Jak zbierać gruszki i przechowywać je na zimę. Z opadłych uformuj upieczone dżemy

Gruszka to tradycyjny jesienny owoc o wyjątkowo pysznym smaku. Doradzimy, jak rozpoznać, kiedy gruszki są dojrzałe, jak je zebrać i odpowiednio przechowywać na zimę, aby móc cieszyć się soczystymi owocami np. na Boże Narodzenie.

Kiedy dojrzewają gruszki?

), zbiera się w zależności od odmiany od końca lata do początku listopada.

Grusze ze względu na dojrzewanie owoców dzielą się na letnie (np. Clapp’s, Williams’s, Williams’ red, Alice, Isolda, Milada), jesienne (np. Conference, Bosc’s butelka, Manon, Nitra, Monika) i zimowe (np. Amfora, Astra, Bohemica, Erika, Dicolor, Generał Leclerc, Lucasova, Marmur, Paryżanka).

Odmiany letnie są mniej trwałe, wytrzymują maksymalnie dwa tygodnie, odmiany zimowe są najdłuższe i można je przechowywać przez całą zimę, ale nie są tak trwałe.

Jak rozpoznać dojrzałą gruszkę

  • Ogólnie rzecz biorąc, rozróżnia się gruszki gotowe do zbioru i gotowe do spożycia. Nie jest dobrym pomysłem zbyt wczesne zbieranie owoców z drzewa, gdyż owoce potrzebują wystarczającej ilości słońca, aby nabrały odpowiedniego smaku i aromatu. Wręcz przeciwnie, gruszki nie powinny zbyt długo pozostawać na drzewach, bo wtedy staną się zbyt miękkie i mączne.

  • Jeśli chcesz mieć pewność, że gruszki są gotowe do zbioru, wykonaj tzw. test łodygi. Gruszki zbiera się, gdy łodyga łatwo oddziela się od gałęzi, jeśli uniesiesz owoc i lekko obrócisz go w kierunku przeciwnym do kierunku wzrostu łodygi. Nie ciągnij owocu na siłę, ale ostrożnie go odłam.

  • Zgodnie z tradycyjną radą plantatorów gruszek, dojrzałość owoców można określić na podstawie koloru rdzeni – im są ciemniejsze, tym są bardziej dojrzałe. Najlepszym sposobem sprawdzenia koloru pestek jest rozcięcie owocu, który spadł na ziemię.

  • W momencie zbioru gruszki są jednak nadal twarde i mniej smaczne, „osiągają” dojrzałość do spożycia dopiero po przechowywaniu w spiżarni lub piwnicy. W zależności od odmiany miąższ staje się miękki, soczysty i ma typowy aromat po kilku dniach lub tygodniach.

  • Jeśli nie możesz się doczekać, przyspiesz proces dojrzewania, umieszczając owoc w papierowej torbie wraz z dojrzałym jabłkiem lub bananem.

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jak zbierać gruszki

  • Obierz gruszki ostrożnie, aby ich nie uszkodzić. Nigdy nie zbieraj gruszek bez łodygi, zwłaszcza do przechowywania.

  • Optymalny czas zbioru to poranek lub wieczór, idealny jest dzień pod chmurką, ale nie może padać deszcz.

  • Gruszki lekko uszkodzone, pozbawione łodyg lub opadłe należy natychmiast przetworzyć, np. przygotować ciasto, kompot, marmoladę, brandy lub pracharandę (mielony proszek z gruszek krzyżowych).

Wskazówki dotyczące przechowywania gruszek

  1. Owoce gruszek ozimych nadają się do długotrwałego przechowywania, gdyż aby nabrały odpowiedniego smaku, muszą leżeć.

  2. Można przechowywać wyłącznie oskubane, wysokiej jakości, zdrowe i nieuszkodzone owoce z nienaruszoną łodygą. Przed przechowywaniem sprawdź każdą gruszkę. Jeśli zbierasz gruszki we własnym ogrodzie, nie zwlekaj z przechowywaniem. Im dłużej świeże owoce pozostają poza odpowiednim środowiskiem, tym szybciej się psują.

  3. są jednak bardziej wymagające i mają krótszy okres przydatności do spożycia w porównaniu do jabłek. Podczas gdy jabłka zaleca się przechowywać z łodygą skierowaną w dół i cebulą skierowaną w dół, w przypadku gruszek sytuacja jest odwrotna – łodyga skierowana jest w dół, a cebula skierowana w dół.

  4. Do przechowywania gruszki należy rozłożyć w czystych, najlepiej zdezynfekowanych pojemnikach powietrznych i skrzynkach w jednej, maksymalnie dwóch warstwach. Zachowaj odpowiednią odległość między owocami, aby się nie marszczyły.

  5. Dobrym sposobem na wydłużenie czasu przechowywania jest rada starej babci: rozpuść wosk i ostrożnie zanurz w nim końcówki łodyg; spowolni to proces dojrzewania, a gruszki przetrwają dłużej.

  6. Do przechowywania gruszek najlepiej nadaje się piwnica o najniższej możliwej temperaturze (od 2 do 4°C) i wystarczającej wilgotności powietrza od 85 do 90%, co można uzyskać poprzez zraszanie podłogi lub ułożenie namoczonych cegieł. Niższa temperatura może uszkodzić gruszki, w wyższej będą szybciej dojrzewać.

  7. Pomieszczenie do przechowywania musi być przestronne i czyste, najlepiej pobielone wapnem z dodatkiem 3% błękitnego łupka. Owoce potrzebują swobodnego przepływu powietrza. Ale nie wietrz piwnicy w mroźne dni!

  8. Sprawdzaj gruszki kilka razy w tygodniu, zaatakowane gruszki natychmiast wykorzystaj lub wyrzuć.

  9. Dobrym pomysłem jest przechowywanie gruszek oddzielnie od innej żywności i warzyw, ponieważ mają one tendencję do pochłaniania zapachów. Dlatego nie stawiamy gruszek w pobliżu ziemniaków, jabłek, czosnku i cebuli.

  10. Gruszki należą do tych owoców (obok np. gruszek), które wydzielają duże ilości etylenu, który w kontakcie z niektórymi rodzajami owoców i warzyw przyspiesza ich niszczenie.

Gruszki w pudełku

Gruszki umieszczamy w obszernym pudełku pomiędzy warstwami torfu lub wiórów – muszą one być odpowiednio grube i suche. Poszczególne warstwy owoców oddziel od pozostałych co najmniej trzycentymetrową warstwą torfu lub wiórów. Owoce nie mogą się stykać, a odstęp między nimi a ścianą skrzynki, łącznie z dnem i pokrywą, musi wynosić co najmniej 8 cm.

Pieczony dżem z opadłych gruszek

Składniki

  • 4 kg gruszek

  • 250 ml octu jabłkowego

  • 70 g cukru

metoda

Dobrze dojrzałe gruszki rozkrój, usuń gniazda nasienne i zmiel je w maszynce do mięsa. Dodaj ocet jabłkowy i cukier. Wylać na blachę do pieczenia i odstawić na noc. Następnego dnia piecz bez mieszania przez 4-5 godzin w temperaturze 170-180°C. Następnie dżem dokładnie wymieszaj i jeszcze gorący rozlej do szklanek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *