Gleby pod sadzonki nie można uznać za całkowicie gotową do siewu nasion roślin warzywnych lub ozdobnych dla sadzonek.
Głównym pytaniem nie jest to, czy gotowa gleba zawiera wystarczającą ilość składników odżywczych, czy nie. O wiele ważniejsze jest dezynfekcja gleby, ale jest to obarczone konsekwencjami.
Ekspert z publikacji Belnovosti, agronom i projektant krajobrazu, opowiedział, jak prawidłowo przygotować kupioną w sklepie glebę do siewu.
Większość ogrodników zgadza się, że gleba kupiona w sklepie wymaga poprawy.
Co więcej, modyfikacja ta staje się obowiązkowa po dezynfekcji.
Jak dezynfekować
Dlatego przed siewem zaleca się obróbkę gleby ogrodowej lub przechowywanie jej. Najpopularniejszą i dostępną metodą na wsi jest kalcynacja w piecu.
Piekarnik nagrzewa się do 80 stopni Celsjusza i, według różnych źródeł, przetrzymuje się w nim ziemię od 30 minut do półtorej godziny.
Praktykowane jest również gotowanie na parze w łaźni wodnej lub obróbka nadmanganianem potasu.
Po dezynfekcji zwykle stosuje się bionawozy „Baikal EM1”, „Siyanie” lub ich analogi.
Co dodać do mieszanki gleby
1. Wermikompost
Możesz bezpiecznie dodać do gleby domowej roboty lub kupiony w sklepie, ale dopiero po przeprowadzeniu dezynfekcji.
Dodatek najlepiej wpływa na żyzność gleby i jest przyjazny dla środowiska.
2. Piasek
Używany jest wyłącznie czysty i zdezynfekowany piasek. Stosuje się go, gdy wymagana jest gleba lżejsza i luźniejsza.
Piasek zapobiega również stagnacji wilgoci w glebie. Przybliżony stosunek 1:9 (piasek – ziemia).
3. Mąka dolomitowa
Jeśli gleba nie została zakupiona dla roślin wymagających kwaśnego środowiska, jest to bardzo przydatny dodatek.
Ale lepiej sprawdzić kwasowość za pomocą pehametru lub papierka lakmusowego.
Wcześniej rozmawialiśmy o tym, jak papryka.