Jak ugotować kaszę gryczaną i jak ją wykorzystać w kuchni

Popularna wśród wegetarian kasza gryczana uważana jest za sycący pokarm bogaty w składniki odżywcze. Ale ma swoje małe tajemnice przygotowania. Dowiedz się, jak prawidłowo ugotować kaszę gryczaną, aby była smaczna i jak można ją wykorzystać w różnych potrawach.

Kaszę gryczaną można znaleźć w sklepach ogólnospożywczych i dużych supermarketach i wcale nie jest droga. Jest to sycące i pożywne jedzenie, które warto spożywać co tydzień. Oto jak wybrać i przyrządzić kaszę gryczaną oraz jak ją przygotować.

Jak ugotować kaszę gryczaną, żeby była smaczna

Jak ugotować kaszę gryczaną i jak ją wykorzystać w kuchni

Dla wegetarian i osób chorych na cukrzycę kasza gryczana jest dobrą alternatywą dla pszenicy i ryżu. Nie jest to ziarno, a jego ziarna to nasiona łatwo nasiąkające wodą i spokrewnione z rabarbarem i szczawiem.

W Rosji i Polsce jest to bardzo często spożywana potrawa, będąca podstawą wielu smacznych dań, kasza gryczana posiada kompleksowe właściwości odżywcze.

Kaszę gryczaną można spotkać suszoną na surowo, o zielonkawym ziarnie, ale także po obróbce cieplnej na skalę przemysłową, o brązowawym ziarnie. Preferowana jest zielona gryka, która znacznie lepiej zachowuje wszystkie składniki odżywcze rośliny.

Musisz znać kilka małych sztuczek, jak prawidłowo ugotować kaszę gryczaną, aby nie zamieniła się w owsiankę o mniej przyjemnym smaku.

  • Uważaj z ilością wody: na 1 szklankę ziaren gryki zużywa się 2 szklanki wody.
  • Zagotuj wodę z solą i pozwól jej się zagotować.
  • Kaszę gryczaną myjemy w 2-3 wodach i wrzucamy do wody, gdy zacznie wrzeć. Zamieszaj kilka razy i załóż pokrywkę. Kaszę gryczaną gotuje się przez około pół godziny, bez mieszania, ponieważ istnieje ryzyko przekształcenia się w owsiankę. Pokrywka nie zdejmuje się nawet podczas gotowania.
  • Po 20-30 minutach włóż łyżkę na środek garnka i sprawdź, czy kasza gryczana wchłonęła całą wodę. Jeśli jest jeszcze woda, gotuj przez kolejne 10 minut. Jeśli nie ma już wody, wyłącz ogień, załóż pokrywkę i odstaw na 15 minut.

W ten sposób prawidłowo przyrządza się kaszę gryczaną, tak aby ziarna pozostały całe, miały lekko chrupiącą i przyjemną konsystencję.

!!! Kaszę gryczaną najlepiej gotować w kociołku, garnku żeliwnym lub metalowym z ceramicznym wnętrzem.

Kaszę gryczaną można spożywać także na surowo

deser z kaszy gryczanej i mleka

deser z kaszy gryczanej i mleka

Kasza gryczana, posiadająca lekko słodki smak, może być spożywana także na surowo. Podobnie jak szczypiorek, kaszę gryczaną dobrze myjemy i pozostawiamy do namoczenia w wodzie na 2-3 godziny. Gdy ziarno będzie przyjemne w smaku, jest gotowe do spożycia.

Podczas moczenia można go także przechowywać w lodówce, aby nie fermentował, jeśli w kuchni będzie za gorąco.

Namoczoną kaszę gryczaną można łączyć z siekanymi orzechami i miodem, z miodem i kakao lub z cukrem i kakao. Dzięki temu staje się pożywnym i zdrowym deserem.

Dowiedz się, jak sprawić, by był on bardzo skuteczny!

Jak wykorzystać gotowaną kaszę gryczaną

Gotowane ziarna gryki stanowią pożywną bazę wielu smacznych dań.

Można go łączyć z mięsem mielonym w pasztetach i pasztetach, z grzybami i smażonymi warzywami.

Można go stosować do gulaszy i zup z wszelkiego rodzaju warzywami, gdyż nie zmienia ich smaku.

Można go także dodawać do sałatek na bazie surowych warzyw i zieleniny, z dużą ilością pietruszki, marchwi czy selera.

Krótko o zaletach gryki

Podobnie jak ziarna pszenicy, ziarna gryki uważane są za znacznie smaczniejsze i bardziej pożywne. Jest bogaty w błonnik i białko, ale przede wszystkim w sole mineralne, posiadające wysoką wartość energetyczną. Kasza gryczana jest bogata w niezbędne przeciwutleniacze, zawiera witaminy B1, B2, B3 i B6, a także żelazo, cynk i potas. Jest także bogaty w mangan i magnez.

Różne badania medyczne wykazały, że gryka reguluje ilość cholesterolu we krwi, utrzymuje ciśnienie krwi w normalnych granicach, wspomaga serce i dobre krążenie krwi, a dzięki błonnikowi wspomaga trawienie. Często polecana jest także kasza gryczana, która syci i zmniejsza ryzyko cukrzycy.

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *