W naszym kraju bakłażany, czyli bakłażany, przez długi czas należały do mniej znanych warzyw, jednak świadczące o nich ciepłe lata, a także rosnąca popularność kuchni włoskiej i greckiej, której tradycyjnym składnikiem jest bakłażan, inspirują coraz więcej ogrodników ją uprawia. Charakterystyczne owalne, jajowate, najczęściej ciemnofioletowe, błyszczące owoce o jędrnym białym miąższu dobrze rosną na zewnątrz, w ogrodzie lub w pojemnikach na balkonie, wszędzie tam, gdzie rośnie papryka i pomidory.
lub bakłażan to ciepłolubna roślina, która ma typowe, ciemnofioletowe, błyszczące, owalne, jajowate owoce z jędrnym, kremowobiałym miąższem; ale owoce mogą mieć różne kształty i kolory, miąższ jest zawsze jasny. Bakłażan to warzywo owocowe z rodziny bakłażanów (Psiankowate). Spośród warzyw powszechnie uprawianych w Republice Czeskiej bakłażany należą do najbardziej wymagających ciepła.
Jak uprawiać bakłażana
-
Bakłażany można z powodzeniem uprawiać praktycznie wszędzie tam, gdzie dobrze rosną, a optymalna temperatura uprawy to 20-28°C w dzień i 16-18°C w nocy. W temperaturach poniżej 18°C wzrost spowalnia, przy około 10°C bakłażan przestaje rosnąć. Dlatego w chłodniejszych regionach wolimy uprawiać bakłażany w szklarni lub w szklarni.
-
Bakłażany można również uprawiać na balkonie w dużych pojemnikach, podobnie jak pomidory kijowe, oczywiście przy odpowiednim podparciu. W okresie kwitnienia ważne jest przewietrzenie terenu lub zapewnienie zapylaczy, aby zapewnić dobre zapylenie kwiatów.
-
Bakłażana można uprawiać w ogrodzie po warzywach kapustnych i cebuli, po rzodkiewce, sałacie czy szpinaku, odpowiednimi przedplonami są także ogórki, dynie i fasola. Z drugiej strony bakłażan, pomidor, papryka czy ziemniaki nie są odpowiednimi przedplonami.
-
Rośliny oberżyny wymagają lekkich, przestronnych, głęboko przetworzonych gleb gliniasto-piaszczystych do gliniastych, bogatych w składniki odżywcze. Na suchych, piaszczystych glebach opadają kwiaty i młode owoce.
-
dzięki dobrze rozwiniętemu systemowi korzeniowemu możemy ją sadzić w pomieszczeniu (szklarnianym, foliowym) już w połowie kwietnia. Zdrowe sadzonki bakłażana w klipsie o wymiarach 50 x 50 cm sadzimy na rabatach ogrodowych najwcześniej w drugiej połowie maja, kiedy nie ma już zagrożenia późnowiosennymi przymrozkami.
-
Rośliny czerpią korzyści ze ściółkowania gleby czarną folią włókninową. Zapobiegnie to rozwojowi chwastów, podniesie temperaturę w obszarze systemu korzeniowego, przyspieszy zbiory i poprawi jakość owoców.
-
Bakłażany podlewa się regularnie i obficie, rośliny są bardzo wymagające pod względem wilgoci, szczególnie w okresie zbioru owoców od drugiej połowy lipca do drugiej połowy sierpnia. Przy braku wilgoci kwiaty i młode nasiona opadają.
-
Kiedy zaczną tworzyć się owoce, pozostawiamy ich pięć, maksymalnie siedem na jednej roślinie, a pozostałe usuwamy możliwie najszybciej. Wspomożemy w ten sposób jej wzrost i równomierne dojrzewanie bez niepotrzebnego obciążania rośliny.
