Jak zachować świeżość ziemniaków tak długo, jak to możliwe? Pomoże sztuczka z kasztanami i żołędziami

Przechowujesz ziemniaki w domu. Jeśli masz swój, to jasne. W przypadku tych kupowanych od rolników to właściwie też jest swego rodzaju obowiązek. Przechowywanie ziemniaków nie musi być szczególnie trudne, ale nie zawsze jest możliwe utrzymanie ich w idealnym środowisku, w którym nie kiełkują i nie psują się. Dlatego w kolejnych wierszach skupimy się znacznie bardziej szczegółowo na przechowywaniu ziemniaków, wskazując najczęstsze błędy podczas przechowywania ziemniaków, a także ujawniając ciekawy trik, który może utrzymać ziemniaki w dobrej kondycji przez długi czas.

Kiełkowanie ziemniaków to nie jedyny problem

Jeśli ziemniaki będą przechowywane w niewłaściwym miejscu, pojawią się kiełki. Jednak samo kiełkowanie ziemniaków nie musi stanowić największego problemu. Na ziemniakach mogą również pojawiać się guzki, co świadczy o wysokiej temperaturze podczas ich przechowywania. Nieprzyjemne jest także zmiękczenie bulw, nie można też zapominać o zmianach w strukturze skórki.

Kiełkujące ziemniaki

Kiełkujące ziemniaki: Fot. Radek Štěpán

Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki

Najlepiej w płóciennych torbach. Przed włożeniem ziemniaków do worków należy wyrzucić wszelkie połamane bulwy lub zgniłe ziemniaki. Należy je przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura wynosi nawet około 10 stopni Celsjusza, nie powinno to stanowić dużego problemu. Ale im dłużej temperatura przekracza 6 stopni Celsjusza, tym szybciej ziemniaki się zepsują.

W worku ziemniaków znajdują się także kasztany i żołędzie

Zdecydowanie warto przynajmniej spróbować tej sztuczki. Kasztany mogą spowalniać wzrost kiełków, a żołędzie doskonale spowalniają suszenie i więdnięcie bulw. Ziemniaki pozostaną świeże znacznie dłużej.

Kasztany i żołędzie

Kasztany i żołędzie: Zdjęcie autorstwa Pixabay

Jedzenie kiełkujących ziemniaków?

Niektórzy twierdzą, że nie należy ich jeść, jednak większość je zjada, oczywiście usuwając kiełki i ich dolną część. Podczas kiełkowania zawartość glikoalkaloidów w samych bulwach praktycznie tylko wzrasta. Nie są one niebezpieczne w małych ilościach. Do ziemniaków warto też dodać jabłko, żeby ograniczyć kiełkowanie. Dzięki temu, dzięki uwolnieniu etylenu, mogą utrzymać się bez kiełkowania przez okres do 8 tygodni. Zachowaj ostrożność podczas przechowywania ziemniaków razem z cebulą. Wręcz przeciwnie, przyspiesza ich kiełkowanie.

Ziemniaki w workach: Pixabay zdjęcie poglądowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *