Jak prawidłowo ugotować fasolę: sztuczki, których nikt ci nie powie

Ważne jest jednak, aby wiedzieć, jak gotować fasolę. Należy do warzyw powodujących wzdęcia i problemy trawienne, zwłaszcza jeśli jest nieprawidłowo przygotowana. Istnieje jednak sposób na ugotowanie fasoli, który nie tylko sprawi, że będzie delikatna i aromatyczna, ale także wyeliminuje późniejsze problemy z trawieniem.

Będziesz potrzebować najlepszej suchej fasoli (nie musi być zepsuta ani stara). Ponadto będziesz potrzebować suszonej fasoli, zieleniny, wody i soli.

Używana fasola nie może być starsza niż dwa lata, jak pokazano na rysunku. Czas gotowania jest różny w zależności od jego wieku i może wynosić od 45 minut do 2-3 godzin.

Przede wszystkim fasolę pozostawia się do namoczenia na co najmniej 8 godzin. Całość pobiera się i umieszcza w dużym naczyniu wypełnionym letnią wodą i pozostawia na noc. W ten sposób fasola wyeliminuje substancje odpowiedzialne za wzdęcia czy problemy z trawieniem.

Przeczytaj także: Jak idealnie ugotować bakłażana – sztuczka, o której nikt ci nie powiedział

Przeczytaj także: Idealny przepis na gotowaną kukurydzę: sekret, którego nie znałeś

Przeczytaj także: Owoce morza – jakie są przysmaki morza i jak je jeść

Przeczytaj także: Żywność, której nie można przechowywać w lodówce. W tym warzywa i owoce

Na koniec fasola będzie spuchnięta. Te, które wypłyną na powierzchnię, są zatrzymywane, a te, które opadły, są wyrzucane. Wylej wodę i zastąp ją świeżą, tak aby przekraczała poziom ziaren o pięć centymetrów. Zagotuj garnek z fasolą i wodą. W tym czasie wodę wymienia się trzykrotnie, za każdym razem po zagotowaniu.

Do ostatniego etapu przygotowania wody można dodać szczyptę sody oczyszczonej, ponieważ ten etap pomaga zmiękczyć ziarna. Kiedy jednak woda zaczyna wrzeć, ogień gaśnie, a garnek przykrywa się pokrywką, pozostawiając niewielką przestrzeń, przez którą może uchodzić para. Ten krok jest opcjonalny. Fasolę pozostawia się na ogniu przez pół godziny. Dodaj sól i warzywa 10 minut wcześniej.

Ale bądź ostrożny: jeśli chcesz przygotować zupę, wyjmij fasolę 15 minut wcześniej, ponieważ będą się gotować nawet wtedy, gdy zupa będzie na kuchence. Jeśli jednak robisz fasolkę po bretońsku, poczekaj, aż fasola ostygnie przed użyciem.

Zdjęcie: 123rf.com

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *