Jak zbierać i przechowywać dynie przez zimę, aby nie pleśnieły i przetrwały do ​​wiosny

Jesień należy do dyni. Owoce, które wyrosły w naszym ogrodzie niemal bez pracy, trzeba zebrać i przechować lub przetworzyć. A o tym, czy dynie będziemy mieć własne do wiosny, czy zaczną pleśnieć i gnić, decyduje sposób zbioru, dojrzewania i późniejszego przechowywania owoców.

Dynia to popularna nazwa tykwy (Cucurbita pepo) lub tykwa z dużymi owocami (Cucurbita maxima) lub dynia piżmowa (Cucurbita moschata). Należy do tej samej rodziny co lub . Do najpopularniejszych w naszym kraju należą dynie hokkaido, gałka muszkatołowa, spaghetti i goliat.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jak zbierać dynie na zimę

Dynie zbiera się zazwyczaj jesienią, w słoneczny, suchy i ciepły dzień, przed nastaniem pierwszych przymrozków, które nieodwracalnie zniszczą owoce.

  • Owoce zbieramy również z łodygą, która powinna mieć około 5 cm długości. Nigdy tego nie łamiemy. Najczęstszym miejscem przedostania się infekcji do przechowywanych owoców jest rana po złamaniu szypułki.

  • Jeśli w trakcie obróbki łodyga oderwie się od owocu, zaliczamy ten owoc do grupy przeznaczonej do szybkiego spożycia wraz z owocami młodszymi o miękkiej skórce, które nie są wystarczająco dojrzałe i nie nadają się do przechowywania.

  • Wystarczy dokładnie oczyścić dynię z brudu. Owoce niektórych odmian posiadają na powierzchni warstwę wosku, która chroni je podczas przechowywania. W zasadzie nie myjemy go, nie wycieramy i staramy się go jak najmniej uszkodzić.

  • Pięknej, ciepłej jesieni, w środku lata, po zbiorach pozwalamy dyniom dojrzeć i wyschnąć na słońcu na zewnątrz. Mniej więcej raz w tygodniu kąpiel słoneczna wydłuży okres przydatności do spożycia. A jeśli pada deszcz, pozwalamy owocom dobrze wyschnąć w szopie lub gdzieś pod dachem, aby były suche.

Po czym poznać, że dynia jest dojrzała?

Zebrane owoce posortujemy według stopnia dojrzałości. Do przechowywania zimowego wybieramy wyłącznie zdrowe, nieuszkodzone i w pełni dojrzałe owoce.

  • Prawidłową dojrzałość poznajemy po twardości skórki – im twardszy owoc, tym bardziej dojrzały. Spróbujmy wbić się w skórkę paznokciem, żeby jak najlepiej określić jej twardość.

  • Matowy kolor wskazuje również na dojrzałość, błyszczące owoce są jeszcze niedojrzałe.

  • Najbardziej dojrzałe są owoce znajdujące się najbliżej korzenia rośliny na długich pędach. Te, które znajdują się dalej na pędach i zostały posadzone później, są młodsze i mogą nie być wystarczająco dojrzałe.

  • Przy dyniach wielkoowocowe (np. Hokkaido) z okrągłą łodygą owocową jest wskaźnikiem dojrzałości, a także tzw. korkowatości łodygi. Młode owoce są zielone, stopniowo pojawiają się na nich podłużne pęknięcia i zaczyna tworzyć się bardziej miękka, korkowata warstwa. Im grubsza jest ta warstwa i im bardziej brązowawa jest łodyga owocu z suchymi pęknięciami, tym owoc jest bardziej dojrzały.

Przechowywanie dyni

Trwałość dyni zależy od dwóch czynników – odmiany i warunków przechowywania. Ogólnie rzecz biorąc, im bardziej miękka jest skórka owocu, tym odmiana jest trudniejsza do przechowywania. Ważniejsze od samej odmiany są jednak warunki, w jakich przechowujemy owoce

  • Dynie potrzebują suchego i przewiewnego miejsca o temperaturze powyżej 12 °C. Lepiej tolerują temperaturę pokojową około 20°C niż zimną i wilgotną piwnicę z temperaturami nieco powyżej zera. Idealna temperatura to około 15°C, w której skórka dyni twardnieje, co niezawodnie chroni miąższ.

  • Zwiększona wilgotność powietrza powoduje ich pleśń, a następnie gnicie. A kiedy tykwy zaczną pleśnieć, są gotowe. Wilgotność w pomieszczeniu powinna wynosić około 55%.

  • Dynie przechowujemy w jednej warstwie, aby się nie stykały. Dlatego dynie najlepiej przechowywać na drewnianych stojakach, na półkach, ewentualnie w papierowych pudełkach lub skrzyniach wyłożonych trocinami. Dobrym pomysłem jest przechowywanie dyni na macie odpornej na pleśń. Można wykorzystać np. plastikowe opakowania na jajka lub woreczki z pęcherzykami powietrza. Woreczki z kulkami wilgoci, które są potrzebne w pudełkach po butach, ochronią również dynię przed pleśnią.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Jak długo wytrzymują dynie?

W tak wybranym i przygotowanym miejscu dynie mogą zachować świeżość i zdrowie aż do czterech miesięcy. Marynowaną dynię można przechowywać w lodówce przez około trzy dni. Ponieważ nie lubi wilgoci, może szybko zacząć pleśnieć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *