu przygotowanego w domu należy dodatkowo użyć:

  • Pieczona papryka
  • Cebula
  • Seler
  • Czosnek

Lista przypraw użytych do tego sosu jest skomplikowana, niektóre można pominąć, ale użyte zgodnie z zaleceniami przepisu dają tak dobry smak pysznego ketchupu:

  • Bazylia
  • tymianek
  • Ożywić
  • Pieprz
  • Pieprz
  • Kolendra – opcjonalnie
  • Sól

Jak zrobić ketchup w domu – przygotowanie krok po kroku

Składniki na klasyczny przepis

  • 3 kg pomidorów
  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 500 g posiekanej cebuli
  • 300 g startego korzenia selera
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki drobno posiekanego chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 ml octu balsamicznego

Sposób przygotowania

Jak zrobić ketchup w domu.  Przepisy na słodko-pikantny ketchup

Oto jak zrobić ketchup w domu: pomidory są obierane i przepuszczane przez maszynę, aby oddzielić wszystkie nasiona. Przełóż je na duże sitko, aby odsączyć część soku, a następnie zmiksuj je na delikatny bulion. Odsączony sok przechowuje się w filiżance i wykorzystuje później.

Paprykę gotuje się na grillu, obiera i bardzo drobno miesza.

Cebulę i posiekany seler szybko podsmażamy na oleju na złoty kolor. Dodać czosnek i smażyć kilka minut. Następnie dodać wszystkie pozostałe przyprawy i pastę z pieczonej papryki.

Sos zagotować kilka minut i dodać odsączone pomidory.

Całość gotuj na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie dodaje się ocet balsamiczny, dzięki któremu sos ketchupowy nabiera ciemniejszego koloru.

3 ważne triki na zachowanie spójności

Sos ketchupowy często dodawany jest także do kanapek, także tych letnich na zimno, więc nie musi płynąć. Aby uzyskać kremową konsystencję komercyjnego ketchupu, możesz wypróbować następujące triki:

  1. Zastąp pomidory wysokiej jakości koncentratem pomidorowym o mocniejszej konsystencji.
  2. Użyj soku pomidorowego, do którego dodajesz skrobię kukurydzianą (3 łyżki), dobrze wymieszaj, a następnie dodaj mieszaninę do sosu, aby go zagęścić.
  3. Do szklanki bulionu pomidorowego dodajemy trzy łyżki mąki, dokładnie mieszamy i dodajemy do sosu dla uzyskania konsystencji.

Jak zrobić pikantny ketchup w domu

Dodać płatki chili i podwoić ilość pieprzu do smaku zgodnie z powyższym przepisem.

Ostre przyprawy można dodać w połowie czasu gotowania lub po dobrym ugotowaniu sosu octowego, przed dodaniem środków zagęszczających, takich jak skrobia kukurydziana.

Próbuj za każdym razem, aby mieć pewność, że uzyskasz żądany pikantny smak, i stopniowo dodawaj płatki chili, po pół łyżeczki na raz, do ostrego sosu.

Jak zakonserwować ketchup na zimę

Jak zrobić ketchup w domu.  Przepisy na słodko-pikantny ketchup

Gorący sos ketchupowy należy wlać do butelek lub słoików nie później niż pół godziny po wyłączeniu ognia.

Używaj wysterylizowanych słoików i pokrywek, które umieszczasz na metalowej tacy, aby nie miały kontaktu z ostrym sosem.

Napełnij słoiki ketchupem, zakręć pokrywki i gotuj w bemarze przez 40 minut od chwili, gdy zawartość zacznie wrzeć.

Pozostawić do stopniowego ostygnięcia, owinąć bawełnianymi ręcznikami, a następnie przechowywać w zimnej spiżarni.

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *