Jak zapobiec kiełkowaniu ziemniaków? Wystarczy je odpowiednio przechowywać

Nie możecie się doczekać świątecznej sałatki ziemniaczanej? Czemu nie, przecież to niesamowita dobroć i doskonale smakuje z rybami. Jeśli jednak przyjdziesz do spiżarni lub piwnicy i okaże się, że ziemniaki wyrosły już bardzo dobrze, smak może chociaż na chwilę Cię ominąć. Kiełkowanie ziemniaków jest procesem naturalnym, którego można uniknąć lub w pewnym stopniu spowolnić. Jak? Powiemy Ci to w poniższych wierszach.

Kiełkujące ziemniaki można jeść, ale mają one wady

Niektórzy uważają, że nie należy jeść kiełków ziemniaków. Inni mogą z łatwością usunąć kiełki i przygotować z nich obiad. Podczas kiełkowania w ziemniakach zwiększa się ilość glikoalkaloidów. W większych ilościach mogą być toksyczne. W małych ilościach nie szkodzi ludzkiemu organizmowi. Jednak kiełkujące ziemniaki tracą zarówno swój atrakcyjny wygląd, jak i oczekiwany smak. Dlatego lepiej opóźnić kiełkowanie tak bardzo, jak to możliwe.

Jabłko kluczem do zatrzymania kiełkowania ziemniaków

Dokładnie. Jeśli włożysz do worka jabłko z ziemniakami, wygrywasz. To jabłko będzie produkować etylen, dzięki któremu ziemniaki będą jędrne i dobrej jakości znacznie dłużej. Oczywiście nie zaczynają też kiełkować od razu. Mogły z łatwością przetrwać w takim środowisku przez 8 tygodni bez kiełkowania.

Jabłko i ziemniaki

Jabłka i ziemniaki: Fot. Radek Štěpán

Ważne jest również środowisko przechowywania ziemniaków

Zdecydowanie warto także przechowywać ziemniaki w odpowiednim środowisku. Jeśli znajdą się w ciepłym, jasnym i wilgotnym miejscu, można być pewnym, że wykiełkują bardzo szybko. Pomieszczenie, w którym przechowywane są ziemniaki, powinno być suche, ciemne i chłodne. W szczególności do przechowywania ziemniaków zaleca się temperaturę od 4 do 7 stopni Celsjusza. Ziemniaki przeznaczone na chipsy czy frytki można przechowywać nawet w temperaturze około 10 stopni Celsjusza. W bardzo niskich temperaturach skrobia w ziemniakach zamieni się w cukier i będą słodkie. Kiedy są wysokie, zaczynają kiełkować. Idealnym wyborem jest dobrze wentylowana piwnica.

Kiełkujące ziemniaki: zdjęcie poglądowe Radka Štěpána

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *