Było to warzywo mniej znane w naszym kraju, co już nie ma miejsca. Popularność bakłażana i jego zastosowanie w kuchni stale rośnie. Zaletą jest to, że to ciepłolubne warzywo można uprawiać na świeżym powietrzu w ogrodzie lub w pojemniku na balkonie. Jak skutecznie się rozwijać?
Bakłażan lub bakłażan jest rośliną kochającą ciepło pochodzące z Indii. W Europie ten rodzaj warzyw pojawił się około XIV wieku. Bakłażan znany jest z fioletowych lub czarnych błyszczących owoców. Jednak niektóre gatunki mogą być zarówno żółte, jak i białe. Jeśli bakłażan rośnie w sprzyjających warunkach, jego owoce mogą osiągnąć długość ok. 30 cm i wagę do 1 kg.
Odżywianie od samego początku
Najlepszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest dokarmianie sadzonek już na samym początku. Sadzimy je w glebie wzbogaconej nawozem organicznym lub kompostem. Bakłażan jest wymagający pod względem składników odżywczych. Podczas sadzenia można również dodać odpowiedni nawóz nieorganiczny z pierwiastkami śladowymi. Sadzić w klipsie o wymiarach co najmniej 40×40 cm. Dla lepszego systemu korzeniowego warto posadzić roślinę głębiej niż sadzonka została posadzona w pojemniku. Wysadzać na zewnątrz w drugiej połowie maja, kiedy nie ma już zagrożenia przymrozkami.
Jak uprawiać bakłażana lub bakłażana
Bakłażana można uprawiać praktycznie wszędzie tam, gdzie rośnie papryka i pomidory. Idealna temperatura do uprawy wynosi od 20 do 28°C w dzień i około 16 do 18°C w nocy. W temperaturach poniżej 18°C wzrost spowalnia, w temperaturach około 10°C bakłażan przestaje rosnąć. W chłodniejszych regionach bakłażany uprawia się w szklarni. Zaletą jest jednak to, że bakłażana można uprawiać także w dużym pojemniku na tarasie lub balkonie.
Bakłażan wymaga lekkiej, przewiewnej i głęboko uprawianej gleby gliniastej, piaszczystej lub gliniastej, bogatej w składniki odżywcze. Przy uprawie na suchej, piaszczystej glebie kwiaty i młode owoce opadają. Roślina korzysta z ściółkowania gleby czarną folią włókninową. Zapobiegnie to również rozwojowi chwastów, podniesie temperaturę w obszarze systemu korzeniowego i przyspieszy zbiory.
Zdjęcie: Pixabay
Można podlewać rzadziej, ale obficie
Bakłażan wymaga regularnego i wystarczającego podlewania. Idealnym rozwiązaniem jest podlewanie stojącą wodą. Warzywa są najbardziej wymagające pod względem wilgoci od połowy lipca do końca sierpnia. W przypadku niedoboru liście i zasadzone owoce opadają.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay