Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków – pomocne będzie prawidłowe obchodzenie się z solą i olejem. Ziemniaki, zwane także ziemniakami bulwiastymi lub ziemniakami bakłażanowymi (Solanum tuberosum) to najpopularniejszy i najczęściej używany dodatek w czeskich gospodarstwach domowych, a czasem daniem głównym są same ziemniaki.
Każdy, kto gotował ziemniaki, zwłaszcza te w skórce, wie, że gotowanie zajmuje po prostu trochę czasu, a ten czas nie jest krótki. Zwykle około pół godziny, czasem dłużej. Ale co zrobić, jeśli chcesz szybciej ugotować ziemniaki lub im szybciej, tym lepiej? Istnieje kilka trików, które przyspieszą lub znacząco skrócą gotowanie ziemniaków.
Przyspiesz gotowanie ziemniaków
Wiele osób gotuje ziemniaki w skórkach. Działaj, bo tak lubią, a skórka ziemniaka zawiera witaminy i minerały. Aby szybciej ugotować ziemniaki, lepiej usunąć skórę z ziemniaków. Po prostu ugotujesz ziemniaki w skórce dłużej niż te „oskrobane”.
Zdjęcie: Pixabay
Jak więc przyspieszyć gotowanie ziemniaków?
-
Jedną z opcji jest posolenie ziemniaków dopiero po tym, jak woda zacznie się gotować. Słona woda ma wyższą temperaturę wrzenia
-
Można też zalać ziemniaki gorącą wodą z czajnika i kontynuować gotowanie. Oszczędzasz czas dzięki podgrzewaniu zimnej wody.
-
Ziemniaki pokroić na mniejsze lub małe kawałki, będą gotować szybciej
-
Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i szybko podsmażyć na maśle w rondlu, zalać gorącą wodą i zagotować.
-
Do ziemniaków dodać kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Ziemniaki będą ugotowane szybciej, ponieważ olej dłużej zatrzymuje ciepło.
-
Proszek do pieczenia poradzi sobie z wczesnymi ziemniakami. Pół łyżki przyspieszy gotowanie ziemniaków nawet o połowę krócej. Gotowanie nie powoduje powstawania posmaku.
-
W kuchence mikrofalowej możesz ugotować ziemniaki w całości lub w skórkach w około dziesięć minut. Nakłuj ziemniaki i po pięciu minutach podgrzewania przewróć je na drugą stronę.
Jeśli chcesz pozbyć się skrobiowego smaku podczas gotowania ziemniaków, zastąp jedną trzecią wody z gotowania ziemniaków mlekiem.
Szybciej nie znaczy lepiej
Ziemniaki ugotuj szybko lub przyspiesz tylko w nagłym przypadku lub w najbardziej niezbędnym przypadku.
Choć na to nie wygląda, ziemniaki zawierają wiele witamin B1, B2, B3 (niacyna), C i minerały, takie jak mangan, magnez, żelazo, miedź, wapń, cynk, potas czy jod.
Szybkie gotowanie nie tylko wypłukuje wiele korzystnych witamin, ale także je niszczy.
Źródła: https://pestujme.cz/diky-par-trikum-budou-brambory-uvarene-mnohem-rychleji-rychlemu-obedu-uz-nic-nebrani/https://pestujme.cz/diky-par-trikum- będą-ugotować-ziemniaki-mnohem-szybciej-quichlemu-obedu-uz-nic-nebrani/https://chalupari-zahradkari.cz/tipy/jak-uvarit-brambory-rychle/
Zdjęcie poglądowe: Pixabay
Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