Jak zbierać i przechowywać jabłka. Czy wiesz, kiedy są dopiero dojrzałe i czas je zrywać?

Bez kolorowych, soczystych i pachnących jabłek nie wyobrażamy sobie nawet przesilenia letniego w naszym kraju. Podpowiemy Ci, jak rozpoznać, kiedy jabłka są już wystarczająco dojrzałe i nadszedł właściwy moment na zerwanie ich z drzewa. A także jak prawidłowo przechowywać je na zimę, abyśmy mogli cieszyć się różnymi odcieniami smaku jabłek aż do wiosny.

Jabłka zbieramy od późnego lata do listopada, ponieważ istnieje niezliczona ilość odmian, a każda z nich ma swój własny czas zbiorów. Owoce jabłoni zrywamy, gdy tylko osiągną dojrzałość zbiorczą. Jeśli zaczniemy wcześniej, narażamy się na ich obkurczenie, brązowienie skórki i znaczne zmiany w smaku. Późny zbiór jabłek również nie jest odpowiedni, ponieważ owoce są mączne, szybko miękną i są podatne na

Jak wiedzieć, kiedy zbierać jabłka

  1. Pierwszą i najbardziej oczywistą oznaką dojrzałości jabłek jest ich kolor. Każda odmiana wygląda inaczej i warto dobrze poznać jej kolor. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli uprawiamy jabłka o zielonej skórce, zrywamy je, gdy zaczynają zmieniać kolor z zielono-żółtego, czerwonoskórkowego na brązowo-czerwony do jaskrawoczerwonego.

  2. Jeśli nie jesteśmy pewni koloru, możemy spróbować ostrożnie obrócić jabłko w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara o około dziewięćdziesiąt stopni. Jeśli owoc jest już dojrzały, sama łodyga łatwo oddziela się od owocującej gałęzi.

  3. Kolejną oznaką dojrzałości są nasiona, które po przekrojeniu jabłka brązowieją.

Jak zbierać dojrzałe jabłka

  • Zbiór dojrzałych jabłek należy rozpoczynać wyłącznie w słoneczny lub częściowo pochmurny dzień, kiedy nie pada deszcz, a najlepiej rano lub późnym popołudniem.

  • Delikatnie unieś każde jabłko, przeczesując rękami, weź owoc w dłoń, przechyl go i delikatnie naciśnij palcem koniec łodygi. Łodygę łatwo oddzielić od gałęzi, używamy siły.

  • Nigdy nie zbieramy jabłek bez szypułki, zwłaszcza do przechowywania.

  • Obierz jabłka ostrożnie, aby nie pomarszczyć skórki. Nawet delikatne uderzenie, siniak lub zadrapanie paznokciem może spowodować powstanie całej pęczki zgniłych jabłek.

  • Dojrzałe i nieuszkodzone jabłka umieszcza się w jednym koszu, skrzynce, skrzynce lub pudełku.

  • Jeśli mamy torebkę z goździkami, wkładamy do niej tylko jedno jabłko na raz. Jeśli wpuścimy do niego więcej owoców, zostaną potłuczone i nie przetrwają długo.

  • Starannie sortujemy zebrane owoce pod kątem tego, co z nimi zrobimy – czy zjemy je od razu, przetworzymy, czy przechowamy. Jabłka wyjmujemy pojedynczo z koszyka i zabieramy na miejscu.

  • Jabłka bez szypułki lub lekko uszkodzone odkłada się na bok, gdyż szybko zaczynają gnić. Możemy je wykorzystać do bezpośredniego przetworzenia np. do ciast, kryszali, sznapsów czy octu jabłkowego.

  • Zgniłe jabłka usuwamy natychmiast.

Jak przechowywać jabłka

  • Jabłka letnie najlepiej spożywać od razu, nie przechowujemy ich. Odmiany zimowe mogą pozostać soczyste i smaczne aż do wiosny (w zależności od odmiany), jeśli są prawidłowo przechowywane.

  • Jabłka z ogrodu, które chcemy zachować przez zimę, muszą być starannie zebrane, dobrej jakości, w 100% zdrowe, nieuszkodzone i z szypułką.

  • Jabłka przechowujemy w czystych, najlepiej zdezynfekowanych, przewiewnych skrzyniach i pudełkach, z reguły łodygą w dół i kolbą do góry; nie zaleca się układania więcej niż dwóch warstw jedna na drugiej. Aby owoce nie zmiękły, możemy przełożyć je do skrzynek suszonymi wiórkami.

  • Gdy tylko mamy taką możliwość, możemy rozłożyć owoce na drewnianych półkach.

  • Idealnym miejscem do przechowywania jest piwnica. Ważne jest, aby piwnica była przestronna, chłodna i czysta. Zaleca się dezynfekcję siarką (10 g knota siarkowego na 1 m3).

  • Wskazane jest wybielenie ścian piwnicy wapnem z dodatkiem 3% błękitnego łupka, którym roztworem można czyścić także skrzynie czy leszczyny, ale musimy pozwolić im dobrze wyschnąć.

  • W piwnicy nie może być za ciepło, ale nawet mróz nie jest dobry dla jabłek. Najbardziej odpowiednia temperatura przechowywania wynosi około 4°C. Nigdy nie wietrzymy piwnicy w mroźne dni!

  • W przypadku jabłek wilgotność względną co najmniej 85% można uzyskać poprzez zraszanie podłogi (nigdy owoców!!!), umieszczanie namoczonych cegieł, pojemników z nawilżaczami wody lub powietrza.

  • Kilka razy w tygodniu sprawdzamy stan przechowywanych jabłek i natychmiast wykorzystujemy lub wyrzucamy zainfekowane owoce.

  • Aby nie zakłócić smaku i aromatu jabłek, nigdy nie przechowujemy ich razem z cebulą, marchewką, selerem, pietruszką, burakami, a zwłaszcza ziemniakami.

  • Jeśli nie mamy piwnicy, jabłka możemy przechowywać przez zimę w pustej szklarni, nieogrzewanym korytarzu, pustym chłodni lub na balkonie w skrzyni wyłożonej grubą i ciągłą warstwą styropianu. Zawiera jednak wyłącznie starannie wyselekcjonowane, starannie oskubane, w pełni zdrowe owoce, które wolimy pojedynczo zawijać w miękki papier.

  • Odpowiednio przechowywane jabłka mogą nam wystarczyć nie tylko do Świąt, ale nawet do wiosny.

Będzie: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *