Frytki powinny być chrupiące, pieczone ziemniaki powinny być słodsze i bardziej kremowe. Mamy ziemniaki białe, żółte lub czerwone, ziemniaki o cienkiej skórce i ziemniaki o grubej skórce. Na rynku dostępnych jest wiele odmian, różnią się one jednak smakiem i konsystencją.
Niektóre ziemniaki nadają się lepiej do gotowania, bo natychmiast miękną, inne to ziemniaki do smażenia, a jeszcze inne nadają się do pieczenia, bo mają specyficzny, bardzo pyszny smak. Dowiedz się, jak wybierać według odmiany i koloru w zależności od tego, jak chcesz je przygotować.
Jak wybrać ziemniaki do smażenia
Do smażenia na patelni lub w głębokim tłuszczu najlepszymi odmianami są odmiany ziemniaków o jędrniejszym miąższu i grubszej skórce. Są to mniej wodniste odmiany, które smażą się od razu, stają się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Ziemniaki do pieczenia, które najlepiej gotuje się na patelni lub w garnku i które pozostają chrupiące na zewnątrz, to czerwone ziemniaki o grubej skórce. Jeżeli chcemy przygotować miękkie frytki w środku, warto wybrać grube, białe ziemniaki, które pokroimy w plastry wielkości palca.
Najlepsze ziemniaki do pieczenia
Jeśli chcesz przygotować pieczone ziemniaki w skórce, lepiej wybrać ziemniaki białe lub żółte z cienką skórką. Są to bardziej zasobne w wodę odmiany ziemniaków, które gotują się we własnym soku i mają słodko-pikantny smak.
Odmiany te polecane są również do garnków warzywnych, które przygotowuje się w piekarniku, ponieważ łatwo komponują się z letnimi warzywami, takimi jak bakłażany i pomidory.
Z tych samych odmian polecane są również puree ziemniaczane.
Jak wybrać ziemniaki do gotowania
Ziemniaki białe o grubszej skórce nadają się do ziemniaków gotowanych, puree, placków ziemniaczanych czy zup. To smaczne ziemniaki o słodkim i nieco jędrniejszym miąższu, dzięki czemu zachowują swoją konsystencję nawet po dodaniu do zup. Są to także ziemniaki wskazane w .
Do dań z sosem, do których dodaje się ziemniaki po podsmażeniu cebuli i mięsa, polecane są mączyste białe ziemniaki lub ziemniaki o bardziej pomarańczowym odcieniu i brązowej skórce. Ta ostatnia to bardzo smaczna odmiana, która zachowuje jędrność w gulaszach i sosach, a jednocześnie jest bardzo miękka i smaczna.
Jak wybierasz ziemniaki? Różne porady i triki
Ziemniaki do zapiekania pomidorów nadają się do przygotowania wiejskich ziemniaków na patelni z czerwoną cebulą i szynką.
Do sałatki boeuf wybierz ziemniaki z grubszą czerwoną skórką, ponieważ ich miąższ jest bardziej jędrny.
Do sałatek ziemniaczanych wybieraj mniejsze odmiany o czerwonej skórce, ponieważ mają wyraźny smak i jędrniejszy miąższ.
Do zup-kremów wybieraj ziemniaki białe lub żółte o cienkiej skórce, które mają bardziej kremowy, mączysty miąższ, czyli są bogatsze w skrobię.
Przygotowując ziemniaki do zup lub do piekarnika, upewnij się, że wszystkie plastry są mniej więcej tej samej wielkości i gotują się w tym samym czasie.
Gotując ziemniaki, zawsze solimy je, gdy są surowe, ponieważ będą smaczniejsze. Unikaj ziemniaków o mocno zielonej skórce, ponieważ zawierają one duże stężenie solaniny, substancji toksycznej dla organizmu.
Unikaj także ziemniaków kiełkujących, ponieważ mają one również wyższe stężenie solaniny i mniej przyjemny smak.