Dostałeś w prezencie nasiona lub sadzonki dzikich pomidorów i cała rodzina zakochała się w ich pysznym smaku? Zamiast żmudnie i zwykle bezskutecznie identyfikować i znajdować dokładny gatunek, po prostu przygotuj własne nasiona pomidorów na kilka następnych lat.
Możesz zdobyć własne nasiona nie tylko z pomidorów o dużych owocach, ale także z nich. Ale nie z odmian hybrydowych. Dzięki tej metodzie pozyskiwania nasion nie można zachować cech odmiany, a te same pomidory, co w tym roku, nie wyrosną w przyszłym roku.
Co będzie potrzebne do przygotowania nasion pomidora
-
szklanka
-
nóż
-
słoik z zakrętką
-
filtr
-
szklanka wody
-
miska
Jak zajmiesz się przygotowaniem nasion z pomidorów
Po pierwsze, starannie wybieraj zdrowe i całkowicie dojrzałe owoce. Najlepsze są te, które jako pierwsze dojrzewają w pęczku pomidorów. Muszą być w pełni wybarwione i łatwo oddzielać się od łodygi. Pomidory pozostawiamy w misce jeszcze przez kilka dni, a raczej przejrzałych, aby zmiękły i dało się z nich łatwo wycisnąć sok.
1. Wyciśnij nasiona
Jeśli masz pomidorki mini, wystarczy nakłuć końcówkę nożem i wycisnąć sok z pestkami do szklanki. Duże owoce należy przeciąć na pół i łyżką wydrążyć nasiona, ale bez otaczającego je miąższu. Wyrzuć skórkę i miąższ z małych i dużych pomidorów lub zjedz je.
2. Pozostaw do fermentacji
Sok z nasionami wlać do szklanki z zakrętką i pozostawić do fermentacji na około 3 dni. Od czasu do czasu wymieszaj zawartość szklanki.
3. Opłucz nasiona
Po trzech dniach (już nie, nasiona mogły zacząć kiełkować!) zawartość szklanki przesyp na drobne sitko i przepłucz strumieniem wody. Nasiona nie mogą być pokryte śluzem.
4. Sprawdź nasiona
Wypłukane nasiona wsypać do szklanki czystej wody i wymieszać. Wysokiej jakości nasiona natychmiast opadną na dno, te nierozwinięte będą unosić się na powierzchni. Usuń je oczywiście. Na koniec ponownie przecedź nasiona przez sito i pozostaw do wyschnięcia na talerzu lub misce.
5. Przechowuj nasiona
Wysuszone nasiona pocieraj palcami, aby je rozdzielić i przechowuj w papierowej torbie w suchym, ciemnym miejscu. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania przez około 8 lat.