Jak wybrać ziemniaki do smażenia, gotowania lub pieczenia

Frytki powinny być chrupiące, pieczone ziemniaki powinny być słodsze i bardziej kremowe. Mamy ziemniaki białe, żółte lub czerwone, ziemniaki o cienkiej skórce i ziemniaki o grubej skórce. Na rynku dostępnych jest wiele odmian, różnią się one jednak smakiem i konsystencją.

Niektóre ziemniaki nadają się lepiej do gotowania, bo natychmiast miękną, inne to ziemniaki do smażenia, a jeszcze inne nadają się do pieczenia, bo mają specyficzny, bardzo pyszny smak. Dowiedz się, jak wybierać według odmiany i koloru w zależności od tego, jak chcesz je przygotować.

Jak wybrać ziemniaki do smażenia

Frytki - niezwykłe rzeczy

Do smażenia na patelni lub w głębokim tłuszczu najlepszymi odmianami są odmiany ziemniaków o jędrniejszym miąższu i grubszej skórce. Są to mniej wodniste odmiany, które smażą się od razu, stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Ziemniaki do pieczenia, które najlepiej gotuje się na patelni lub w garnku i które pozostają chrupiące na zewnątrz, to czerwone ziemniaki o grubej skórce. Jeżeli chcemy przygotować miękkie frytki w środku, warto wybrać grube, białe ziemniaki, które pokroimy w plastry wielkości palca.

Najlepsze ziemniaki do pieczenia

Jeśli chcesz przygotować pieczone ziemniaki w skórce, lepiej wybrać ziemniaki białe lub żółte z cienką skórką. Są to bardziej zasobne w wodę odmiany ziemniaków, które gotują się we własnym soku i mają słodko-pikantny smak.

Odmiany te polecane są również do garnków warzywnych, które przygotowuje się w piekarniku, ponieważ łatwo komponują się z letnimi warzywami, takimi jak bakłażany i pomidory.

Z tych samych odmian polecane są również puree ziemniaczane.

Jak wybrać ziemniaki do gotowania

Dieta ziemniaczana

Ziemniaki białe o grubszej skórce nadają się do ziemniaków gotowanych, puree, placków ziemniaczanych czy zup. To smaczne ziemniaki o słodkim i nieco jędrniejszym miąższu, dzięki czemu zachowują swoją konsystencję nawet po dodaniu do zup. Są to także ziemniaki wskazane w .

Do dań z sosem, do których dodaje się ziemniaki po podsmażeniu cebuli i mięsa, polecane są mączyste białe ziemniaki lub ziemniaki o bardziej pomarańczowym odcieniu i brązowej skórce. Ta ostatnia to bardzo smaczna odmiana, która zachowuje jędrność w gulaszach i sosach, a jednocześnie jest bardzo miękka i smaczna.

Jak wybierasz ziemniaki? Różne porady i triki

Ziemniaki do zapiekania pomidorów nadają się do przygotowania wiejskich ziemniaków na patelni z czerwoną cebulą i szynką.

Do sałatki boeuf wybierz ziemniaki z grubszą czerwoną skórką, ponieważ ich miąższ jest bardziej jędrny.

Do sałatek ziemniaczanych wybieraj mniejsze odmiany o czerwonej skórce, ponieważ mają wyraźny smak i jędrniejszy miąższ.

Do zup-kremów wybieraj ziemniaki białe lub żółte o cienkiej skórce, które mają bardziej kremowy, mączysty miąższ, czyli są bogatsze w skrobię.

Przygotowując ziemniaki do zup lub do piekarnika, upewnij się, że wszystkie plastry są mniej więcej tej samej wielkości i gotują się w tym samym czasie.

Gotując ziemniaki, zawsze solimy je, gdy są surowe, ponieważ będą smaczniejsze. Unikaj ziemniaków o mocno zielonej skórce, ponieważ zawierają one duże stężenie solaniny, substancji toksycznej dla organizmu.

Unikaj także ziemniaków kiełkujących, ponieważ mają one również wyższe stężenie solaniny i mniej przyjemny smak.

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *