Przechowujesz ziemniaki w domu. Jeśli masz swój, to jasne. W przypadku tych kupowanych od rolników to właściwie też jest swego rodzaju obowiązek. Przechowywanie ziemniaków nie musi być szczególnie trudne, ale nie zawsze jest możliwe utrzymanie ich w idealnym środowisku, w którym nie kiełkują i nie psują się. Dlatego w kolejnych wierszach skupimy się znacznie bardziej szczegółowo na przechowywaniu ziemniaków, wskazując najczęstsze błędy podczas przechowywania ziemniaków, a także ujawniając ciekawy trik, który może utrzymać ziemniaki w dobrej kondycji przez długi czas.
Kiełkowanie ziemniaków to nie jedyny problem
Jeśli ziemniaki będą przechowywane w niewłaściwym miejscu, pojawią się kiełki. Jednak samo kiełkowanie ziemniaków nie musi stanowić największego problemu. Na ziemniakach mogą również pojawiać się guzki, co świadczy o wysokiej temperaturze podczas ich przechowywania. Nieprzyjemne jest także zmiękczenie bulw, nie można też zapominać o zmianach w strukturze skórki.
Kiełkujące ziemniaki: Fot. Radek Štěpán
Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki
Najlepiej w płóciennych torbach. Przed włożeniem ziemniaków do worków należy wyrzucić wszelkie połamane bulwy lub zgniłe ziemniaki. Należy je przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura wynosi nawet około 10 stopni Celsjusza, nie powinno to stanowić dużego problemu. Ale im dłużej temperatura przekracza 6 stopni Celsjusza, tym szybciej ziemniaki się zepsują.
W worku ziemniaków znajdują się także kasztany i żołędzie
Zdecydowanie warto przynajmniej spróbować tej sztuczki. Kasztany mogą spowalniać wzrost kiełków, a żołędzie doskonale spowalniają suszenie i więdnięcie bulw. Ziemniaki pozostaną świeże znacznie dłużej.
Kasztany i żołędzie: Zdjęcie autorstwa Pixabay
Jedzenie kiełkujących ziemniaków?
Niektórzy twierdzą, że nie należy ich jeść, jednak większość je zjada, oczywiście usuwając kiełki i ich dolną część. Podczas kiełkowania zawartość glikoalkaloidów w samych bulwach praktycznie tylko wzrasta. Nie są one niebezpieczne w małych ilościach. Do ziemniaków warto też dodać jabłko, żeby ograniczyć kiełkowanie. Dzięki temu, dzięki uwolnieniu etylenu, mogą utrzymać się bez kiełkowania przez okres do 8 tygodni. Zachowaj ostrożność podczas przechowywania ziemniaków razem z cebulą. Wręcz przeciwnie, przyspiesza ich kiełkowanie.
Ziemniaki w workach: Pixabay zdjęcie poglądowe