Kiedy i jak zbierać bakłażany
Zbiór bakłażanów przypada mniej więcej od drugiej połowy lipca do września. Gdy tylko nadejdą pierwsze jesienne przymrozki, zbieramy resztę użytecznych owoców. Owoce są wrażliwe na niskie temperatury, przy których brązowieją. Owoce odcinamy ostrym nożem lub nożyczkami, gdy osiągną odpowiednią wielkość i dojrzałość. Dojrzałość można sprawdzić po prostu stukając w owoc, który wyda głuchy dźwięk i będzie nadawał się do zbioru. Owoce muszą mieć pełne wybarwienie, a ich skórka (skórka) musi być gładka i błyszcząca, jeszcze nie gumowata.
Bakłażan i najczęstsze szkodniki
„Bakłażan to najsmaczniejszy ze wszystkich warzyw bakłażanowych, który może też powodować zarazę liści, czyli całkowite zniszczenie wszystkich liści. W przypadku ataku tego niebezpiecznego szkodnika należy w porę opryskać jednym z dozwolonych preparatów lub imitować preparaty z lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku i po prostu regularnie zbierać ręcznie chrząszcze, larwy i jaja, a następnie parzyć je gorącą wodą. woda. Kolejnym szkodnikiem, który polubił bakłażan, jest . Małe pająki wysysają sok z rośliny, zaatakowana roślina jest słaba i nie rozwija się. O nich też trzeba dobrze dbać.” doradza hodowcy i hodowcy Jan Prášil.
Napar z rumianku działa na pluskwy: zalać 2 litrami wrzącej wody z 20 łyżkami rumianku, przykryć i pozostawić do zaparzenia na co najmniej 12 godzin, odcedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku 1:5 i po trzech umyć liście roztworem dni lub co najmniej trzy tygodnie.
Można też spróbować oprysku łusek cebuli, to dezynfekuje i zabezpiecza roślinę: łuski zalewamy wrzątkiem tak, aby wszystkie były zanurzone, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 3 dni, następnie odcedzamy, roztwór wlewamy do opryskiwacza i dokładnie spryskać dotknięte rośliny, powtórzyć po dwóch lub trzech dniach.
Jakie odmiany bakłażana uprawiać
„Biorąc pod uwagę, że bakłażany są dość wymagające temperaturowo, zaleca się skupienie się na wczesnych odmianach o krótkim okresie wegetacyjnym, aby dojrzewały w lecie” zalecane przez Jana Prášila.
-
Klasyczny fioletowy bakłażan Wczesny czeski to sprawdzona i znana odmiana o owalnych, jajowatych, ciemnofioletowych, błyszczących owocach i kremowobiałym miąższu. Roślina jest mocna i zwarta. Ta wczesna odmiana jest przystosowana do naszego chłodniejszego klimatu.
-
Owoce bakłażana mogą mieć różne kształty i kolory. Kolekcja Paleta kolorów składa się z dochodowych, wysokiej jakości odmian, które z powodzeniem możemy uprawiać w naszych warunkach klimatycznych w szklarni i roślinie foliowej lub na zewnątrz w ogrodzie lub na balkonie.
-
Jasnofioletowy bakłażan Beatrice F1 to hybryda średniowczesna, o owocach okrągło-owalnych, jasnofioletowych, o masie 350-400 g, lekko prążkowanych. Roślina jest średniej wysokości. Jasnofioletowy kolor jest wyjątkowy, miąższ jest biały i nie brązowieje po ugotowaniu.
-
Biały bakłażan Klara F1 to średniowczesny mieszaniec C, średniej wysokości, owoce są białe, owalne i lekko żebrowane, miąższ ma mięsistą konsystencję. Jest bardzo łagodny w smaku.
-
Czarny fioletowy bakłażan Serena F1 jest hybrydą wczesną, ma czarnofioletowe, jajowate owoce. Miąższ jest mięsisty i po przekrojeniu wykazuje dobrą odporność na brązowienie. Rośliny są mocne i zwarte.
Być może zainteresuje Cię także uprawa warzyw w ogrodzie i na balkonie: