Jak przyspieszyć kiełkowanie nasion? Proste sposoby na osiągnięcie tego nie tylko za pomocą kąpieli wodnych i ziołowych

Wielu zaczęło już siać nasiona w domu. Nie jest to jednak ponad naszą własną sadzonkę, którą wyhodujemy z nasionka. Podpowiemy Ci proste i sprawdzone triki na przyspieszenie kiełkowania nasion.

Jak obudzić nasiona, aby przyspieszyć kiełkowanie? Jednak nasiona są podstawą przyszłych zbiorów, więc dbanie o nie niewątpliwie się opłaci. Jakie triki pomogą? Jakie są odpowiednie warunki do pomyślnego kiełkowania nasion?

Moczenie nasion w wodzie

Umieść zdrowe nasiona w misce. Zalej je wodą tak, aby wszystkie były zanurzone. W przypadku dłuższego moczenia konieczna jest wymiana wody 2-3 razy dziennie. Aby natlenić wodę, należy ją od czasu do czasu zamieszać. Nasiona sałaty należy namoczyć przez około 4 godziny, rośliny strączkowe od 12 do 24 godzin, natomiast pomidory i paprykę przez około 2 dni. Cebula, marchew i pietruszka do 3 dni.

Zafunduj nasionom kąpiel ziołową

Wodę można zastąpić kąpielą ziołową. Jeśli wybierzesz napar z rumianku, to przede wszystkim ochroni on fasolę i groch przed chorobami grzybiczymi i grzybiczymi. Napar ze skrzypu polnego nadaje się do wszystkich nasion warzyw i roślin jednorocznych, gdyż zawiera krzem, który znakomicie wzmacnia kiełkujące rośliny. W szczególności nasiona pomidorów i papryki skorzystają na kąpieli z pokrzywy lub waleriany, ponieważ zmiękczają one powierzchnię nasion, a tym samym ułatwiają kiełkowanie. Dodatkowo wspomaga obronę i zdrowy wzrost roślin.

Do kąpieli ziołowej należy użyć 2–3 łyżek wybranych ziół, zalać około 250 ml wrzącej wody i pozostawić do zaparzenia na 6–8 godzin. Następnie musisz odcedzić. Zawsze konieczne jest przygotowanie świeżej marynaty.

kiełkowanie

Zdjęcie: Pixabay

Optymalne warunki do kiełkowania

Chociaż większość nasion może kiełkować bez pomocy, wspomniane moczenie nasion ma inne zalety niż tylko przyspieszenie procesu wzrostu. Metody kiełkowania w kąpieli ziołowej są sprawdzone od lat i pomogą chronić kiełki i nasiona przed grzybami i innymi problemami towarzyszącymi początkowi kiełkowania w warunkach domowych.

Optymalna temperatura kiełkowania większości nasion wynosi od 20 do 25 °C. Czas i idealna temperatura mogą się nieznacznie różnić w zależności od konkretnego rodzaju warzywa lub rośliny, ale zazwyczaj najkorzystniejsza jest temperatura pokojowa.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *