Zbiory czosnku w ogrodach trwają pełną parą, a wiele gospodarstw zaprasza swoich klientów również na samodzielne zbiory. Jak przechowywać w domu dużą ilość czosnku, aby służył jak najdłużej w idealnym stanie?
Jeśli przynosimy do domu tylko niewielką ilość czosnku prosto ze sklepu, zwykle nie przywiązujemy dużej uwagi do sposobu jego przechowywania. Jeśli jednak skorzystałeś z kuszących ofert wielu gospodarstw do samodzielnego zbioru, a nawet uprawiałeś czosnek we własnym ogródku, to pojawia się pytanie, jak prawidłowo przechowywać dużą ilość ulubionego, ostrego warzywa, aby zbiory trwały jak najdłużej tak długo, jak to możliwe i w jak najlepszym stanie.
Suszenie czosnku olejem
Zebrany czosnek oczyść z ziemi, a następnie powieś go pojedynczo lub w małych pęczkach w miejscach zacienionych i dobrze wentylowanych. W drewutni, w szopie, a nawet na strychu, ale nie bezpośrednio pod dachem, bo w gorące letnie dni dosłownie można było gotować czosnek.
Suszenie czosnku bez nasion
Można również oczyścić świeży czosnek i usunąć długie ząbki, a następnie rozprowadzić go cienką warstwą na skrzynkach. Świetnie sprawdzą się także wszelkiego rodzaju ruszty i ruszty, ponieważ bardzo ważne jest zapewnienie dobrej cyrkulacji powietrza podczas suszenia czosnku, podobnie jak na przykład przy cebuli czy ziołach.
Przechowywanie czosnku
Na krótką metę czosnek można po prostu przechowywać w spiżarni lub nawet na dnie lodówki, ale jak zadbać o to, aby większe zbiory trwały jak najdłużej? Doświadczony hodowca czosnku Tomáš Kala odpowiedział na to pytanie: „Miejsce do przechowywania czosnku powinno być dobrze wentylowane – najlepiej w przeciągu. Czosnek może zostać uszkodzony lub zdegradowany przez zbyt wysoką temperaturę lub bezpośrednie działanie promieni słonecznych, ale być może łagodny mróz mu nie zaszkodzi.
Uważaj na czosnek zaatakowany przez ryjkowca czosnkowego
Jednak przy dłuższym przechowywaniu czosnku konsumenci mogą napotkać nieprzyjemny problem, jakim jest atak tego popularnego przysmaku przez budzącego grozę roztocza – ryjkowca czosnkowego. Jeśli czosnek jest zdrowy i wolny od szkodników, można go przechowywać w suchym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej. Jednak w przypadku ataku roztocza stanowi to problem, gdyż takie środowisko odpowiada roztoczowi. Rozmnaża się szybko w ciepłym środowisku i powoduje przedwczesne wysychanie ząbków czosnku.
Dlatego znacznie lepiej jest przechowywać czosnek w zimnie, w temperaturze bliskiej zeru, ale przy niskiej wilgotności, czyli środowisku, którego nie zapewnia ani lodówka, ani piwnica na warzywa. Pozostaje tylko regularnie sprawdzać przechowywany czosnek i natychmiast usuwać uszkodzone kawałki.
Czosnek pospolity (Aceria tulipae) to nieprzyjemny szkodnik, niewidoczny gołym okiem roztocz, rozprzestrzeniający się po całym świecie. Ma wielkość 0,1-0,3 milimetra i bardzo łatwo się rozprzestrzenia. Powoduje deformację liści, a także stopniowe kurczenie się i brązowienie poszczególnych ząbków przechowywanego czosnku. Istnieje stosunkowo skuteczna walka z tym szkodnikiem, a mianowicie marynowanie nasion czosnku Sulką.